Киев мрази Навални: Ето защо Навалная и Олена Зеленска няма да седнат една до друга

Те трябваше да присъстват на речта на Джо Байдън в САЩ
Обновена: 7 мар 2024 10:10 | 7 мар 2024 10:10, Нели Христова
170
Киев мрази Навални: Ето защо Навалная и Олена Зеленска няма да седнат една до друга
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна отхвърли поканата да присъства на речта на президента Байдън за състоянието на съюза заедно с вдовицата на Алексей Навални, подчертавайки враждебността в Киев към покойния руски опозиционен лидер.

Олена Зеленска и Юлия Навалная трябваше да седнат до Джил Байдън, първата дама на САЩ, по време на утрешното събитие в Капитолия на САЩ, съобщи The Washington Post .

Потенциалното присъствие на Навалная обаче "предизвика дискомфорт" в украинците заради коментарите на покойния й съпруг за окупирания Крим, пише вестникът, цитирайки неназовани хора, запознати с плана на администрацията на Байдън.

През 2014 г., след като Русия анексира Крим от Украйна, Навални каза, че докато черноморският полуостров е бил превзет незаконно от Москва, е ясно, че той ще остане под контрола на Русия в обозримо бъдеще.

"Нека не се залъгваме. И съветвам украинците също да не се самозалъгват", каза Навални, който беше наполовина украинец по линия на баща си. На въпрос дали би върнал Крим на Украйна, ако стане президент, той каза: "Крим сандвич с шунка ли е или нещо, което можете да вземете и да го върнете? Не вярвам."

По-късно той призна, че метафората е тромава.

Възгледите на Навални обаче се развиха. През 2018 г., по време на неуспешния си опит да се кандидатира за президент, той предложи в Крим да се проведе международно признат референдум за бъдещия му статут. Той обаче каза, че проблемът е малко вероятно да бъде разрешен успешно за поколения напред. В съобщение от затвора след началото на пълномащабното нахлуване на Русия той каза, че законната територия на Украйна се състои от всичко в нейните граници след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., включително Крим. Коментарите му обаче дойдоха твърде късно, за да преодолеят широко разпространената вражда в Украйна.

След като Навални почина миналия месец в руски затвор в Арктика, неговите съюзници и западни лидери казаха, че той е бил убит от президента Путин. Въпреки това Кирило Буданов, ръководителят на ГРУ, украинското военно разузнаване, повтори забележките на руски официални лица, които казаха, че Навални е починал от кръвен съсирек. Коментарите му бяха приети от кремълската пропаганда като потвърждение, че Навални е починал от "естествена смърт" на 47-годишна възраст.

Не беше ясно как ГРУ би могъл да получи толкова точна информация за смъртта му в отдалечена руска наказателна институция. Мария Певчих, ръководителят на антикорупционната организация на Навални ФБК, обвини Буданов в разпространение на дезинформация. "Той лъже", написа тя в социалните мрежи.

Служител на Белия дом и кабинетът на Зеленска посочиха конфликти в графика като причина за решението й да не пътува до Вашингтон за един от акцентите в политическия календар на САЩ. От офиса на Зеленска съобщиха, че тя има уговорена среща с деца от дом за сираци в Киев.

Навалная също реши да не приеме поканата, като се позова на умората. Смята се, че Белият дом не е информирал Киев, че Навалная е решила да не присъства, каза американски служител, цитиран от The Times.

"Съпругът на Юлия почина преди две седмици. Тя е пътувала през цялото това време. Днес е първият ден, в който тя изобщо си е вкъщи. Като всяко човешко същество, тя се нуждае от време, за да се възстанови", каза Кира Ярмиш, нейният говорител.

Зеленски също направи коментари, които изглеждат дразнещи в контекста на войната. През 2014 г., малко след като Кремъл анексира Крим, той каза, че руснаците и украинците са "един народ", израз, който Путин по-късно ще използва като част от своето оправдание за своята инвазия.

"По принцип не можем да бъдем срещу руския народ, защото ние сме един народ", каза Зеленски, според "Сегодня", украинска медия. Около половината от предвоенното население на Украйна, 20 милиона души, имат роднини в Русия.

