Русия няма сили да си върне цяла Украйна, съгласна е на малки отстъпки

Европейският съюз е в безпорядък, САЩ са пред избори
21 юни 2024 08:47, Анисия Иванова
620
Русия няма сили да си върне цяла Украйна, съгласна е на малки отстъпки
Снимка: БГНЕС/EPA

Международната система винаги се променя. Обикновено тя се измества стъпка по стъпка, като всяка една от тях е ограничена от системата, за да се смекчи нейното въздействие и по този начин да се поддържа баланс и стабилност.

Преди много години, когато Китай навлезе в период на главоломен икономически растеж, това стана без американските инвестиции и търговия, необходими за стабилизиране на глобалното въздействие на възхода му. Въпреки това международната система като цяло остана балансирана. Светът е проектиран така, че да се справя с единични и ограничени промени, за което свидетелстват десетилетията, необходими за създаването на нещо толкова сложно като Европейския съюз. Много по-неудобно му е да се справя с относително внезапни и широкообхватни промени - точно това се случва сега.

По границите на Русия президентът Владимир Путин представи предложение за мир, което по същество представлява приемане на факта, че Русия няма сили да си върне цяла Украйна и ще се съгласи на малки отстъпки. Това само по себе си е забележително. Преди войната се смяташе, че Русия е възстановила голяма част от военната и политическата си мощ, която загуби при разпадането на Съветския съюз. Предложението на Путин потвърждава, че възстановяването на Русия е било илюзия, и по този начин мълчаливо информира другите държави, че трябва съответно да преразгледат стратегиите си за Русия, пише в свой анализ Джордж Фридман.

Междувременно Европейският съюз е в безпорядък. ЕС помогна за стабилизирането на един регион, подложен на война, като възприе общи либерални идеологии и същевременно се отказа от имперската си мощ и се присъедини към Съединените щати.

САЩ са изправени пред избори, които ще променят действителността в страната независимо от резултата. Ако Доналд Тръмп спечели, той ще се стреми да промени начина, по който се вземат решения, и да предефинира отношенията на Америка с други държави. Той обвини Европа, че се възползва от Съединените щати, като отказва да финансира изцяло военните ѝ задължения, и обеща външна политика, която се интересува по-малко от вътрешната идеология и повече от икономическите ползи, които се предлагат на Съединените щати.

Ако Джо Байдън претърпи поражение, демократите вероятно ще преразгледат много идеологически инициативи, които са се стремили да осъществят. Ако той спечели с малка разлика, те вероятно ще направят същото, особено по отношение на външната политика. Тазгодишните избори ще бъдат началото на следващите и ще действат въз основа на извлечените поуки.

В Европа и Съединените щати имиграцията е важен въпрос. Въпреки намаляващия брой на работната ръка и спадащата раждаемост, се наблюдава засилено подозрение или откровено противопоставяне на имигрантите. Това се отразява както на мигрантите, така и на техните държави, и може да затвори вратите към най-привлекателните цели за миграция.

Русия, Европа и Съединените щати са най-влиятелните политически актьори на Земята. Тук изключвам Китай, само защото той изглежда далеч по-малко заинтересован от вътрешните промени, отколкото останалите. Ако това се промени, ще разгледаме отново неговото влияние. Ако това не стане, останалите ще преживеят множество собствени промени, които ще се отразят на поведението им, а оттам и на начина, по който функционира международната система. I БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от Русия
Какво подари Ким Чен Ун на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
571
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СССР 2 - това е ада за Америка,банкери,глобалисти,Нато-Мато и сие агр-есори.Дано стане по скоро.
570
0
 
1
 
! Отговори
СРАМЕН ОТГОВОР преди 2 седмици
"...но незнайно как рашките покръстиха много българи на Иван :)))"__ ДА ТОВА Е ЕДНА ЗАГАДКА ЗА КОЯТО ТРЯБВА ДА ПИТАШ Ива̀нко българският болярин, родственик на Асеневци. Иванко - болярин, убиец на Йоан I Асен. Роден. XII век. Починал. XIII век; Иван Богоров;Васил Иванов Кунчев - Лъвский; Иван Вазов И РАЗНИТЕ ДРУГИ ИВАНОВЦИ...
569
0
 
1
 
! Отговори
ФРИДМАНЧЕТА преди 2 седмици
"Всички наши видни възрожденци и национални герои са били винаги против Русия."ПРОСТИЧКИ И НЕОБРАЗОВАНИ СА КАТО ВАС И ПОРАДИ ТОВА БЪРКАТ ЕМОЦИИТЕ С РЕАЛНОСТТА,ТОЕСТ СУБЕТИВНАТА НЕОБРАЗОВАНОСТ С РЕАЛНОСТ... НО ТОВА СА НЕСЪВМЕСТИМИ СЪЩНОСТИ!!!...
568
0
 
