Путин установи нов стил на автокрация за Русия, победата му е опасна

Той ще е най-дългогодишният лидер на Русия след Екатерина Велика
20 мар 2024 21:00, Анисия Иванова
260
Путин установи нов стил на автокрация за Русия, победата му е опасна
Снимка: БГНЕС/EPA

Като демократично упражнение победата на Владимир Путин с 87% на изборите този уикенд беше пародия, която има значение само като решаваща глава в трагичната история на пропуснати възможности и разрушения, в която се превърнаха 24-те години на власт. И все пак да се оценяват руските избори по стандартите на либералната демокрация днес е опасно самозаблуждение.

Победата на Путин трябва да се разглежда през очите на Кремъл, защото историята на Русия вече не е история на неуспешен преход от комунизма. Той установи нов и същевременно познат стил на автокрация за Русия, който - не за първи път - се определя срещу Запада. От тази гледна точка шарадата от този уикенд беше напълно успешен политически театър, който ще осигури решаващ фон за завръщането на Путин след дълбоките военни унижения, които руската армия, включително нейният главнокомандващ, претърпя в Украйна преди две години.

От тази гледна точка сега Путин може да очаква поне още шест години на поста, което ще го направи най-дългогодишният лидер на Русия след Екатерина Велика - императрицата, която първа завладява земите, за които Путин се бори в Украйна. След като значително погрешно пресметна готовността на украинците да дадат отпор и на Запада да подкрепи защитата на Украйна, интуицията на Путин, че ще успее да надживее и едните, и другите, изглежда се оправдава. Той дори не трябваше да чака президентските избори в САЩ през ноември, за да може Доналд Тръмп да затвори кранчето на помощта от Вашингтон. Хватката на Тръмп върху Републиканската партия вече гарантира това.

Междувременно Европа изглежда най-накрая е разбрала колко дълбоко би променила бъдещето на континента една руска победа в Украйна, но се бори да направи нещо по въпроса. Войната в никакъв случай не е приключила; украинците ще се борят, докато могат, дори и без достатъчно боеприпаси, и все още е възможно САЩ и Европа да преоткрият решимостта си. Но ако това не се случи, Путин може да се надява да надделее – според него и според много други хора - над колективната мощ на богатия, арогантен и непостоянен Запад.

Също толкова важно е, че руската икономика е издържала на най-тежките санкции, които съюзниците на Украйна могат да наложат. Нивото на безработица е ниско, заплатите растат и икономиката е на път да се откаже от долара и да разчита на оръжейното производство и незападните енергийни пазари. Властта на Путин е неоспорима.

Това завръщане към агресивния авторитаризъм не беше предопределено от съдбата, нито пък от Организацията на Северноатлантическия договор. То беше просто настройката по подразбиране за една страна с малко друг исторически опит.

След четири мандата като президент и два като министър-председател Путин вече е унищожил потенциала на Русия да развива демократични институции, като например независими съдилища или свободни медии, в обозримо бъдеще. На тяхно място той е изградил клептокрация. Той пропиля и огромните предимства на езиковите, икономическите и личните връзки, които Русия имаше с бившите си съветски съседи, като ги третираше в стила на мафиотските донове като своя собственост, а не като партньори.

Резултатът е подстрекателство чрез икономически и военни войни, а не чрез връзки на инвестиции и търговия. Най-голямото богатство на Русия след огромните й минерални и енергийни ресурси - изключително талантливо младо поколение от математици и софтуерни инженери - избяга от репресиите или от наборната служба със стотици хиляди души, което придава друг смисъл на високите стойности на заетостта.

Засега обаче Путин управлява едно функциониращо общество, в което средната класа може да живее добре в Москва и други големи градски центрове, докато в по-отдалечените райони той може да плаща многократно повече от малките им заплати, за да отидат да се бият в Украйна. Изглежда, че повечето руснаци приемат тази размяна, както и предложението му да разменят по-голяма лична свобода и просперитет срещу възстановяване на руската мощ и гордост.

В победното си обръщение късно в неделя Путин се радваше на това, което явно смята за свое оцеляване в съревнованието със Запада в Украйна, като заяви на поддръжниците си, че всички негови понякога "грандиозни" планове сега ще бъдат осъществени. Това е обещание, за чието изпълнение той не се нуждае от свободни избори или зачитане на човешките права, а само от западната наивност и слабост.

