В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна

Очаква се Путин да обяви нова вълна на мобилизацията
26 фев 2024 07:00, Нели Христова
316
В началото на третата година на война: Едва 17% от руснаците подкрепят инвазията в Украйна
Снимка: БГНЕС

Подкрепата в Русия за войната, започната от Владимир Путин, е спаднала с една четвърт през последните 12 месеца, на фона на нарастващото безпокойство сред населението относно предстоящата мобилизация, установи проучване на независим руски социолог.

Официалните резултати от общественото проучване в Русия твърдят, че отговорите на въпроса за подкрепата за войната отразяват настроенията на хората. Въпреки това изследователската група Chronicles, основана от Алексей Миняйло, руски опозиционен политик, и екип от социолози, казва, че това не е вярно. Допълва се, че хората отговарят с "да" не само от искрена подкрепа, но и като знак на лоялност или от страх от репресии.

На фона на ограничаването на несъгласието от началото на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна през февруари 2022 г. Chronicles казва, че неговите анкети вземат под внимание отговорите на поредица от въпроси и така предоставят по-точна снимка на общественото мнение за войната.

Проучването на Chronicles сред 1602 респонденти между 23 и 29 януари беше публикувано в събота на втората годишнина от войната. Установено е, че "последователната" подкрепа за войната е намаляла през последните 12 месеца, спадайки от 22% през февруари 2023 г. до 17%.

"Постоянни" поддръжници на войната са тези, които едновременно са изразили подкрепата си за инвазията (не искат войските да бъдат изтеглени от Украйна без да бъдат постигнати военните цели на Кремъл) и смятат, че приоритет на бюджета трябва да бъдат въоръжените сили.

Броят на "последователните" поддръжници на мира - т.е. тези, които не подкрепят войната (искат изтегляне на войските) и казват, че социалните разходи, а не военните, трябва да бъдат бюджетният приоритет на Кремъл – остават приблизително същите през последната година, на 19% днес в сравнение с 20% през февруари 2023 г. Проучването споменава, че може да има 2,44 процента грешка.

След две години тежки загуби на войски, които към събота бяха 409 010, според Киев, макар и непроверени от Newsweek, се очаква Путин да обяви нова вълна от мобилизация след изборите, започващи на 15 март.

В събота руската полиция задържа най-малко четирима души на седмичен протест пред Кремъл от съпругите на мобилизирани войници, които настояваха мъжете им да се върнат у дома. Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г.

Проучването на Chronicles установи, че сред руснаците има съпротива срещу нова мобилизация. Само 17% подкрепиха този ход, а 29 % се противопоставиха на набора и вярваха, че вече мобилизираните трябва да се върнат у дома. Двадесет и шест процента подкрепят статуквото.

"Това е знак колко са уморени хората от войната и че са наясно, че това не отива към добро", казва Миняйло пред Newsweek.

Анкетата също попита хората какво ще очакват да се случи след изборите, ако Путин спечели и какво искат да се случи.

Ако Путин победи, 72% от руснаците очакват Кремъл да харчи повече за въоръжените сили, но само 49% желаят това.

Установено е също, че 83% искат правителството да се съсредоточи върху социалните и икономически проблеми, 58% искаха примирие с Киев, а 51% за възстановяване на връзките със Запада.

"Открихме много голяма пропаст между това, което руснаците искат и това, което очакват от Путин", обяснява Миняйло. "Ще бъде още по-голямо, когато видят какво всъщност прави Путин, защото повече от 50% от руснаците очакват, че Путин ще насочи основното си внимание към решаването на вътрешни руски проблеми в обществото и икономиката, но той няма да го направи."

"Много е малко вероятно той да спечели войната и освен това повече от половината руснаци очакват той да спечели войната в рамките на една година", казва Миниайло. "Така че хората ще бъдат още по-разочаровани. Това може да е сигнал за прозорец за някаква промяна в Русия , което за мен е единственият начин за сигурност в Европа."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
2
 
2
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 1 месец
До не е вярно това К0зяшките вувузели, РФ продължава да цепи терлиците на х0хлите по всички направления, вие се правете на "умни".
273
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
журналистиката в бг са страхотни измамници и лъжци пишат бивало небивало само само да спечелят някои си лев не чуствате ли че ставате за смях с ваще измислени статий
272
3
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Малка "грешка " - с обратен знак - само 17% не подкрерят !
271
2
 
