Зеленски вини Русия, че атакува газови съоръжени, които доставят до ЕС

Украинските сили са свалили от 34-те руски ракети от различни типове
84
Зеленски вини Русия, че атакува газови съоръжени, които доставят до ЕС
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му снощи са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за Европейския съюз, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руската компания "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва, която плаща на Украйна за износа на газ за ЕС.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.
Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, каза, че украинските сили са успели да свалят някои от 34-те руски ракети от различни типове.

Той не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения, но никой не е пострадал и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Максим Кожицки, управителят на Лвовска област, която граничи с Полша, заяви, че неговият регион е пострадал от удари по време на нападението с крилати ракети и хиперзвукови ракети "Кинжал", въпреки че украинските сили са свалили три ракети.

Той каза, че два обекта от критичната енергийна инфраструктура в района на Стрий и Червоноград са били повредени и в тях са избухнали пожари, въпреки че аварийните служби бързо са потушили пламъците.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни ракети, по-специално системи "Пейтриът" (Patriot), и заяви, че Украйна се нуждае от поне седем такива отбранителни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Зеленски
Още от Русия
Съдът в Москва остави в ареста 12-ти арестуван за атентата в концертната зала
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама нали Европа уж се отказа от "лошия" руски газ и мина на евроатлантически? Какво доставят тогава тия газови съоръжения? Зеления наркоман без да иска ше издаде някоя държавна тайна..
14
1
 
30
 
! Отговори
кво реве преди 3 седмици
нали му отделиха и 5 милярда да си строи нови инфраструктури! Старите комунистически нали били лоши!
13
2
 
24
 
! Отговори
Зеления фасул преди 3 седмици
е стара манджа!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тва тея руснаци мн проззти! Гръмнаха си Северен поток, искат да гръмнат Запорожката АЕЦ, която се охранява от техни войници, сега си гърмят европейския газопровод в украина. Баситъпите! А американците не дават Пейтриъти... Ама споко, те сами ще изстрелят ракети към Русия. Нямат доверие на Зелев и компания. Много крадат бе! Една ракета фърлят, три спазарят на черно. Затова по-добре американците да си стрелят.
11
29
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФАЩ Е ВСЕ ТАЯ ДА СЕ КОМЕНТИРА КАКВОТО И ДА БИЛО СВЪРЗАНО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА , ЗАЩОТО Е МАЛОВАЖНО! НИТО ЩЕ ИМА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА МИР ДОТОГАВА ! НИТО ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ЩЕ СЕ ОТМЕНЯТ ! НИТО ПЪК ТЕРОРУСКАТА ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ КИЕВ ДОТОГАВА! ТЪЙ, ЧЕ ИЗМЪКВАНЕ НЯМА! ЕДНО ОТ ДВЕТЕ СЪРДИТИ СТАРЧЕТА ЩЕ СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ В ФАЩ А С ТОВА ЩЕ СЕ ОБЯВИ И КОЙ ПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА УКРАЙНА СРЕЩУ ТЕРОРУСКАТА МАЙКА НА ЗЛОТО!
10
33
 
4
 
! Отговори
Х преди 3 седмици
на русофилът всички са виновни, че Русия нападна Украйна... Никой не е нападал Русия, нито заплашвал. Това, че дребосъкът е страхлив комплексар е друга история...
9
4
 
33
 
! Отговори
Слава Россиа преди 3 седмици
Победа над фашиския режим в Киев!
8
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наглец! Изби си народа, заради стратегическите интереси на САЩ. Хората от Европа не искат война. Искат мир и добри отношения с Русия и с всички страни. Ако Европа и САЩ спрат с тия оръжия и ще има мир, но не, оръжие, пари и смърт им трябват за тях. Вчера пак са ударили Крим. Не мога да го гледам на снимка, камо ли да му чета наркоманските бръщолевения.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че кво кат доставят на ЕС ? А хвалбите за унищожаване на руски петролни рафинерии ? Нещо тотално са ви вързани мозъците. Не се учудвам, че руснаците започнаха тая СВО.
6
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С руските евроатлантици Боци и Шиши вперьод.
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние си спряхме руския газ, а ЕС вкарва руски газ през Украйна? Всички български политици трябва да влезнат до живот в затвора.
4
3
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 седмици
Не логична лъжа.
3
3
 
17
 
! Отговори
Пак преди 3 седмици
Глупости
2
41
 
3
 
! Отговори
Със сигурност преди 3 седмици
От рушнята ще останат само спомени. Ще се появят обаче поне около 50 нови независими от кремлинския режим държави. Героям Слава!
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ремонтират Северния поток!