Киев мрази Навални: Ето защо Навалная и Олена Зеленска няма да седнат една до друга

Те трябваше да присъстват на речта на Джо Байдън в САЩ
Обновена: 7 мар 2024 10:10 | 7 мар 2024 10:10, Нели Христова
170
Киев мрази Навални: Ето защо Навалная и Олена Зеленска няма да седнат една до друга
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна отхвърли поканата да присъства на речта на президента Байдън за състоянието на съюза заедно с вдовицата на Алексей Навални, подчертавайки враждебността в Киев към покойния руски опозиционен лидер.

Олена Зеленска и Юлия Навалная трябваше да седнат до Джил Байдън, първата дама на САЩ, по време на утрешното събитие в Капитолия на САЩ, съобщи The Washington Post .

Потенциалното присъствие на Навалная обаче "предизвика дискомфорт" в украинците заради коментарите на покойния й съпруг за окупирания Крим, пише вестникът, цитирайки неназовани хора, запознати с плана на администрацията на Байдън.

През 2014 г., след като Русия анексира Крим от Украйна, Навални каза, че докато черноморският полуостров е бил превзет незаконно от Москва, е ясно, че той ще остане под контрола на Русия в обозримо бъдеще.

"Нека не се залъгваме. И съветвам украинците също да не се самозалъгват", каза Навални, който беше наполовина украинец по линия на баща си. На въпрос дали би върнал Крим на Украйна, ако стане президент, той каза: "Крим сандвич с шунка ли е или нещо, което можете да вземете и да го върнете? Не вярвам."

По-късно той призна, че метафората е тромава.

Възгледите на Навални обаче се развиха. През 2018 г., по време на неуспешния си опит да се кандидатира за президент, той предложи в Крим да се проведе международно признат референдум за бъдещия му статут. Той обаче каза, че проблемът е малко вероятно да бъде разрешен успешно за поколения напред. В съобщение от затвора след началото на пълномащабното нахлуване на Русия той каза, че законната територия на Украйна се състои от всичко в нейните граници след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., включително Крим. Коментарите му обаче дойдоха твърде късно, за да преодолеят широко разпространената вражда в Украйна.

След като Навални почина миналия месец в руски затвор в Арктика, неговите съюзници и западни лидери казаха, че той е бил убит от президента Путин. Въпреки това Кирило Буданов, ръководителят на ГРУ, украинското военно разузнаване, повтори забележките на руски официални лица, които казаха, че Навални е починал от кръвен съсирек. Коментарите му бяха приети от кремълската пропаганда като потвърждение, че Навални е починал от "естествена смърт" на 47-годишна възраст.

Не беше ясно как ГРУ би могъл да получи толкова точна информация за смъртта му в отдалечена руска наказателна институция. Мария Певчих, ръководителят на антикорупционната организация на Навални ФБК, обвини Буданов в разпространение на дезинформация. "Той лъже", написа тя в социалните мрежи.

Служител на Белия дом и кабинетът на Зеленска посочиха конфликти в графика като причина за решението й да не пътува до Вашингтон за един от акцентите в политическия календар на САЩ. От офиса на Зеленска съобщиха, че тя има уговорена среща с деца от дом за сираци в Киев.

Навалная също реши да не приеме поканата, като се позова на умората. Смята се, че Белият дом не е информирал Киев, че Навалная е решила да не присъства, каза американски служител, цитиран от The Times.

"Съпругът на Юлия почина преди две седмици. Тя е пътувала през цялото това време. Днес е първият ден, в който тя изобщо си е вкъщи. Като всяко човешко същество, тя се нуждае от време, за да се възстанови", каза Кира Ярмиш, нейният говорител.

Зеленски също направи коментари, които изглеждат дразнещи в контекста на войната. През 2014 г., малко след като Кремъл анексира Крим, той каза, че руснаците и украинците са "един народ", израз, който Путин по-късно ще използва като част от своето оправдание за своята инвазия.

"По принцип не можем да бъдем срещу руския народ, защото ние сме един народ", каза Зеленски, според "Сегодня", украинска медия. Около половината от предвоенното население на Украйна, 20 милиона души, имат роднини в Русия.

Смята се също, че нежеланието на Киев да изпрати Зеленска във Вашингтон е било мотивирано от желанието да не се противопоставят на републиканците преди президентските избори в САЩ през ноември. Доналд Тръмп почти сигурно ще осигури номинацията на Републиканската партия и някои социологически проучвания показват, че той ще победи Байдън. Пакет от 60 милиарда долара военна помощ на САЩ за Украйна беше спрян във Вашингтон поради възраженията на някои републиканци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
4
 
8
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 месеца
Спорът между Зеленска и Навалная, коя да седи отдясно на Байдън трябва да се реши цивилизовано: Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC) да организират мач и победителката получава правото.
105
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако байдъновците са опрели до тези двете фи*т*ки да им вдигат рейтинга,значи много са закъсали и няма нужда да ходят изобщо на избори! Резултатът е ясен още от сега,те са абсолютно капо!!! А предателят нахални е говорил това,което са заповядвали западните му господари!!! Срещу грантовете,които е получавал от тях,за предателсвото срещу Русия!!!
104
3
 
