Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО

Ще се справи ли с поста Марк Рюте?
25 юни 2024 20:45, Инна Ангелова
60
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като Клаус Йоханис се оттегли от надпреварата за шеф на НАТО, пътищата пред Марк Рюте за поста като че ли се изчистват, но с това идват и няколко предизвикателства - войнта Русия-Украйна, евентуалното завръщане на Тръмп на президентския пост на Щатите, Китай.

Франс прес изрежда кои са петте основни от тях.

Перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом броди из коридорите на НАТО вече месеци наред. Споменът за гръмките му изявления срещу европейските държави от алианса, които според него са виновни за недостатъчното финансиране на собствената си отбрана, е все още пресен в съзнанията.

Нидерландецът Марк Рюте е един от ветераните в политиката и познава много добре Доналд Тръмп, дори успя да спечелин уважението му и направи така, че американският милиардер да се вслушва в мнението му, като заяви, че той е прав по въпроса за липсата на ангажираност на европейците към собствената им отбрана.

"Тръмп беше абсолютно прав" да критикува разликата във военните разходи от двете страни на Атлантика”, заяви Рюте през януари. Но дали ще успее да обуздае непредсказуемия бивш президент на САЩ, ако той се върне на поста в Белия дом след изборите през ноември? Рюте показа готовност да се изправи пред това предизвикателството, приемайки го като нещо напълно сериозно.

Възможното завръщане на Тръмп на власт също прави американската подкрепа за Украйна по-несигурна. НАТО иска да поправи това, като направи военната си подкрепа за Киев защитена срещу всякакви непредвидими политически обрати. Сегашният ръководител на алианса Йенс Столтенберг иска съюзниците на срещата на върха във Вашингтон през юли официално да се ангажират с подкрепа на Украйна в размер на поне 40 млрд. евро годишно, докато това е необходимо.

В същия дух координацията на тази западна военна помощ, която досега беше отговорност на Съединените щати, сега ще бъде отговорност на НАТО. Според дипломат от НАТО целта е да се създаде "устойчива на Тръмп" система.

Но подкрепата на всички 32 страни от НАТО, без Унгария, за този многогодишен финансов ангажимент все още не е сигурна. Италия, например, вече предупреди, че това е изключено. Будапеща е получила освобождаване от всякаква военна подкрепа за Украйна - обещание, което Рюте се ангажира да спази, според унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Основната мисия на НАТО е да се подготви за всевъзможни варианти, като се започне с този за евентуална война с Русия. Руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. ускори тази подготовка.

На срещата на върха във Вилнюс през 2023 г. алиансът прие планове за отбрана, но до момента те са изпълнени само частично. Наложително е НАТО да развие производството си на системи за противовъздушна отбрана, ракети и артилерийски снаряди, подчертават дипломати в Брюксел. От бъдещия генерален секретар ще зависи да гарантира, че алиансът e действително на бойна нога.

Подготовката за една война изисква големи инвестиции и преди десет години, след анексирането на Кримския полуостров от Русия, страните от НАТО се ангажираха да отделят поне 2 % от БВП за военни разходи. Според последни данни, оповестени тази седмица във Вашингтон от Йенс Столтенберг, едва 23 от 32-те държави членки са изпълнили този ангажимент. Нидерландия успя да го изпълни едва тази година и от новия генерален секретар ще зависи да гарантира поне запазването на усилията в момент, когато някои държави, като балтийските страни и Полша, призовават за повече средства.

В географско отношение НАТО е ограничена в евроатлантическата зона. Но Съединените щати неведнъж са призовавали Атлантическия алианс да действа във връзка с нарастващата мощ на Китай.

