Петимата българи, задържани за шпионаж в Англия, пледираха "невинни"

Те бява обвинени в шпионаж в полза на Русия
22 мар 2024 18:45, Стела Стоянова
28
Петимата българи, задържани за шпионаж в Англия, пледираха "невинни"
Снимка БГНЕС, архив

Петима българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания по указание на укриващия се изпълнителен директор на Wirecard Ян Марсалек, пледираха "невинни" пред лондонски съд "Олд Бейли" по обвинение в заговор за шпионаж, съобщи Ройтерс.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за получаване, събиране или предаване на информация, която би могла да бъде полезна "за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата", в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и второто обвинение за притежание на 18 фалшиви документа. Те включват български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

Още по темата

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, който също е обвинен в шпионаж, беше официално включен към делото, но не даде показания.

На предишното изслушване британските прокурори заявиха, че обвиняемите са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия в полза на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

За дома на Русев се твърди, че е предполагаемият оперативен център на групата във Великобритания. Мрежата е получавала задачи от лице, идентифицирано като Ян Марсалек.

Марсалек, бивш главен оперативен директор на фалиралата компания за разплащания Wirecard, не е обвинен в никакво престъпление във Великобритания, но е посочен като съучастник в обвинителния акт. Той е издирван от германската полиция заради предполагаема измама и понастоящем местонахождението му е неизвестно.

Следващото заседание ще се проведе на 16 май, а обвиняемите ще бъдат изправени пред съда през месец октомври. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
същият сценарии като сергеи антонов в рим отровиха момчето и живота му ибългария не прави нищо за тези българи
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има си хас да признаят "виновен", тогава ще се задейства "новичокът" или опити за полет от високо!
20
0
 
0
 
! Отговори
друг помнещ преди 1 месец
Сергей Антонов, Желю Василев и Тодор Айвазов бяха агенти на ДС и съучастници на Агджа. Срещали са се в квартирата на Антонов. Обаче последните двама духнаха навреме от Италия. Не се правете на ударени, че не сме били замесени в атентата.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля българите в чужбина да не се излагат като тия, защото всички ни мислят за *** и измамници заради такива като тях. Ако ще шпионирам някой ден ще имам доблестта да е за собствената ми държава поне, не за ***
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дали са имали или не достъп до важна информация не се знае, но е 100% сигурно че са били достатъчно глупави и са правили услуги на руски шпиони. И са замесени с Възраждане. Правете си изводите
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кво са шпионирали, та те нямат достъп до никва важна информация, просто са хванали дребни ало измамници с някой фалшиви паспорти.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15 - Тия тарикати са вадели пари като са фалшифицирали документи ама англетата са ги обвинили в шпионаж. Ще си носят кръста.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Английските служби не спят - за разлика от нашите. Като си вземал пари от Путин ще си плащаш, Копейкин е следващия. Тия всичките са застъпници на ***. У нас от колко месеца търсят стрелеца на Петров?!. Друг застреляха на центъра в кооперация с камери и няма нищо.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
14 Северно Атлантика!-:(
13
7
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
Знаете ли,на какво ми Прилича този "съдебен процес"? На този през 1981 година! Когато Турският Терорист Али Агджа,простреля Йоан Павел 2 ри!! И Италианците,както сегашният измислен " съд" в Хага,"съдят" както им Отърва според " политиката"!-:( Тогава се оказа,че Сергей Антонов човека честен българин работещ в Италианското посолство дипломат! И хабер си нямаше в какво го намесиха тогава!! Та и сега тези българи! Ще ги освободят Тихомълком,както се прибра тогава в България и Сергей Антонов!-:(
12
5
 
4
 
! Отговори
верваме ви преди 1 месец
Абе същата работа като нашите медици в Либия.А къде са ви доказателствата .имало фалшиви паспорти-тава само доказва че някои вироятно се е занимавал с криминална деиност .откъв на къв шпионаж.Ловим вещици понеже българската държава е абдикирала от грижата за поданиците си
11
5
 
5
 
! Отговори
Български почин преди 1 месец
Тези англичани за една година хванаха и ще осъдят за шпионаж петимата българи. А в България обвинения в шпионаж Малинов, не само ходи вече 5 г. навсякъде по света,но даже и Путин лично го награди, за заслуги към русия и делото ще се гледа сигурно след 20 г. когато ще има давност.....
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дребни шмекерии в международния обмен на новините.
9
4
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 1 месец
За разлика от нашата про-мафиятура Английския обвинител в съда не си губи времето със несигурни обвинения които да паднат току така.колкото и да пледират невинни има нещо солидно заради което със доказателства са задържани.Така и не стана достатъчно конкретно ясно за дейността но щом липсващия шеф им е давал задачи значи англичаните има за какво да ги гепят
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом са били толкова алчни за парите от руснаците , сега дълго ще гледат облачното време в Англия през решетките
7
2
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Психоанализ! От Днес за тази новина се налага стратегия за обвинение към путинистите,но всъщност тактически не прилагат редовният си номер с масово кликване,а оставят написаните от тях самите коментари без позитивен отговор,за да внушат слаб интерес към антипутинизма. Добре дошли в лапите ми !
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези сега ще го отнесат заради путин Щом путин не смее да излезе от бункера , тия ще отнесат по 20 години заради него
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да си пледират, ама тяхната прокуратура не е като нашата, нито пък съдиите им, та и адвокатите им. Отиде им младостта. Да са мислили какво правят.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се издирят всички путинисти у нас , те са национални предатели Готови са да помагат на руснаците да нападнат страната ни Веднага да се изправят пред съда и в Белене за дълги години , като предатели
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той и Бойко пледира, че е невинен, ама не е.