Русия и Китай планират обща АЕЦ на Луната

Предвидена е за периода 2033-2035 година
6 мар 2024 02:00, Анисия Иванова
109
Русия и Китай планират обща АЕЦ на Луната
Снимка: БГНЕС

Русия и Китай планират да разположат обща атомна електрическа централа (АЕЦ) на Луната, заяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че това е предвидено за периода 2033-2035 година и би позволило изграждането на лунни селища.

Борисов, който е бивш заместник-министър на отбраната, заяви, че Русия и Китай работят съвместно по лунна програма и че Москва е в състояние да допринесе със своя опит и база данни за производството на "космическа ядрена енергия".

"Сега ние обсъждаме сериозно един проект - някъде в периода 2033-2035 година, съвместно с нашите китайски колеги да пренесем и да разположим атомна електроцентрала на лунната повърхност", заяви Борисов. Според него слънчеви панели няма да осигурят достатъчно електрозахранване за лунните селища, които биха могли да се изградят в бъдеще.

"Това е едно много сериозно предизвикателство... Всичко трябва да се извършва автоматично, без човешко присъствие", продължи Борисов относно този лунен проект.

Той говори и за руските планове за конструирането на товарен космически кораб с ядрен двигател. Борисов заяви, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени с изключение на начина на охлаждане на ядрения реактор.

"Ние настина работим върху космически влекач. Тази огромна конструкция с формата на циклоп би могла, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини,... да превозва големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да има ред други приложения", добави космическият шеф на Русия.

Ройтерс отбелязва, че руски представители вече са излагали амбициозни проекти за добив на Луната, но в последните години руската космическа програма е претърпяла серия от неуспехи. Първата руска лунна мисия след 47 години приключи, след като лунната сонда "Луна-25" излезе от контрол и се разби през август миналата година.

Москва обяви, че ще осъществи лунни мисии и занапред, сред които експедиция с китайско-руски екипаж, и ще проучи възможността за лунна база. Миналия месец Пекин каза, че планира да прати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 година, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: КитайАЕЦлунаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
ЛУНАТИЦИ ! преди 1 месец
ЗА КУРИЛО И 4 км !
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Запада , може да планира само гей-паради, раздори и интриги
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До от ЮАР "А това, че Американците стъпиха на Луната не подлежи на никакво съмнение." - Напротив, подлежи на доста съмнения. Нямам намерение да споря с теб. В интернет има достатъчно информация и то не само от лаи_ци. А и не е нужно да си голям гении, за да си зададеш един еле_ментарен въпрос - Щом са ходили преди повече от 50 години там, защо сега не ходят? За 50 години можеха колония да са направили на Луната, а те даже не смеят да отидат пак. Но ти им вярвай де. Дядо Коледа харесва това хахах
77
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До от ЮАР След разпадане на СССР САЩ откри огромно количество стотици тонове обогатени ядрени материали. Изкупи ги на справедлива цена но ги изкупи ВСИЧКИТЕ. РФ се оказа че е в криза и без запаси от ядрени материали. Това ги принуди да започнат да рециклират старо гориво(нови технологии) да обогатяват Уран(РФ има 12 или 13 поколения газови центрофуги за сепарация на Уран) Застаряващия парк от Атомни реактори изискваше да се подменят и разширяват. А САЩ ползваше СССР запаси и спинкаше мирно
76
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До от ЮАР СССР прати на Луната два Лунохода и незнам колко си други станции. И те се виждат и те имат същите лазерни рефлектори, но СССР гражданин не стъпвал на Луната. Разбирате ли има няколко ВЪПРОСЧЕТА на които САЩ не отговарят. Първият истинския цвят на Луната. Влезте в Сайта на НАСА и вижте снимките от всичките АПОЛО!!! Според тези всички хиляди снимки Луната е сребриста...
75
0
 
