Русия и Китай планират обща АЕЦ на Луната

Предвидена е за периода 2033-2035 година
6 мар 2024 02:00, Анисия Иванова
109
Русия и Китай планират обща АЕЦ на Луната
Снимка: БГНЕС

Русия и Китай планират да разположат обща атомна електрическа централа (АЕЦ) на Луната, заяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че това е предвидено за периода 2033-2035 година и би позволило изграждането на лунни селища.

Борисов, който е бивш заместник-министър на отбраната, заяви, че Русия и Китай работят съвместно по лунна програма и че Москва е в състояние да допринесе със своя опит и база данни за производството на "космическа ядрена енергия".

"Сега ние обсъждаме сериозно един проект - някъде в периода 2033-2035 година, съвместно с нашите китайски колеги да пренесем и да разположим атомна електроцентрала на лунната повърхност", заяви Борисов. Според него слънчеви панели няма да осигурят достатъчно електрозахранване за лунните селища, които биха могли да се изградят в бъдеще.

"Това е едно много сериозно предизвикателство... Всичко трябва да се извършва автоматично, без човешко присъствие", продължи Борисов относно този лунен проект.

Той говори и за руските планове за конструирането на товарен космически кораб с ядрен двигател. Борисов заяви, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени с изключение на начина на охлаждане на ядрения реактор.

"Ние настина работим върху космически влекач. Тази огромна конструкция с формата на циклоп би могла, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини,... да превозва големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да има ред други приложения", добави космическият шеф на Русия.

Ройтерс отбелязва, че руски представители вече са излагали амбициозни проекти за добив на Луната, но в последните години руската космическа програма е претърпяла серия от неуспехи. Първата руска лунна мисия след 47 години приключи, след като лунната сонда "Луна-25" излезе от контрол и се разби през август миналата година.

Москва обяви, че ще осъществи лунни мисии и занапред, сред които експедиция с китайско-руски екипаж, и ще проучи възможността за лунна база. Миналия месец Пекин каза, че планира да прати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 година, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: КитайАЕЦлунаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По добре на Слънцето да направят АЕЦ, другаря Ким има голям опит в овладяването на Слънцето и ще им съдейства.
19
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да имат ток като ги изселим там ли?
18
12
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Нивото на евроГЪЗлантиците много се е вдигнало. Вече събират и кллошшарите от контейнерите за сммет да драснат по някой ред.
17
6
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Мале, мале. А ние планираме до 2035 та да приключим разговорите за нов ядрен блок в Козлодуй с Уестингхаус...
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 14. Всичко което е постигнато човечеството до сега преди това е било мечта.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 15. Не, там няма кого да колонизират. Казва се движение напред, развитие.
14
4
 
6
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
До 10. Те, целите са ясни на всички - колонизиране на още територии. Ех, мечтиии.
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мечтите са безплатни.
12
0
 
5
 
! Отговори
Поднебесен Демократ преди 2 месеца
Еднопартийна система е формално на хартия! В действителност така наречената партия е една огромна структура от около 90 милиона души, сред които най-способните се изкачват до върха и им се дават управленски лостове на държавно ниво. Вътре в партията има идейни течения и сериозно противопоставяне и дискурс.
11
11
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Видях видеото. Уникална инфраструктура. Явно много ги боли Краварите щом пищят така напоследък и всячески се мъчат да стартират конфликт в Азия. А междувременно Канадските пенсионери емигрират в Китай. Ето един! Живее си страхотен живот човека. https://youtu.be/lHsxnTfxRSQ
10
7
 
8
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 месеца
Тука пълно с ма3ни русофили апък продължават да четат и да се интересуват какво се случва в Русия.Неуспели в живота хейтъри.Жал ми е за вас.Бщ
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сравнявам какви цели си поставят Китай и Русия, и какви си поставя ЕС.
8
7
 
14
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
Айдеее, те оправиха земята, сега ще оправят и луната. Само се питам, как точно ще стигнат до там? И, взеха ли разрешително от макетата?
7
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дядката продължава да търси начини да подобри картината, но упражнението е напълно безсмислено, след като тридневната "специална операция" продължава 3 години. Нещастници са, и наистина са нещастни повечето хора, при управление от това ниво на дебилизъм. Добре че не сме част от "семейството" им на прости и изтерзани хора.
6
14
 
18
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Да видим. Наскоро руснаците се отказаха от най-съвременния си танк, T-14 Armata, защото е прекалено скъп, и ще компенсират липсата му с пушечно месо в Украйна. Има някакъв шанс да успеят да изпратят поне една ракета с материали за тоя АЕЦ до Луната до 2035г., ама надали. Руснаците са хора, богати на емоция, интрига, гнусни подмятания и подлост. Но науката е ограничена от предните няколко фактора.
5
18
 
10
 
! Отговори
Междувременно преди 2 месеца
В ЕС строим нови полове. Урсулка пусна бюджет за РЕФОРМАЦИЯ НА ПОЛА на цялата партия ППДБ!! Има много желаещи да минат под дъгата и под хирургическия слалпел. Киро и Кокора веднага се записали. А Ицето Иванов дори желае да смени не само пола си но и вида си и от хомо сапиенс ГРАНТОЯД мда стане МРАВОЯД от женски пол.
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето как се пътува с влак стрела в Китай, бизнес класа. https://youtu.be/FgthWgZGb-w Бизнес класата е най-луксозната в Китай! Влакове, самолети, мостове, пътища, язовири и ел. централи, 5джи, 6 джи антени, смартфони и компютри, ел. автомобили,у космически изследвания и космическа станция. И какво ли още не. А тук някакви разбирачи говорят как умирали от глад. Хахаха Айде пъро ние да построим 40,000 км високоскоростни линии пък тогава да говорим, а?
3
15
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Както Русия така и Китай са на предната линия в областта на космическите и ядрените изследвания. И в двете държави има десетки работещи ядрени реактори, а Китай самостоятелно си построи и космическа станция. Така че тия приказки за картонения танк ги запазете за себе си.
2
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко е гнусно да си руснак... Ех, чак изпитвам щастие, след толкова много години на връзка с тези *** по независещи от никого обстоятелства. Когато чета за плановете на руснаците, обречени на провал, се чувствам освободен от тях.
1
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми много хубаво звучи, но е типична проява на дебилизъм. В тези две държави не е тайна, че хората умират от глад, ако не ги морят допълнително в лагери. Не очаквам точно Русия да построи АЕЦ на луната, но ако го направи - да си вземат и крепостните селяни и да им осигурят по-добър живот до АЕЦ-а, вместо в тундрата, в името на хуманизма! Шегувам се, разбира се, не очаквам руснаците да построят нещо повече от картонен танк.