Макрон отново заговори за сухопътни операции в Украйна с участието на Запада

Думите му всяха смут сред съюзниците на Париж
Обновена: 17 мар 2024 07:31 | 17 мар 2024 07:30, Камелия Цветанова
570
Макрон отново заговори за сухопътни операции в Украйна с участието на Запада
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано снощи от вестник „Паризиен“, че сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими "в някакъв момент", предаде Франс прес.

"Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициативата за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили", каза Макрон.

Още по темата

Той е дал това интервю в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша.

„Силата на Франция е в това, че можем да го направим“, добави президентът.

В германската столица Макрон се срещна с канцлера Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск в демонстрация на единство между трите държави.

Многократните декларации на Макрон, който отказва да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, всяха смут сред съюзниците на Париж начело с Германия и предизвикаха почти единодушното неодобрение на опозицията във Франция, предаде БТА.

В интервюто си за „Паризиен“ президентът отхвърля всякакви разногласия във френско-германския тандем по този въпрос. „Исках да дойда в Германия много бързо, за да не предизвиквам дебат за стратегическите различия, които може да съществуват: те не съществуват“, обяснява Макрон.

"Никога не е имало разногласия между канцлера и мен. Имаме много общи възгледи за целите и ситуацията. Различен е начинът на прилагането им", продължава той, подчертавайки "стратегическата култура" на двете държави.

„Германия има стратегическа култура на голяма предпазливост, на ненамеса и се държи на разстояние от ядрената енергия“, обяснява той. „Модел, който е твърде различен от този на Франция, оборудвана с ядрени оръжия запазила и укрепила професионална армия“, каза отново Макрон.

Френският президент добавя, че се е отказал от пътуване до Киев, за да отиде в Берлин в петък и да се срещне там с Олаф Шолц и Доналд Туск.

Той увери, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски в Украйна преди средата на този месец.Това пътуване вече веднъж беше планирано за февруари и след това отложено. Сега Макрон казва, че посещението му ще се състои през следващите седмици.

Той също така подчертава допълващия се характер на помощта, която Франция и Германия могат да предоставят.

"Германия харчи повече от Франция, има повече бюджетно пространство, това е възможност. Франция може да прави неща, които Германия не може", заяви той пред „Паризиен“.

Макрон казва още, че "Не трябва да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика сила. Русия е средна сила с ядрени оръжия, чийто БВП е много по-нисък от този на европейците, по-нисък от този на Германия, на Франция", подчерта Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още по темата: УкрайнаМакрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Ало,ало.Ще гледаме нови серии за френската "съпротива".
464
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"НАПОЛЕОН" РЕШИЛСЯ. ФРАНЦУЗСКИЕ СОЛДАТЫ ПРИБЫЛИ В БОЛГАРИЮ. СЛЕДУЮЩАЯ ОСТАНОВКА - ОДЕССАФранцузские военные прибыли в Болгарию, откуда их повезли в неизвестном направлении на армейских грузовиках. Предположительно следующей остановкой солдат должна стать Одесса. Похоже, что новый французский "Наполеон" вс же решился вступить в открытый конфликт с русскими.
463
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ПРАТЯТ ФРАНСЕТА В УКРАЙНА ....ЩЕ МИРИШЕ АМА СЕ СЕТЕТЕ НА К'ВО ОБИКНОВЕННО ЦВЕТА Е КАФЕНИКАВ
462
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОЯ *** НЕМОЖЕ ДА СА ОПРАВИ С АРАБСКИТЕ КВАРТАЛИ В ФРАНЦИЯ ТРЪГНАЛ ДА ПЛАШИ ГАРГИТЕ ! ГЕРМАНИЯ САМО ЗА 5 ДНИ СМАЗАХА ФРАНЦИЯ 2 СВЕТОВНА ТОЯ ТРЪГНАЛ ДА СА ЕЖИ НА РУСИЯ ! ПО ДОБРЕ ДА СИ НАПЪНЕ ТРАСГЕНДЪРА БРИДЖИТ МАКРОН ДЯДОТО ТРАНСГЕНДЕР ЗА КОГОТО СЕ ОЖЕНИЛ
461
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франция няма арсенал да си опази задните части докато aкa, а какво да говорим ако тръгне срещу раша. Там направо е загинала. Мисля, руснаците тайно се надяват франция да тръгне. Ама не му стиска на макарона бaбoeб. Той само с бaбички може да се оправя.
460
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франция има 1/20 от арсенала на Русия. И е малка. А и разликата във войниците е от земята до небето. Втората световна Германия превзема Франция за колко? 50 дни? Има жилищни сгради в Русия, които са издържали повече срещу германците...Можеш ли да си представиш, цяла държава издържа по - малко от един блок... Те това са францусите. Обикновено много шум вдигат преди да се нaaкaт.
459
6
 
2
 
! Отговори
само факти преди 1 месец
франция има арсенал да изпепели русия
458
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон дали си дава сметка че ако това за което говори се случи ще пренесе войната във Франция? Или си мисли че ще прати войници в Украйна и те ще се сражават там а той ще вири гордо муцуната си във Франция и ще се прави на Наполеон. Веднага ще му подпалят чергата руснаците. Що не си трае тоя човек а дърпа дявола за опашката. Ще подпали цяла Европа тва т.ъпо парче.
457
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да де ама Макрон не е Напальон. И ако стане такъв- лошо!
456
4
 
4
 
! Отговори
Геронтолога се преди 1 месец
изживява като военен стратег, но занемарява пациентката си, което от медицинска гледна точка е недопустимо! Не допускайте лоботомирани да определят живота ви!
455
4
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Ядрените ракети не целят БВП :) Подозирам, как Макрон съвсем скоро ще бъде изритан от народа си.
454
19
 
7
 
! Отговори
Баш урсуз преди 1 месец
Айде всички русофилски подметки в Черное море и кой доплувал до Сочи,доплувал,а другата *** да натори морското дъно
453
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нова информация - щял да поиска от Русия прекратяване на огъня за времето на Олимпиадата. Но нямало да поиска същото от Украйна. Питам - на какво пък основание руснаците ще се съгласят, когато унижиха и спортистите им, блокирайки ги за Олимпиадата.
452
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франция велика сила ли е, или Германия. Първо да се огледат в огледалото.
451
3
 
5
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
нормалните страни опят ви показаха средния......за да не го забравите
450
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макарончо , като слуша баба си до тук стига.
449
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макарон само окуражава Руснаците със присъствието си!
448
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния американски пудел се е разлаял.
447
5
 
23
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Е не е ли по добре една ескадрила Мираж да се пробва да наруши въздушното пространство на Руската федерация.Ще разберем веднага колко самолета ще се върнат във Франция и колко високи ще са гъбите в Париж.Очевидно е,че филмите за Рамбо нямат нищо общо с убийците на Кадиров.
446
5
 
20
 
! Отговори
тоа преди 1 месец
бездетник че яде хурката. съвсем скоро!