1
 
! Отговори
ФРИДМАНЧЕТА преди 2 седмици
"Всички наши видни възрожденци и национални герои са били винаги против Русия."ПРОСТИЧКИ И НЕОБРАЗОВАНИ СА КАТО ВАС И ПОРАДИ ТОВА БЪРКАТ ЕМОЦИИТЕ С РЕАЛНОСТТА,ТОЕСТ СУБЕТИВНАТА НЕОБРАЗОВАНОСТ С РЕАЛНОСТ... НО ТОВА СА НЕСЪВМЕСТИМИ СЪЩНОСТИ!!!...
567
0
 
1
 
! Отговори
БЯЛИСТОК преди 2 седмици
ДА ТАКА Е - ОТСТЪПВАМЕ НА ЗЕЛЬОНИЧКОТО 2КМ ОТ ЗАПАДНАТА ПРИГРАНИЧНА ПОЛОСА ОТ 2000 КВКМ ЗА БУФЕР С НАТО!!!
566
1
 
6
 
! Отговори
0005 преди 2 седмици
...ЩО ЗА ДЕГРАДИРАЛА МЕДИЯ Е НАПИСАЛА ТОВА ? В ЧАС ШЕ БЪДАТ ЛИ НЯКОГА СЪС СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА ?
565
4
 
4
 
! Отговори
Ото Фон Бисмарк преди 2 седмици
Аз знам сто начина да изкарам мечка от бъллогата й, но не знам и един как да я вкарам обратно.
564
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лично Путин в едно свое изявление каза че ако не беше Октомврийската революция сега Русия щеше да бъде 500 милиона.Русия е богата и огромна но няма хора.Каквито и писания да има за инвазията в Украйна тя е за роби(пардон поданици).Путин се надяваше че ще прибави към съюза 40-50 милиона.На всички е ясно че количеството хора определят нейната сила.А Русия наброчва на книга 120-140 мил.От тях поне 70-80 мил.са азиатци,кавказци,ескимоси и др.Бели модерно мислещи не повече от 50-70 мил.Това е.
563
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Юлиян...А ФАШИСТКИЯТ РЕЖИМ В МОСКВА ОТ КОЙТО ИЗБЯГАХА НАД 20 000 000 РУСНАЦИ В ТОЯ ЛОШ, ОБЕДИНЕН, ФАЛИРАЛ ЗАПАД ТРЯБВА ДА БЪДЕ УКРЕПЕН ЛИ?!
562
15
 
13
 
! Отговори
Юлиян преди 2 седмици
Специално за Украйна,Русия все ще намери сили.Неонацисткият режим в Киев трябва да бъде премахнат!
561
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе ей , умния !!!!!!!! Русия влезе в Украйна заради руснаците , които са там, а те са това което взе. Ако сега не подпишат примирие , ще им вземе и одеса , която е също руска. Кое не разбирате ???
560
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия толкова земи е раздала, че едва ли някога ще си я върне. Руския комунизъм е от най-глупавия на земята. Разцепиха си държавата и си мислеха че ще им ръкопляскат на глупостта. Са страдат, ама е късно.
559
17
 
18
 
! Отговори
000008 преди 2 седмици
Русия трябва да се денацифицира. Първо елиминират национал-фашисткото Жуже, което е окупирало властта и после всички останали подръжници на путлероФашизма. В момента путинова Русия харчи 26% от бвп за военни нужди. Руският народ е беден и гладен . Шепа крадливи олигарси са милиардери , а другите сърбат борша . Това скоро ще се промени.
558
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахаха...вие гледайте да не "намери"сили да си върне Европа!Нямала сили...майко мила :) Дърпайте още мечока за ухото...да не ревете после на румънски като зеления?!
557
11
 
12
 
! Отговори
тя преди 2 седмици
Не й и трябва това бунище! Взеха си това ,което им трябва !
556
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заглавието на статията няма нищо общо със съдържанието. Това се нарича дезинформация.
555
18
 
6
 
! Отговори
Спецпиздрол Кракен преди 2 седмици
Много ги мачкаме тез прасета "братушките"ви! Имате ли златен скункс,подарете им го,не е нужно да е златен,за вторите по сила може и от камИк! ;))))
554
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не само, че няма да види отстъпки, но дори ще КАПИТУЛИРА и ще се скрие в миша дупка за поне 100 години.
553
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що за идиотия е това твърдение
552
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не псувай Китайците, те са голема нация и с малко опит могат да станат и 1ви в света, пред Русия.