Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна

Сигурността на французите минавала през поражението на Русия във войната
15 мар 2024 07:03, Елка Василева
562
Макрон призова Европа да не бъде слаба, войната на Русия може да не остане само в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че Европа не трябва да бъде "слаба", защото войната на Русия може да не остане само в границите на Украйна и може да ескалира, предадоха Франс прес и Ройтерс. Той заяви още, че ако Русия спечели войната срещу Украйна, авторитетът на Европа "ще бъде сведен до нула".

Още по темата
В интервю, което даде снощи за френските телевизии "Франс 2" и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е "екзистенциална за нашата Европа и за Франция". "Никога няма да поведем офанзива, никога няма да поемем инициативата", увери в същото време той.

Макрон говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха.

"Ако ситуацията се влоши" в Украйна, "трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели", призова в интервюто френският президент. Той подчерта, че сигурността на французите минава през "поражението на Русия" във войната. Онези, които поставят "ограничения" за подкрепата за Украйна, "избират поражението", предупреди Макрон.

"Ако войната се разрасне, виновна ще бъде Русия. Ако решим да бъдем слаби, ако сега решим, че няма да отговорим, значи вече сме избрали поражението. А аз не искам това", продължи френският държавен глава.

Той посочи, че Европа трябва да очертае "червени линии", които да накарат Кремъл да се почувства слаб. "Искам Русия да спре тази война, да се изтегли от позициите си и да позволи там да се настани мирът. Няма да правя някого наясно с моите планове, след като той не ме осветлява за неговите", добави Макрон, като добави, че Париж не е във война с Москва.

"Режимът в Кремъл е враг", обяви президентът на Франция, като в същото време не нарече враг Русия. Той подчерта, че Украйна е в "трудна" ситуация на бойното поле и се нуждае от възможно най-силната подкрепа от страна на съюзниците си. "Мирът не значи капитулация на Украйна", отбеляза Макрон.

Според него един ден ще настъпи часът за мирни преговори с руския президент, "който и да е той". Ройтерс обръща внимание на факта, че за първи път Макрон допуска вероятността Владимир Путин да не е президент на Русия в бъдеще. Държавният глава на Франция каза още, че не е отменил посещение в Киев от съображения за сигурност. "Така казват руснаците. Не бива да им вярвате", отбеляза Макрон.

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността.

Макрон изрази "дълбокото си несъгласие" с лидерите на опозицията по този въпрос. Във вторник френското Национално събрание подкрепи с голямо мнозинство споразумението за сигурност между Париж и Киев, въпреки че крайната десница се въздържа при гласуването, а опозицията на радикалната левица и комунистите гласува „против“.

"В тези времена да се въздържиш или да гласуваш против помощ за Украйна значи да не избереш мира, а поражението. Различно е", каза Макрон.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
0
 
1
 
! Отговори
phrag преди 1 месец
Война може и да няма, както и можеше и да няма. Но явно натам бутат някои.
465
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е една истерична актриса. Вдига врява знаейки че от сащ няма да му позволят да прави нищо - и после ще каже "еми те германците ги е страх". Пинчер.
464
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щях да напиша, че Напальон се е преродил в Макрон, но после се усетих, че няма да се получи и се отказах.
463
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Най- коварната и ужасяваща болест, донасяща всички мъки на съвременния свят, се нарича юдео-ционизъм. Той е прикрит зад кухи понятия като "демокрация" и "евро-атлантически ценности" - но целта му е "богоизбран" юдейски таен елит да владее над целия свят. Този юдео-ционистки кръг създаде "ковид-19", разпалва войни, планира глад, създава земетреесения, бедствия и национални катастрофи. Жертвите са милиони. Но хората по света рано или късно ще разберат ужасяващата истина за този сатанински ционизъм.
462
1
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 1 месец
Макрон започнада жертва французите за чужда кауза. Вчера , в Одеса са унищожени 120 чуждестранни неемници - французи, поляци и грузинци, повечето са французи.
461
0
 
4
 
! Отговори
който гроп копае преди 1 месец
Като Макрона рискува сам да падне в него. Гръмки дела и заплахи,че идват избори и страха ги тресе....ама нищо Сатаната гледа през очите на либералите и западните деморкатитакава злоба и нозст не е приссъща на човешки същества
460
0
 
4
 
! Отговори
сопол преди 1 месец
русия иска границата с украйна да е днепър и украйна да няма излаз на море, и украйна да бъде заставена да е неутрална. а можеше да е само неутрална.
459
0
 
3
 
! Отговори
сопол преди 1 месец
като раздадат пушките тръгвам към лондон и вашигтон. за вас незнам
458
0
 
5
 
! Отговори
СС преди 1 месец
До 452. Демокрацията отдавна е провалена. В момента, в който евролапачите започнаха да налагат безумни правила на страните от ЕС и те нямаха думата за нищо, демокрацията беше провалена. Ако Укр победи в тази война, което практически е невъзможно, всички ще се въртят като пумпали около тях и техните претенции няма да имат край! Тогава, когато ви бръкнат в джоба, за да дадат на укрите, още по-добре ще разберете какво е провалена демокрация.
457
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен461-_ На практика американската икономика воюва срещу икономиката на ЕС. Е затова! Русофобията е заради страхът на американците от коалиция между немския научно- технически гений с нескончаемите природни ресурси на Русия и с колосалните производствени мощности на Китай. и Засега поне американската икономика печели в тази война. По тяхна заповед спряхме евтините ресурси от Русия, и сега икономиката на ЕС вече неконкурентноспособна, бавно бавно бива поглъщана от азиатската и американск
456
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се самоунищожавате, че и нашите държави съсипвате икономически? За какво ви е тази русофобия и агресия, като тя вреди най-много на европейските държави? Полудяхте ли? Изолирайте русофобите и върнете нормалните отношения, че русофобите ни носят само проблеми и щети от всякакъв характер!
455
1
 
12
 
! Отговори
Татул преди 1 месец
Искрено пожелавам да се пренесе в кокошарника на този подскачащ петел - клоун.
454
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Диана Изобщо не отива в РУсия войната, а измират със стотици украинците край Белогород... Някой гледа много прозападна манипулативна телевизия май?
453
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон май иска французите да учат руски... Ако преди това жълтите жилетки не го гилотинират.
452
2
 
22
 
! Отговори
Червената шапчица преди 1 месец
Силна Европа? Кога? ЕС скоро ще фалира от помощи за Украйна.
451
1
 
13
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Този Макарон иска да се изхули като сварен макарон от глупостта, която направи с прослловутото си интервю за участие във войната срещу рашките. Сега се чуди каква еквилибристика да приложи за да замете "изсраното" от него в това интервю. Да, ама не, както казваше великия Бочаров - миризмата от поднесеното остава!
450
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
интересно ми е защо този сай предоставя трибуна на явно платени коментари. Тези коментари нямат нищо общо с общественото мнение и искривяват възприятиетоо за реалност.
449
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това което виждам е че демокрацията е слаба и не може да се защити. Не че не може а просто е объркана и това може да и коства съществуването.
448
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако Украйна не успее да изгони противника от земите си това означава че демокрацията се е провалила
447
2
 
18
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Макароне, кажи на баба ти да ти прочете книжка за приспиване - История на Франция по времето на Наполеон. След това поспи, помисли и пак кажи дали искаш да нападаш Русия.