ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мнението *** блатната хунта не интересува никого ако щът и 146 % да обявят за путин накрая ще свършат като кадафи
252
4
 
8
 
! Отговори
Марчето и академика преди 1 месец
То и Русия не признава изборите в Европа, но това нищо не променя
251
3
 
7
 
! Отговори
Кукумяу преди 1 месец
До АнонименМечтите са безплатни, плaнктoн. Путин ще е лидер на Русия до момента в който сам той реши да не е. И твойте мечти и тези на бюрократите от ЕС с нищо не могат да променят това колкото ида и да се давите в бяс и безсилие.
250
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КуXите копейки пак недоразбрани. Те самите са членове на ЕС, ако са с български паспорти. Т.е. в случая плюят себе си. Не ги били питали? Падналите не ги бият, малцинството не го питат. Демокрацията е власт на мнозинството. Високата избирателна активност съществува само диктаторските държави заради репресивния им апарат. Свободния човек не се интересува от темата, защото живее добре. Копейките се чувствали зле? Повредата е в техния телевизор. Да се учат, да работят, да стоят живота нов - Г.Д.
249
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путин ще го изядът прасетата накрая да му мислят путинистите те няма да загинат толкова леко
248
2
 
7
 
! Отговори
Кукумяу преди 1 месец
До Анонимен Удави се в собствената си свльоч, плaнктoн. Никога повече нацизъм, колкото и да ви се иска на либералната измeт.
247
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кукумяу да те отрепят и тебе дано петух молсковски въз в сибир нямаш място тук НЕ е твоя държава
246
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
никой няма да признае изборите на хунтата в блатната джанахирия путин е подсъдим и ще свърши в клетка
245
5
 
3
 
! Отговори
Кукумяу преди 1 месец
Пуснах сълза по Борел. След което ще си пусна да гледам повторно клипчето от Телеграм как един дядо, който цял живот живее в град Донецк открито казва пред руска медия, че няма да гласува за Путин защото цитирам "трябваше да го чакаме 8 години да се намеси, като през това време нацистите убиха сина ми, снаха ми и внука ми". Ама Борел това какво го засяга? Слава украине и тва е.
244
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Обективен и Белгород и Казан може да се оделят петух руски
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината Важи и за Украйна както и за ЕС а сега беж във блатото за призовка от военн кома да те охимарсят русия е вражеска държава и нямаш място тук
242
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
продавам путин на трупно месо
241
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза ли пяна по устата, излиза ли?
240
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС имат ли лидер с над 30% одобрение от собствените си граждани?
239
1
 
11
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Русия е имало и преди ЕС,ще има и след него !!! Смешници !!!
238
4
 
0
 
! Отговори
Лупи преди 1 месец
До рашка ФеодалияПомечтай си за това пари не искат.
237
6
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Русофилите rлynaвo си мислят че Русия е направила и прави нещо безкористно, русофобите rлynaвo си мислят че Русия прави нещо по-различно от останалите, да рече UK, US Фрация или който и да било друг.Пraceтo Чърчил го е добре казал: "Британия няма приятели, а има интереси". Това важи и за Русия, естествено.
236
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 230 Учете история Мдааа! Хубаво е да се учи историята. В младежките си години Г.С.Раковски/родил се като Георги Стойков Попович/ се е гърчеел, ако не знаеш "патреоте"! В гръцкото училище в Истанбул се е казвал Савас Стефанидис!!! И има разлика между Руска имерия, СССР и Руска федерация.
235
4
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
А ЕС признава ли изборите в Косово!?Тази държава не е ли създадена върху международно признати граници на бивша Югославия!?Значи Косово може да се отдели,я Крим и Донбас не може!!!
234
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците не признават изборите в ЕС. Те не вярват, че някой може да гласува за меки макарони и л айн яни баби.