Киев мрази Навални: Ето защо Навалная и Олена Зеленска няма да седнат една до друга

Те трябваше да присъстват на речта на Джо Байдън в САЩ
Обновена: 7 мар 2024 10:10 | 7 мар 2024 10:10, Нели Христова
170
Киев мрази Навални: Ето защо Навалная и Олена Зеленска няма да седнат една до друга
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна отхвърли поканата да присъства на речта на президента Байдън за състоянието на съюза заедно с вдовицата на Алексей Навални, подчертавайки враждебността в Киев към покойния руски опозиционен лидер.

Олена Зеленска и Юлия Навалная трябваше да седнат до Джил Байдън, първата дама на САЩ, по време на утрешното събитие в Капитолия на САЩ, съобщи The Washington Post .

Потенциалното присъствие на Навалная обаче "предизвика дискомфорт" в украинците заради коментарите на покойния й съпруг за окупирания Крим, пише вестникът, цитирайки неназовани хора, запознати с плана на администрацията на Байдън.

През 2014 г., след като Русия анексира Крим от Украйна, Навални каза, че докато черноморският полуостров е бил превзет незаконно от Москва, е ясно, че той ще остане под контрола на Русия в обозримо бъдеще.

"Нека не се залъгваме. И съветвам украинците също да не се самозалъгват", каза Навални, който беше наполовина украинец по линия на баща си. На въпрос дали би върнал Крим на Украйна, ако стане президент, той каза: "Крим сандвич с шунка ли е или нещо, което можете да вземете и да го върнете? Не вярвам."

По-късно той призна, че метафората е тромава.

Възгледите на Навални обаче се развиха. През 2018 г., по време на неуспешния си опит да се кандидатира за президент, той предложи в Крим да се проведе международно признат референдум за бъдещия му статут. Той обаче каза, че проблемът е малко вероятно да бъде разрешен успешно за поколения напред. В съобщение от затвора след началото на пълномащабното нахлуване на Русия той каза, че законната територия на Украйна се състои от всичко в нейните граници след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., включително Крим. Коментарите му обаче дойдоха твърде късно, за да преодолеят широко разпространената вражда в Украйна.

След като Навални почина миналия месец в руски затвор в Арктика, неговите съюзници и западни лидери казаха, че той е бил убит от президента Путин. Въпреки това Кирило Буданов, ръководителят на ГРУ, украинското военно разузнаване, повтори забележките на руски официални лица, които казаха, че Навални е починал от кръвен съсирек. Коментарите му бяха приети от кремълската пропаганда като потвърждение, че Навални е починал от "естествена смърт" на 47-годишна възраст.

Не беше ясно как ГРУ би могъл да получи толкова точна информация за смъртта му в отдалечена руска наказателна институция. Мария Певчих, ръководителят на антикорупционната организация на Навални ФБК, обвини Буданов в разпространение на дезинформация. "Той лъже", написа тя в социалните мрежи.

Служител на Белия дом и кабинетът на Зеленска посочиха конфликти в графика като причина за решението й да не пътува до Вашингтон за един от акцентите в политическия календар на САЩ. От офиса на Зеленска съобщиха, че тя има уговорена среща с деца от дом за сираци в Киев.

Навалная също реши да не приеме поканата, като се позова на умората. Смята се, че Белият дом не е информирал Киев, че Навалная е решила да не присъства, каза американски служител, цитиран от The Times.

"Съпругът на Юлия почина преди две седмици. Тя е пътувала през цялото това време. Днес е първият ден, в който тя изобщо си е вкъщи. Като всяко човешко същество, тя се нуждае от време, за да се възстанови", каза Кира Ярмиш, нейният говорител.

Зеленски също направи коментари, които изглеждат дразнещи в контекста на войната. През 2014 г., малко след като Кремъл анексира Крим, той каза, че руснаците и украинците са "един народ", израз, който Путин по-късно ще използва като част от своето оправдание за своята инвазия.

"По принцип не можем да бъдем срещу руския народ, защото ние сме един народ", каза Зеленски, според "Сегодня", украинска медия. Около половината от предвоенното население на Украйна, 20 милиона души, имат роднини в Русия.

Смята се също, че нежеланието на Киев да изпрати Зеленска във Вашингтон е било мотивирано от желанието да не се противопоставят на републиканците преди президентските избори в САЩ през ноември. Доналд Тръмп почти сигурно ще осигури номинацията на Републиканската партия и някои социологически проучвания показват, че той ще победи Байдън. Пакет от 60 милиарда долара военна помощ на САЩ за Украйна беше спрян във Вашингтон поради възраженията на някои републиканци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Не разбирам кое кара тези двечките да имат самочувствието, че могат да влияят на президентските избори в САЩ? Мислят се, че са някои ли? И двете скоро ще бъдат забравени!
145
0
 