5
 
! Отговори
кои го направи преди 1 месец
невероятно изследване дори сорос ще му няма да повярва!
270
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
ХАХАХА! Явно отчаянието е повсеместно! Пасквилите на "правилните" медии станаха направо отчайващи!
269
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изследването се е провело от Отворено Общество сред 100 ЛГБТ_респондента! 17% са против войната 83% са за Програма за безплатниСтрапони финансирана от ЕС!
268
6
 
8
 
! Отговори
не е вярно това преди 1 месец
руснаците са болни и увредени генетично. Не е вярно,че не искат войната. Те искат само едно---другите народи да страдат, защото не ги уважават. Затова всяка отстъпка на русия е като отстъпките на еврейте на арабите. Всеки знае до какво доведоха... Никакви отстъпки на русия, терористичните режими и китай. Всеки да избере на коя страна ще бъде--на терора, тероризма и рашизма , войната и смъртта или на мира и демокрацията. И който избира рашизма да бъде изпратен там....да се увери колко е хубаво.
267
2
 
21
 
! Отговори
ВъZраждане преди 1 месец
Онзи ден гледах как руски войник влачи като военен трофей тоалетна чиния от Бъкингамския дворец, туй що не го казвате, а ?
266
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що Иркутск, разгледайте софийските гета... за да говориш за проблемите на други страни а да не те интересува за родината е трагично
265
1
 
7
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 1 месец
независим руски социолог - ХАХАХАХАХА, А ДОЛАРИТЕ ОТКЪДЕ СА ХАХАХАХАХАХАХА ако му платят в юани, ще даде пак """""независимо""""" мнение...а имали си име този човек или се пази в тайна, както и анкетите, които не съществуват...
264
1
 
6
 
! Отговори
аха преди 1 месец
До АнонименЗащо не отидеш в някои български села , да видиш те пък как живеят ? Изобщо не мислиш реално , селата в по -големите общини са горе -долу добре , ала другите ? Ами не казвай нищо , непросветен анонимец ! Водите *** "войни " тук в нета ,жалки сте !Я слез да прекопаеш двора си или градинката пред блока , за да си полезен с нещо за обществото .
263
0
 
7
 
! Отговори
от Англия преди 1 месец
До Анонимен 270извинявай ама за мен Англия си е един затвор....еднакви къщи като погледнеш единия кеай на улицата ...та чак до другия ...като затворнически килийки само че от тухлички... и малко по разчупени ..... в големите градове по кварталите е като във Филиповци .... културата им на обличане е като на африканци ....абе препоръчвам на всеки да се разходи по Англиийските градове ....и тогава мнението му за България ще се промени положителна посока и ще рабере че не сме толкоз зле...
262
1
 
8
 
! Отговори
СТАКМИСТИКА преди 1 месец
Ще се види на изборите, нали така? До тогава товва да само поредните пропагандни евроатлантически СТАКМИСТИКИ.
261
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ютуб руски емигранти са пуснали кадри от Лондонският работнически квартал, наричайки хубавите, чисти и подредени домове- гето- а как да наречем цели огромни територии в Рашистан, които не са излезли от 18 век- има ГУГЪЛ ползвайте го.
260
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо не си подредиха държавата а я потопиха в калта- отвори мапс и разгледай Иркутск- 650 000 жители- погледнете ниската част- дървени разглобени бараки и улици с огромни кратери, невидели никога асфалт
259
11
 
4
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Не им завиждам, но това тяхното не е народ, а м.рша. Да държиш тоя дърт тр а вestit Puт/лер 40 години на власт!? Отдавна на света спря да му пука за тази псевдо-държава Мужикистан. Единствената причина НАТО да ги бавим, е ядрената заплаха. Но и това ще се намери майстора един ден.
258
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проучвания правени по поръчка на западни политолози са абсурдни и не им се обръща внимание. Според самият запад в момента руската икономика е номер едно в Европа и пета в света като пред нея са отново страните от БРИКС Китай и Индия. Доверието в Путин е огромно заради успехите на неговата страна както в икономиката така и във войната с фашагите от Бандера в Украйна.Нито един западен политик няма и една четвърт от подкрепата която Путин има в Русия и народът го обожава.
257
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците полека-лека разбират, че да си велик, трябва да работиш, а не да убиваш и грабиш...
256
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нормално, и 2% от европейците също !
255
2
 
7
 
! Отговори
мммда преди 1 месец
В русия са 17%, а тук са повече не особенно умни.