5
 
! Отговори
Оправиха всичко на преди 1 месец
Земята , та се преместиха на Луната..
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До от ЮАР...... То и България учеше европейците как се отглеждат зеленчуци , ама я погледни днес ,...хората ни задминаха със светлинни години в тази област , така че само не ми разправяй че ученика не може да надмине учителя си !
73
4
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 месец
До Анонимен-51- МКС не е Руско. Изцяло, всички модули бяха изнесени в орбита от Американските совалки. По-голямата част от модулите са Американски. А това, че Американците стъпиха на Луната не подлежи на никакво съмнение. Оборудването, което остана там от програмата Аполо се вижда добре с телескопи. Огледалото, което оставиха на повърхността на Луната и с което редовно се правят измервания на разстоянието с лазер си е там. Големи университети в цял свят получиха проби от Луната.
72
4
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 месец
До Анонимен-76- Няма никакъв начин Русия да е най-напред с атомната енергия. Защото още през 1945, Америка е разработила начините за обогатяване на уран, реакторите за получаване на плутоний и общо взето всичко, което се знае днес в ядрените науки и технологии. Руснаците получават информацията по шпионски начини и правят лоши копия, на базата на които разработват по-нататък. Четете, има много инфо в Нет-а, има книги. Образовайте се, преди да пишете.
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еййй , много специалисти тука по ядрена енергетика ! Абе не си блъскайте главите с тази материя , не е за вас ! Само ще ви кажа че Русия е най - напред в тази област , и заедно с Китай могат да направят чудеса в енергетиката ! Че има медийно затъмнение за успехите на тези държави в много области на живота , не означава че те не съществуват ! Между другото , на мястото на Китай до преди две години беше Германия, но англо американците се погрижиха да я ликвидират !
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и на МАРС щяха да ходят...вервайте...бухахахахахах
69
0
 
14
 
! Отговори
Шиваров преди 1 месец
А Русия и Китай казаха ли на коя точно река ще се строи този АЕЦ ???????? Просто от любопитство.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХА ХА ХА ХА! Здравейте, циркаджии!
67
1
 
6
 
! Отговори
До 75 преди 1 месец
До Да допълня... - а не Кузя е във "фирмения" сервиз някъде около Владивосток, измислили са му стелт подобрения - щели да слагат газова инсталация на котела с кюмура
66
1
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 1 месец
До Анонимен - А неееееееее. Дж.Б.-старши ги спаси от глад през 1991 г с "Ножки Буша" - да ги беше оставил няколко години да поядат брезови кори и да им дойде малко акъла
65
1
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 73 САЩ имат 11 самолетоносача , а не 19. Но и тези са предостатъчни. Русия няма нито един. Кузя потъна в някакво пристанище.Путин си играе с огъня.
64
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка уважаваща себе си държава има космическа програма. Необходима е експанзия, развитие и нови открития.А тук повечето гледам тази тема не ги интересува и я използват само за да плюят по Русия. Тяхна си работа, разбира се но да не забравят все пак кой е първия космонавт, първата космическа станция. Да сега може би имат проблеми, но кой ги няма? Да не би всяка мисия на NASA да е успешна. Има ли желание ще се намери и решение. Но въпроса е къде е ЕС?
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия си играе с света късмет че не беше на власт Буш , няма да остане нищо от Русия ако ги подкара САЩ 19 самолетоносача срещи само 1 и тои дефектен руски барутник , Русия ги спасява ядрените ракети нищо повече, въздух под налягане .
62
6
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Адмирал Кузнецов още немогат да го подкарат без да предизвикат мини катаклизъм и го карат на парни котли на въглища, АЕЦ на Луната ще строят, хаха. Половината им флот гние на пристанище, останалата част гние на дъното, вълните на океана ги съсипват, но те щели на Луната да строят.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чуете ли предвидено е за.....поредния космически фейк.Така ходиха на Марс, правеха и бази на Луната Американците навремето.