Смята се също, че нежеланието на Киев да изпрати Зеленска във Вашингтон е било мотивирано от желанието да не се противопоставят на републиканците преди президентските избори в САЩ през ноември. Доналд Тръмп почти сигурно ще осигури номинацията на Републиканската партия и някои социологически проучвания показват, че той ще победи Байдън. Пакет от 60 милиарда долара военна помощ на САЩ за Украйна беше спрян във Вашингтон поради възраженията на някои републиканци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
10
 
! Отговори
Нормално! преди 2 месеца
Kиев мрази всички! Даже и украинците, затова ги обстрелва редовно! Това си е дефиницията за фашист - мрази всичко и всички, даже и своите!
85
3
 
11
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
Е , защо така ? И двете са крав арски държанки ? Защо така ? Нещо проскърцва в кра варския фен клуб
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сралчоо Зозьоо,последно"Граф Игнатиев"улица ли е или булевард?
83
1
 
11
 
! Отговори
Руя преди 2 месеца
Колко са жалки тия две женици.Скоро никой няма да се сети за тях.
82
2
 
4
 
! Отговори
Юлия Нахалная преди 2 месеца
Който ме мрази,той да лази!
81
2
 
4
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 месеца
Крим е български! Затва нема да има никви арбитражи-мърбитражи от страна на Зеленъй евреин;))) Украйна требе да забрави за Крим;))) След време, руснаците, че ни го върнат и тва е. Е, тва нема да стане с фанфари, а со кротце, со благо на основата на икономическата дружба с фини механизми;))) Защо? Щото, аз съм поискал официално от страна на България, тва;))) да ни се върне Крим. Така ние ще получим излаз в Евразия, ще заобиколим Румъния, абе, досещайте се;))))
80
0
 
16
 
! Отговори
Кукумяу преди 2 месеца
Опа, да не би да излезе в общественото пространство как Навални не признаваше Крим за украински? Това беше забърсано като руска пропаганда като се напомни наскоро. Баx тия украинци пак пресолиха манджата.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът и Русия си ги премериха и установиха, че на никого не му се умира в ядрена война. Въпросът е дали Западът ще остави Путин да ликвидира ЗСУ, така, че да не са заплаха за в бъдеще, или ще се пробва да преговаря преди това.
78
1
 
11
 
! Отговори
= преди 2 месеца
Двете дърти прантии, да вземат и Тихановская и право в Амстердам на задните улици където са *** втора преснота.
77
1
 
10
 
! Отговори
Димо-М. преди 2 месеца
На Нахалния,й се отвори голямата възможност,да продължи спокойно партизанския си живот от креват на креват.
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако украинците не знаят как е починал Навални, откъде американците знаят? Българите не сме толкова глупави, за колкото ни мислите
75
1
 
12
 
! Отговори
Цветан Фиков преди 2 месеца
Те украинците мразят всичко и всеки
74
3
 
14
 
! Отговори
Ангеларий преди 2 месеца
Абе тия от племето "укри" измислиха ли си вече език или продължават да използват полско-руски диалект?! Тука си имаме едни подобни съседи със сръбско-български диалект!
73
0
 
12
 
! Отговори
Точен преди 2 месеца
Жени. Женската ревност е доста по-зла от мъжката.
72
0
 
13
 
! Отговори
какво ни занимавате преди 2 месеца
Какво ни занимавате с тез две лелки, дето се карат на опашката за маслини, много на сериозно се вземат та и личните им кавги ще пренасяме в световните новини
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Sega mestj v drugij krazul taka e podobre
70
2
 
11
 
! Отговори
Play Boy Glarus преди 2 месеца
Тия па за ко се карат? Най-добре е лятото да дойдат на черноморието да поочешат сливите!
69
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
"люлка" с минимален напредък на ВС на РФ. В Угледарско н-ние руските бойци постигнаха успех в Новомихайловка. В допълнение към незначителното настъпление в самата населена зона, ВС на РФ взеха под контрол югозападните покрайнини на Новомихайловка. Малко по на север боевете се водят в западните покрайнини на Победа. Всъщност селището не е напълно освободено и зомбираната по натовски стандарт биомаса все още е в няколко къщи в Победа, поради което руските бойци не настъпват на юг.
68
2
 
4
 
! Отговори
Американците муВикат преди 2 месеца
На това - beach fight!
67
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Н-ние Донецк и Угледарск. В донецко н-ние основното "движение" се извършва в района на Красногоровка, където ВС на РФ щурмуват позициите на зомбитата. Руските бойци имат успех в югоизточните покрайнини на н.м.. ВС на РФ успяха да пробият малко на север, но не им беше позволено да се закрепят на нови позиции. ВС на РФ продължава Щурмът на Георгиевка. Напредък има в северната и южната част на н.м.. Зомбитата на киевската хунта яростно контраатакуват и не позволяват на руснаците да се закрепят на заети позиции. Всъщност ситуацията в Георгиевка може да се нарече