ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
2
 
6
 
! Отговори
Путьо преди 1 месец
Маринчев Джуджака излезе ли от бункера да поеме императорството и да поведе армията си към фронта? Или май предпочита да се крие зад крепостните?
272
4
 
6
 
! Отговори
A w Ukrajna преди 1 месец
кога ще има избори. Защо Зеления не направи избори.
271
6
 
5
 
! Отговори
Кви избори бе преди 1 месец
Кой са избрали ? Не разбрах. Президента е Зеленски
270
4
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Всички, всички сме разстроени, че ЕС не признава изборите. Комшията си разплете пет чорапа за успокоение. Тук се напихме от мъка. А в ЕС са се напили от страх.
269
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Шаши Само рашистите сте разстроени. Иначе щяхте да подминете с мълчание, щом ви е безразлично. На нас, българите от ЕС, само ни е любопитно горките хорица от окупираните зони как ще пътуват извън Раша? До Китай и назад? През Космоса ли ще гостуват в братска Еритрея? Те не са виновни. Нито могат да не гласуват за Джуджо, нито да протестират. Репресии. Смешни са копейките, които доброволно искат феодал)))). Рашките -не. Рашките нямат избор.
268
11
 
4
 
! Отговори
troll преди 1 месец
В Русия никога не е имало и няма да има свобода. Те винаги са си били роби и собственост на управляващите. Който надигне глава - гулаг и разстрел. Мисленето им не е мръднало от векове. Човешкият живот не значи нищо, хвърлят ги като парче месо да пазят трона на царя
267
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ЕС не им пука какво бълвали тролейските фабрики в бг форум. Плаща им се на оценка, не само на коментар, независимо плюс или минус. Ще им намалее надницата, ако днес. бг махне оценките.:) Как ще заработват, като и на тях не им се ходи в Мордор? Те са смели само на монитора, пък и тук има свобода на словото за всякакви дриSъци.
266
4
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Всички сме много разстроени. ЕС не признавал изборите. Някъде в Украйна е паднала някаква ракета и бензина пак ще се вдига.
265
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кукумяу Къв гняв, кво безсилие те гонят пък тебе бе, Рашо? Да не би аз да съм се сврял в кремльовския бункер и да заразявам Раша с наполеоновите си комплекси? Само се смеем на господаря ви. Имам право да го правя в български форум. Но ти в руски не би могъл да се хилнеш на каквото и да било. КГБ-то на диктатора не спи. Много преувеличаваш значимостта на вожда си за българите. Освен бъзик и съжаление друго не предизвиква. Инна кого му пука колко щял да ви управлява. Ваша работа, крепостни.
264
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАПРЕД СЪС ДРУГАРЯТ ПУТИН ПО ПЪТЯ КОЙТО ВОДИ НАЗАД! СЛАВА ПУТИНУ! ДА ГО ДYXAT БЕДНИТЕ!
263
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм българин и не ме интересува какво мислела Русия или колко време феодалът ще управлява крепостните си в Блатная. От тях нищо не зависи. Мен ме интересува какво мисли ЕС. Марфа-Марья от Нижни Приреченск да се оправя. с родината си и да не занимава българския форум с дитирамбите си към своя вожд.
262
3
 
11
 
! Отговори
Говедовъд преди 1 месец
Те и стотина хохли в казармата в Николаев не признавали изборите,ама дошъл някакъв Искандер и ги пратил в урните!
261
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците изгубиха изборите! Путин е победителят!
260
3
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
ЕС кога ще започне да конфискува и нашите пари в полза на Украйна? ЕС не признавал изборите. Е, и?
259
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Начи путин ще продължи дeфekaциятa!
258
4
 
2
 
! Отговори
МЕДВЕДЕВ преди 1 месец
АБЕ АЙДИ СЯ, ПУТИН ТАКЪВ, ПУТИН ОНАКЪВ, АЗ ПЪК ДА НЕ СЪМ ПО УБАВ?
257
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Шаши ти от кога страна и Българин бе ром олгимски )))
256
5
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
И ние българите не признахме избора на Байдън. Някой чу ли ни?
255
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
населението бяга от Белгород
254
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днес 870 блатни халопи станаха на тор осем от тях сами си пъснаха мозака утре пак