Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?

"Гардиън": Той е толкова откъснат от реалността в Русия
26 мар 2024 13:03, Елка Василева
351
Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносната немарливост на (руския президент Владимир) Путин не може да бъде прикрита. Атаката край Москва го прави по-слаб от всякога, пише за в. "Гаридън" коментаторът по международни въпроси Саймън Тисдол.

При всеки провал на Владимир Путин се задава един и същи въпрос: това ще промени ли нещо? Терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити" край Москва миналата седмица, при която бяха убити 137 души, е една от най-големите кризи, с които се е сблъсквал Путин за 25-годишното си управление, отбелязва Тисдол.

Още по темата
Няма съмнение, че Путин, в качеството си на държавен глава и на върховен ръководител на силите за сигурност, носи крайната отговорност за този катастрофален провал. Във всяка нормална политическа система би се очаквало той да подаде оставка, пише коментаторът за "Гардиън".

Фактът, че това е като цяло невъобразимо, не е задължително признак за силата на Путин. Диктатурата му унищожи механизмите за упражняване на контрол върху властта. Евентуални призиви президентът да поеме лична отговорност едва ли ще бъде чути, камо ли да последват някакви действия във връзка с тях. Руският народ обаче, макар да е хронично заблуждаван и последователно дезинформиран, не е глупав, изтъква Тисдол.

Кръвта се лее по улиците и нацията е в траур - вече не може да се скрие, че митът за суперчовека Путин търпи сериозно крушение.

Смята се, че Кремъл е похарчил сума, равняваща се на над един милиард британски лири, за "управление на информацията", за да бъде гарантирана "победата" на Путин на скорошните президентски избори. Освен това има информация, че държавата е увеличила 20 пъти размера на средствата, които се харчат за интернет и медии. Всичко това имаше една-единствена цел: Путин да бъде представен като съвременен цар, който е неуязвим, без когото страната не може и който смело защитава Майка Русия от враговете ѝ.

В петък обаче четирима въоръжени напълно развенчаха този мит. Никой не се противопостави на нападателите, нападнатите хора не получиха никакво предупреждение и никой от огромния апарат за сигурност на Путин не попречи на клането на беззащитни граждани.

Дори в контролирано общество като руското тази смъртоносна немарливост няма да бъде забравена и простена, прогнозира Тисдол.

Случилото се показва и още една фундаментална слабост на Путин, която е едновременно личностна и политическа: той е толкова откъснат от реалността в Русия, че сам си вярва на лъжливите разкази. Въпреки че "Ислямска държава" публикува видеоклипове във връзка с атаката и пое отговорност за нападението, Путин твърди, че са виновни украинските "нацисти". Това не е просто цинично, а граничи с психопатията, пише коментаторът.

Путин е уязвим. Той можеше да предвиди, че се готви терористично нападение, но бе заслепен от арогантност и самодоволство. Когато САЩ споделиха информация за непосредствено готвещо се нападение, Путин я заклейми като опит за дезинформация. Вместо да преследват радикални ислямисти, службите за сигурност на Путин тормозят опозиционери, журналисти и хомосексуалисти, обобщава Саймън Тисдол.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
3
 
7
 
! Отговори
Антинатовец преди 4 седмици
И защо трябва Путин да е виновен не знаем да е станал Ванга или Нострадамус и да предсказва всичко възможно в Русия? Я Байдън тогава да подаде оставка че един мост в Балтимор се е срутил и има 6 загинали. Защо не го е предвидил това и не е изпробвал лично моста дали е стабилен? Запада кръв пикае знаейки с каква подкрепа в Русия е Путин и неговите хора та още 20 години ще ги преизбират.А после ще има обучен свой наследник да продължи правото дело за Русия да остане номер едно в Европа .
321
1
 