Подкрепата на Пекин към Москва допълнително засили тези опасения и експертите смятат, че в бъдеще, алиансът ще гледа повече към Азия. Ще бъде необходимо за алианса да "демонстрира своя принос в съревнованието с Китай", като се ангажира например повече в сферата на киберсигурността, космоса и технологиите, заяви преди няколко седмици бившият заместник генерален секретар на НАТО Камий Гранд. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
В Русия ще се завърнат вербуваните от "Вагнер", сред тях са убийци и канибали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 3 седмици
Ами тоз си е чист педерпунцел ! Тоз *** ще ръководи НАТО ?!? Ами НЕ ни е мястото в НАТО !!! То е очеизвадно !!!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Първо ще бъде да разреши тревата в офисите и базите на НАТО
48
0
 
6
 
! Отговори
Ахахахаха! преди 3 седмици
1-во предизвикателство - Как да остане в тайна, че всъщност е гей. 2-ро предизвикателство - Как да изглежда по-мъжествено. 3-то предизвикателство - Как да иде на война с РФ без да иде на война. 4-то В случай на война, как да обясни провала в тази война. 5-то Как да обясни провала в Украйна, в случай, че няма друг провал за обясняване.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Опазил ни Господ с този шеф на НАТО....от трън, та на глог!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин воюва за РУСИЯ и дори да победи НЯМА ДА ИМА БКП другари
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едва ли ще си изкара мандата, НАТО може да се разпадне още догодина
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хубав човек, ама напълно 0братен.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бъдеща *** и марионетка! А може да завърши и като затворник.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И как Унгария се уреди да бъде освободена от ангажимент ?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак назначен, неизбран но затова пък изграден от Клаус Шваб и компания. Абсолютно неподготвен за предстоящото. Нула опит във военното дело.
40
2
 
12
 
! Отговори
Ната от Подуяне преди 3 седмици
Чалгария трябва не забавно и едностранно излезне от НАТО. Какво общо има една балканска страна с северо-атлантика! - Нищо. БУЛЕКЗИТ е решението.
39
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Радвам се, че при Рюте про'ст'аците дет гласуваха за ЕС и НАТО ще бъдат ли'к'видиpaни от ЕС и НАТО.
38
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 34 "Значи НАТО откровено подготвя война с Русия" - това сега ли го загря?!
37
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 36 "За Русия Рюте ще е ястреб,в сравнение със Столтенберг.." - да добавим, че Рюте е лъжец и в чepвата си.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рютгер е убеден аналхист
35
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той със сигурност ще е твърд и безцеремонен по отношение на Русия! Трябва да имаме предвид, че той беше премиер ,когато Русия свали холандския пътнически самолет МН 17 ! Още повече че роднините на жертвите осъдиха руската държава в общ иск в международния съд! За Русия Рюте ще е ястреб,в сравнение със Столтенберг..
34
1
 
14
 
! Отговори
Умнокрасив преди 3 седмици
Пред новия ни военен водач стои задачата да укрепи и развие отаН като бастион на Новото нормално и мъжката "дружба", така под знамето на дъгата ще разбием всеки враг, пазител на скучната традиционна любов!
33
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Значи НАТО откровено подготвя война с Русия, нищо че уж било отбранителна организация. Сега ще почнат да ни обясняват че евентуалното НАТОвско нападение на Русия е всъщност не агресия, а отбранително мероприятие..
32
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е демократичния запад да създаде антиТръмп коалиция, за да му отнемат възможноста да стане президент и да спре войната. Иначе дългата ръка на зомбито Путин ще се намеси в изборите и тогава ще стане лошо-капитулация на украина, а покрай нея и на защитния мироопазващ световен жандарм НАТО/ОСАД. И Урсула ще загази...
31
1
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Настоявам Германия и САЩ да управляват НАТО и след смяната на ръководството да ИЗВЪРШАТ ЗЛОВЕЩА РЕВИЗИЯ НА ЧЛЕНОВЕТЕ *** ПАКТА. НАТО ,към днешна дата,е един Пакт на политическата и историческа шизофрения. Искам НАТО да изхвърли всички окупатори от небългарски произход от територията на Майка България,започвайки от разнинсътбо-македо ци,турци и еврео-арменци,които са врагове на ЦИОНИЗМУТ,ТОЕСТ ДЪРЖАВНИЧЕСТВОТО. Искам ,също така, ромите в Индия,откъдето да ни плащат РЕПАРАЦИИ !