Русия и Китай планират обща АЕЦ на Луната

Предвидена е за периода 2033-2035 година
6 мар 2024 02:00, Анисия Иванова
109
Русия и Китай планират обща АЕЦ на Луната
Снимка: БГНЕС

Русия и Китай планират да разположат обща атомна електрическа централа (АЕЦ) на Луната, заяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че това е предвидено за периода 2033-2035 година и би позволило изграждането на лунни селища.

Борисов, който е бивш заместник-министър на отбраната, заяви, че Русия и Китай работят съвместно по лунна програма и че Москва е в състояние да допринесе със своя опит и база данни за производството на "космическа ядрена енергия".

"Сега ние обсъждаме сериозно един проект - някъде в периода 2033-2035 година, съвместно с нашите китайски колеги да пренесем и да разположим атомна електроцентрала на лунната повърхност", заяви Борисов. Според него слънчеви панели няма да осигурят достатъчно електрозахранване за лунните селища, които биха могли да се изградят в бъдеще.

"Това е едно много сериозно предизвикателство... Всичко трябва да се извършва автоматично, без човешко присъствие", продължи Борисов относно този лунен проект.

Той говори и за руските планове за конструирането на товарен космически кораб с ядрен двигател. Борисов заяви, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени с изключение на начина на охлаждане на ядрения реактор.

"Ние настина работим върху космически влекач. Тази огромна конструкция с формата на циклоп би могла, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини,... да превозва големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да има ред други приложения", добави космическият шеф на Русия.

Ройтерс отбелязва, че руски представители вече са излагали амбициозни проекти за добив на Луната, но в последните години руската космическа програма е претърпяла серия от неуспехи. Първата руска лунна мисия след 47 години приключи, след като лунната сонда "Луна-25" излезе от контрол и се разби през август миналата година.

Москва обяви, че ще осъществи лунни мисии и занапред, сред които експедиция с китайско-руски екипаж, и ще проучи възможността за лунна база. Миналия месец Пекин каза, че планира да прати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 година, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: КитайАЕЦлунаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Ясно, не им стига, че цапат Земята, сега ще правят Чернобил 2 на Луната. Още не сме се заселили там и руснаците ще я превърнат в радиационно бунище. Нация която 70 години не е способна сама да направи кола като хората, че и се налага да копира модели на 30+ години и пак за нищо не стават сега щели да правят лунен АЕЦ. Нация която сама ЕйБиЕс не е способна да направи, патрон за ейрбаг за тях е непостижима висота на ултра сложна технология. 40+ години строят самолетоносач и още е в дока.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо непроизвеждащите пак са се разврякали.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 81. И кво каза сега ми е интересно ?
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Луеле демукратите са се сбръчкали от злоба
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA. Добре.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аха, и путин и си ще режат лентата заедно
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в САЩ бизонските кожи отново са законно платежно средство !
53
2
 
8
 
! Отговори
Дидо преди 2 месеца
Най-хубавото от цялата статия,че утвърдената теория,че бръчките по челото са обратно пропорционални на гънките на мозъка,тук се виждат визуално.
52
6
 
13
 
! Отговори
киро преди 2 месеца
то вярно, че бъдещето на всички ком..уня..ги е на Луната....
51
0
 
6
 
! Отговори
А кютуци преди 2 месеца
Ще събират ли на луната
50
2
 
14
 
! Отговори
Хаххахахах преди 2 месеца
Първо вземете да кацнете.....!:)
49
0
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 2 месеца
Даа , и мармоти ще работят в тази АЕЦ ....!
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива новини силно стресират запада. За руските МКС-и няма санкции и американците ги използват без да се назланисват и без да бойкотират, че иначе космос ще видят през крив макарон. Искат да повярваме, че някога са били на Луната. Няколко пъти. Ха ха...
47
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Бай Дрън 54 Ние сме си на Земята и мястото ни е тук. Нямаме налудничави идеи.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е. .. как да го нарека. .. амииииии.. . Лада Рейвън на космическите АЕЦ-и! Рисунката ше я видим ли скоро?!
45
2
 
12
 
! Отговори
Коста Мутрофанов преди 2 месеца
Там ще ходи да живее само за да избегне Хага?
44
8
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Да оставим руснаците и китайците. Къде сме ние?
43
6
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Иначе е нормално да се строи ядрен реактор, а не да се ползва слънчева енергия. Причината е проста. Има голям риск метеорити да унищожат тия слънчеви панели, на Луната няма защитна атмосфера.
42
6
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Алекс, тя не само Луна 25 се разби. Разбиха се на няколко пъти американски и японски сонди, които така и не разбраха, че пред тях има лунна повърхност. И по тая логика аз задавам въпроса, те една сонда не могат да прилунят, как ще пращат хора след няколко години?
41
2
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 месеца
Имаше един филм "Лудостта на величията". Вече не е само филма, а става реалност!