1
 
! Отговори
простих преди 4 седмици
през 11.09.2001
320
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Журналистите на "Гардиън" са професионалисти. Те провокират общественото мнение (това им е работата), за да предизвикат точно такъв дебат, какъвто се вихри в коментарите. В спора се ражда истината. Тя е на страната на този, който представи по-стабилни аргументи. Толкоз.
319
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговарям и на двата лагера, които се дъвчат за Раша или САЩ с друг въпрос: защо да подават оставка, като народът не им я е поискал?
318
3
 
5
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Всичко се развива по план и повече от прекрасно, сега онези побърканите от -становете като подпукат гомораша по светлия пример от петък и като станат такива концерти и купони ежеседмични, ще гледаме содомасковски и пидербургски квич, с елементи на вдигане на нивата на блатата / канализацията до над коляно по улиците и плаващи по тинята ладии с трупове до бунищата, така де, гробищните паркове :). Каквито тръни си насадиха в задната кална нива - такива тръни ще рупат :).
317
9
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Няма да забрави,но ще се сплоти още повече около него.Атентата постигна резултат,напълно обратен на този,който чакваха.Само в първия ден след атентата московчани,нарочно акцентирам на това,московчани,които,както трябва да се очаква винаги са били най-голямата опозиция на Путин,се наредиха на километрични опашки и дадоха 2(два)тона кръв за пострадалите.Трябваше да връщат хора,понеже центровете за кръводаряване и болниците не можеха да поемат всички желаещи.
316
4
 
16
 
! Отговори
рашка Феодалия преди 1 месец
Свободата изисква отговорност а на ванките и машите това не им е по вкуса
315
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като дойде НАТО ще е същото както с Пирожкин. Хората ще ги приветстват :)
314
4
 
14
 
! Отговори
Скучно и точка преди 1 месец
Крепостните са мазохисти минималисти
313
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са толкова смачкан, смотан и убит народ, че и гладни да ги държат, и тока да им спрат, гък няма да кажат. Неслучайно имат толкова много тирани в историята си.
312
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руският путлерофашизъм не знае предели. Но ние трябва да се освободим решително от българските путлерофашистки предатели. Сърбомани и македонофили. В Белене!)
311
10
 
7
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
"Гардиън": Той е толкова откъснат от реалността в Русия - ха! Защото Гардиън е много вътре ... Това е хибридна атака на Гардиън, нали?
310
9
 
8
 
! Отговори
И. Петров преди 1 месец
Русия беше най-демократична през деветдесетте години, когато се разпадна тотално всичко. Американски съветници имаше към всяко министерство, показаха си най-секретните обекти. Съвместни американо руски компании изнасяха на безценица несметни ресурси от Сибир, като забравяха да внасят съответните данъци в руския и американския бюджет. Тогава се направиха добри филми как американци и руснаци борят заедно мафията и спасяват света от терористи. Нещата се промениха обаче...
309
16
 
15
 
! Отговори
следствен преди 1 месец
Няма да му прости.Той трябва да си подаде оставката.Мерките за сигурност са му равни на нула.
308
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственият им що-годе нормален лидер беше Горбачов, а единствената нормална първа дама беше Раиса Горбачова, но олигарсите ненавиждаха тяхната нормалност.
307
17
 
18
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Путин ли!? Това не беше ли онова късото човече,с малките,преближени свински очички,онзи лудия,кремълски пурпорногъз бабун? Ем,че това е биологичен ***,на никому ненужна,и крайно вредна твар!
306
20
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Глупости ! В момента ръцете на Путин спрямо Уыкрайна и всяка друга п аплач са развързани. Руснаците бяха на кантар, но сега вече са ядосани! Проблемите на Запада вече започват. Вчера бяха думнати централите на ВСУ и ГУР в Киев барабар с незнайно число САТАНАтовски съветници.
305
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фактът, че има публикувана статия с такова заглавие, докато БайДън спокойно си внася със самолети купища непроверявани нелегални мигранти през мексиканската граница, е връх на иронията и пропагандата.
304
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудно как Грозев още не се е изходил по въпроса?
303
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не беше ли това целта на теракта? И който задава този въпрос, той стои в дъното.