Анализът на Марк Чемпиън е от сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Той е колумнист на Bloomberg, който пише мнения за Европа, Русия и Близкия изток. Преди това е бил ръководител на бюрото в Истанбул на Wall Street Journal.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
До 89. Аз нямам дори кредитна карта. Предпочитам да ми дрънчат некакви неща в джоба. А и от кого да се спотайвам? От някакви зомбита,които са вече мнозинство в света,а нямат сила дори да признаят факта,че спят в креватите ни. Когато Достойните Ротшилд кажат,ще си открия и банкова сметка. Нещо не си падам по параноите на тия,които се крият зад а онимност.Човек,какъвто и да е е този който и да е.Поне като умирам ще знам,че съм аз,който съм.
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората там са си го избрали и прекалявате с плоската пропаганда.А за нашите избори,които подправиха с ала бала защо мълчите като рибки?А нещо за машинките да кажете?
77
4
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Има нещо твърде палестинско в Путин и никак не личи да има нещо конструктивно Израелско.Защо така мисля ли? Ами Путин не излиза от кабинетът си,а това е типично за палестинците,чиито живот минава в тунели! И докато в Израел дори децата създават технология,то в Русия бащите на децата крадат кафеварките от МакДоналдс да си направят двигатели за Миг. Ако ме схващате.В Израел има небостъргачи,които могат да ходят.В Москва има опашки за кефир...вкиснал кефир с етикети от времето на революцията.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Джуджето е напълно превъртяло вече. Като млад беше нормален но явно че последните 5 години му сипват разни неща в кафето
75
3
 
11
 
! Отговори
До 81 преди 2 месеца
В Русия никога не е имало демокрация. След Руската империя (до 1917г.), започва Съветската империя. Сега Руската империя започва да де възражда.
74
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия с Путин е замираща държава! Тази страна, ако бъде управлявана от друг президент с демократични виждания, просто няма кой да я задмине.
73
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как е жълто-синият труп? Реанимирате ли го?
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин посочи приемниците си: бъдещите елити които ще управлява Русия след шест години. "Русия в бъдеще може да бъде предадена и поверена на хора като сегашните герои от специалната военна операция"... "Участниците в СВО трябва да поемат водещи роли: да ръководят региони, да ръководят най-големите вътрешни проекти. Постоянно се срещам с участниците в СВО. Сърцето ми се изпълва с гордост за такива млади хора. Такива хора няма да отстъпят, няма да предадат".
71
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
85 хиляди младежи пяха химна на Русия заедно с Путин. А джендърастията повръща кръв от злоба и безсилие.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е да установи система на Меритокрация. Да бъдат издигани хора, проявили се през войната!
69
4
 
6
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Няма как Екатерина Велика да завладява земите,в които е основана Русия,чиято първа столица е Киев.Апосрояването на Одеса е върху земи отвоювани от Османската империя Украйна на 24 август ще навърши Христова възраст като самостоятелна държава,ако Путин не реши друго.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Историка дето чел Тарас Булба, пак да го прочете. Да види пак кой е автора, и после харакири и пак към посолството за нови инструкции
67
8
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Той и автократ не е.Просто повърхностен и съвсем оглупял от наваксан от комикси за небивали истории хаос в главата му.Всичките "структури" на аргументите му са бликащи от дълбоко неизкоренима шизофрения. Тоест в оплътнените му с уж исторически аргументи перспективи няма нищо друго освен фикция. Той все побеждава, все печели диалози, все е нападан,все коммунистничи православен ли и все православничи съветскаджийски.Не виждам никаква стръв в поведението на тоя,която да възбуди у мен воля за разбир
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Америка за България са хвърлили око на Сибир.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин ще си върне целия СССР. Екатерина държи само Русия от СССР.
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Четете исторически книги и публикации, а не руски учебници по история и пропагандни статии.
63
5
 
4
 
! Отговори
dr.Haus преди 2 месеца
Завиждат!
62
5
 
10
 
! Отговори
Насам Натам преди 2 месеца
В България не е ли същото.Едни и същи разбойници, бандити,крадци и мафиоти ни управляват 30 години.
61
9
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Вовата се изпусна в памперса - без да иска призна, че Росия е загубила повече от 360 000 войника във войната в Украйна.
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой е чел Тарас Булба, а? Уикипеде...я? Педеуикита ебняви