15
 
! Отговори
укрия бавно умира преди 2 месеца
на наркоманчето му за давали въпроса, къде му е 700 000та армия със която започна войната, и защо му трябват още 500 000 смъртни.
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая от години обича африканците
102
15
 
5
 
! Отговори
Краят на РФ е близък преди 2 месеца
От 2007 година когато Путтлер възмъжа заради многото деньги получени от ЕС и наговори куп небивалици в Мюнхен, че запада иска да вземе ресурсите на Русия и обяви православен кръстоносен поход на Запад получаваме все едно и също от Москва заплахи за изпепеляване на Лондон и Вашингтон и обявяване края на западната цивилизация която ще се превърне в руски свят. Не виждам никакво подобрение в пациента Русия сериозно заболял през 2007 от руски шовинизъм, напротив пациента се влошава с всеки ден.
101
1
 
6
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 месеца
Аз ги искам под една маса ..... ;)
100
0
 
7
 
! Отговори
до преди 2 месеца
Да, защото на запад са предимно наивни исторически хора, особено политиците им.Вижте думите на Лайен в Букурещ, тотална неразбираща.Байдън тръгва отново в някаква утопия как ще преобрази Русия с Навалная.А опозицията им страховита искаща кръв и отмъщение както болшевиките навремето.ВСВ щяха нещяха трябваше да помагат, защото Хитлер беше спечелил на практика.Дойде помощта и обърнаха войната.Към комунизма питаеха пиетет, защото социализма е западна идеология и ги коткаха докато Рейгън не каза стоп
99
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
"Граф Игнатиев" ще стане бул. "Ген. Бойко Борисов" :))))))))))))
98
3
 
5
 
! Отговори
Play Boy Glarus преди 2 месеца
Аве кой бит, кой е,ван, най-важното е че това лято отново ще има яко руски и украински пиченца по черноморието!
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕЩО ПО CNN ДАВАХА УКРАЙНСКИЯ БАШИБОЗУК КАКВО ПРАВИ ВЪВ ЧАСОВ ЯР.
96
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цялото противоборство на Русия с англосаксите произлиза от некадърността на руската нация. Руснаците винаги са се сравнявали с англосаксите без да имат ни най-малко основание за такова съперничество от другата страна. Дори съм се чудел на англосаксите защо винаги са спасявали Русия, която винаги когато е била понахранена и с малко пари в джоба е тръгвала в челна атака срещу англосаксите. Храни куче да те лае това е последвало от всяко хранене на руската сабака.
95
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
98 - ама го "лекуваха" немски лекари. нали още когато излезе от болницата във Германия, русите казваха че ако дойде във Русия ще го арестуват. И немците го "подготвиха"
94
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинското ГРУ са го убили. И казват, че било кръвен съсирек. Много лъжат.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да вземем примера с болшевиките.Те са създадеи като опозиия на царска Русия на запад, в Лондон.Там им е хвърлен пъпа, а накрая бяха използвани от друга западна сила , да свалят законната власт в Русия.Големи надежди, които се изпариха и опарени запада почна да залага на старите си врагове- белите.Уви, накрая всякакви надежди за добрия чичо Джо отидоха в канала.Горбачов беше другата утопия, как Русия ще стане демокрация...Путин на 11 септ 2001 даже минаваше за западен човек в Кремъл.
92
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Гиб Мелсън Браво таварищ, само глупости ти ражда русофилката глaва.
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами Навални беше много въодушевен когато Русия заграби Крим. Разправяше на последователите си че такъв вкусен бутерброд трябва да бъде руски. След като го поотровиха майсторите на вкусните бутерброди от Кремъл си смени мнението но беше късно. Развода между Украйна и Русия се превърна в жестока война на оцеляване.
90
7
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Навални наполовина украинец и главен опонент на Путин. И пак не го искат. Само ако си 100% тяхна кръв, тогава, може би. На фона на всичко това нашите афроатлантици се нядяват Киев да ги хареса. А хареса ли ги Киев, веднага печелят точки пред господаря Сам, чичо Сам! А чичо Сам взе милиардите на афроатлантиците от България за изтребители. И каза: Чакай малко-5-6-10 години. И афроатлантиците чакат с умиление. Важното е че са облизали подметките на господаря Сам.
89
2
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Няма как две джофри да седят една до друга!Причината е кокала
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киев знае, че разликата между руската опозиция и власт имащите в Кремъл е една:Едните нямат власт, а другите я имат.Наивниците на запад винаги си мислят, че с подходящите хора Русия ще бъде тяхна, друга, западна и тн.Примерите само от 100 г вземете, за да увяхне всякаква западна наивност.
87
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Монетите на Киевските Князе и Монетите на Българският Цар Петър I 980 - 1015г. са Български..... и са сечени в името на Българският Цар! ... а не на Киеванци или на Русневанци така наречените напридошли от азия - малки, нисички, джуджета - Чукчета! и да правят по источна европа ибрикчиници, комунийници .... и нашите девойки да им мият чиниите.... Навални е висок мъж и е генетично потекло на Атлантите, а не ниско, азиатско джудже - Чукче!