2
 
! Отговори
Чайка преди 1 месец
Всеки номален човек знае прекрасно че хората по междуси нямат никви претенции и противопоставяния.Това го правят политиците и те нямат срама.Да не говори за морал?н
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иконата на украинските жъллтопаветници си е откровен националист. Значими му са коментарите за втората война в Чечня и вийната с Грузия. Изгонените от Путин олигарси заложиха на популярен блогър за да се върнат на държавната софра в Русия, но сбъркаха. Навални се оказа се неуправляем. Отказа да допусне друг да управлява фонда или да върне парите. Дори тръгна да го закрива. В тази връзка има много въпроси около отравянето му.
143
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навални беше един от първите които приветстваха окупацията на Крим! Той е руски националист.
142
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и на двете да е казано, че вече не е подходящо обръщението към нацията да бъде в тяхно присъствие
141
3
 
15
 
! Отговори
Бар дак преди 1 месец
И двете работят за една и съща Мадам с малко име Хилъри и фамилия Клинтън.
140
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"След като Навални почина миналия месец в руски затвор в Арктика, неговите съюзници и западни лидери казаха, че той е бил убит от президента Путин" в 3:47 с универсален кухненски нож Хенкелбах.
139
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На морския бряг край палестинския град Яфа се намират "Скалите на Андромеда". Тя била прикована там, за да бъде изядена от морското чудовище, но Персей я освободил. Израелския археолог Игаел Ядин счита, че този мит край град Яфа е едно от доказателствата, че Дановото коляно, което получило Яфа в наследствоз, е морския народ на данайците, които били съюзници на израелитяните. В гръцки источници се казва, че данаците идват в Гърция от исток, баща им е бил Ваал, ханаски бог, а негов брат Египт.
138
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И всички мразят Киев, осен гинеколожката и жендърнофлуидните паветници.
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първите сведения са от Омир. Той не нарича гърците "елини" - нарича ги данайци. Когато описва лагера на нападателите срещу Троя той говори за ахейци, данайци и аргонци.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Херодот: "Има и някой гърци, които си послужиха с това учение (египетското) - едни в по-ранни времана, други по-късно - и го представиха за свое. Знамтехните имена, но няма да ги напиша."
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яркото деление на "елини" и варвари" - то не е типично за местните предгръцки народности, а при гърците е отличителен белег. Политиката на насилствена асимилация на местните автохтонни народи и безогледното присвояване на културнот наследство на други народи.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Книга по следите на първите гърци - "Auf der Spur der ersten Grieshen-Woher kamen die Mukener? Neue arshaologische Erkenntnisse uber die Herkunft der Greshen" На една от тях се вижда, че през второто хилядолетир преди Христа Епир, Македония, Тесалия, Евбев, Етолия, Аргос, а също големи части от Ахея и Аркадия са принадлежели на Траките. Преди пристигането на първите Гърци с флота на Данай в Пелопонес, над 90% от територията на Гърция е била населена с хора, наричани в Античността траки.
133
22
 
2
 
! Отговори
НАВАЛНИ Е ВЕЗСМЪРТЕН преди 1 месец
ВОДИ МИСЛЕЩИТЕ РУСНАЦИ КЪМ СВОБОДА
132
0
 
13
 
! Отговори
ЯЗЕ!!! преди 1 месец
Не може да бъде! Дедо Бай мрази Навални и Семейство!? Или на баба Франсето ще бомбардира Русия с ядрено джапане? Оти така бе Омразе?!
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стара карта на ТРАКИЙСКАТА ГЪРЦИЯ ПРЕЗ 1600 ПР. ХРИСТА. С бели полета са маркирани териториите, заети от "уелините", включително след миграцията им от Олимп до Пелопонес и "трансформацията" им до дорийци (Херодот, "История" ,,,/X., 1, 65/ - 1)
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И дори до ден днешен траките, илирите и епиротите живеят по фланговете на елините, въпреки че това преди е било повече в сила, отколкото днес, всъщност повечето от страната, която днес е неоспоримо Елада, се владее от варварите - Македония и някой части от Тесалия от траките..."
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давлида във Фокида от Терей, Кадмея от Финикойците, които дошли с Кадъм, а самата Беотия от еоните, темиките и хиантите. (Според Пиндар, някога беотийското племе се е наричало "сюес". Варварският произход на някой проличава от имената им - Кекропс, Кодрос, Аикъл, Котос, Дрюмас и Кринакос.
128
0
 
14
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Навални до голяма степен беше тьпанар, ако не и съвсем.Не може да си демократ и едновременно с това национал-шовинист.Не може и това в онова и душата в рая.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хекатей Миклетски казва, че Пелопонез преди елините е бил населен от варвари. Но може да се каже, че в древни времена цяла Еада да е била поселище на варвари, ако човек разсъди от самите традиции: Пелопс довел хора от Фригия в Пелопонес, който получава името от него, а Данай от Египет, а дриопите, кауконите, пеласките, лелегите и други такива народи разделили помежду си частите, които са вътре в провлака - защото Атика някога се е владеела от Траките, които дошли с Евмолп (днешния град Пловдив)