Сенчестата война на Русия с НАТО: Кремъл се опитва да сплаши Алианса

Това обаче е опасна игра
10 юли 2024 16:02, Нели Христова
160
Сенчестата война на Русия с НАТО: Кремъл се опитва да сплаши Алианса
Снимка: БГНЕС

Палежи на складове, съхраняващи оръжие за Украйна. Камери за наблюдение на местата, където НАТО обучава украински войници. Вандализъм над министерски коли. Дори привиден, неуспешен заговор за бомба.

Според високопоставен служител на НАТО Русия е участвала в "дръзка" диверсионна операция в държавите-членки на НАТО повече от шест месеца, насочена към линиите за доставка на оръжия за Украйна и вземащите решения зад нея.

Множество служители по сигурността в цяла Европа описват заплаха, която метастазира, тъй като руските агенти, все по-подложени на контрол от службите за сигурност и разочаровани от собствените си операции, наемат местни аматьори, за да предприемат високорискови и често отречени престъпления от тяхно име.

Служител на НАТО твърди пред CNN, че са наблюдавали "безпрецедентна ескалация и разпространение на хибридната война на Русия" през последните шест месеца, което включва "физически саботаж" на линията за доставка на оръжия на НАТО, предназначени за Украйна. "Става дума за всичко - от точката на производство и произход, през съхранението, до тези, които вземат решения, до действителната доставка", каза високопоставеният представител на НАТО. "Смело е. Русия се опитва да сплаши (нашите) съюзници."

Русия отхвърли твърденията като неоснователни, но руският саботаж и хибридна война ще бъдат в дневния ред на 75-ата годишнина на НАТО във Вашингтон, която започна във вторник. И все пак не е ясно как публично държавите-членки ще изразят възмущението си от това, което анализаторите нарекоха новата "война в сянка" на Кремъл, тъй като те може да не са склонни да осигурят на Москва пропагандна победа или да предизвикат тревога за поредица от пробиви в сигурността в цяла Европа.

Неотдавнашните високопоставени арести разкриха ad hoc, тромавия характер на това как разузнавателните операции на Кремъл са се развили от началото на войната в Украйна. Миналата година 14 украинци и двама беларуси бяха арестувани в Полша по един случай по подозрение, че работят за руското разузнаване. Украинец, който според полския закон за неприкосновеността на личния живот може да бъде идентифициран само като Максим Л., на 24 години, беше осъден на шест години след седмици на получаване на задачи от руски манипулатор, Анджей, когото той никога не е срещал физически, но се е сблъсквал в приложението за съобщения Telegram през февруари 2023 г.

Първоначално Анджей му платил 7 долара в дигитални валути за рисуване на антивоенни графити из Полша, каза Максим. И все пак задачите скоро станаха по-опасни.

"Лесни пари… изглеждаха толкова незначителни"

В рядко интервю за CNN в крилото с максимална сигурност на затвора в Люблин, Максим казва, че е избягал от Украйна в Полша заради безработицата и бедността. "Бяха лесни пари", споделя той за работата, която Анджей му предложил."Имах остра нужда от пари."

Той каза, че не се чувства длъжен да се бие за Украйна след руската инвазия през февруари 2022 г.
"Тази страна никога не е направила нищо за мен", казва той. "Не вярвам, че само защото си роден в определена страна, трябва да отидеш на война за нея. Не ме разбирайте погрешно: не съм проруски, не съм проукраински. Не съм за нищо."

Анджей скоро започнал да изпраща на Максим щифтове за местоположение, където трябвало да постави камери за наблюдение покрай железопътните линии близо до граничния град Медика, през който преминавала военна и хуманитарна помощ за Украйна. "Не мислех, че нещо от това може да причини реална вреда. Изглеждаше толкова незначително", казва той.

По-късно Анджей го помолил да изгори оградата на украинска транспортна компания в източния полски град Бяла Подляска, твърди той. Максим излъгал поръчителя, като фалшифицирал снимка на оградата. Той използвал буци въглища, за да имитира щети от огъня.

Максим напълно разбрал, че Анджей е руски агент, обяснява той, когато му било казано да постави камери пред база, където Полша обучава украински войници. "Тогава разбрах, че може да е сериозно", признава той. "Накара ме да се чувствам неспокоен. Тогава реших, че ще се откажа. Но така и не получих шанс. Бях арестуван на следващия ден."

Полските агенти по вътрешна сигурност арестуваха Максим на 3 март 2023 г. след седмици на наблюдение, предизвикано отчасти от откриването на разписка от бензиностанция, която Максим случайно е изпуснал при една от операциите си, според полски служител. Множество други арести последваха това, което го направи най-голямата известна руска шпионска операция в Полша в последно време, което породи опасения във Варшава относно степента на проникване на Москва. Двама руски граждани бяха задържани миналия август по подозрение за вербуване от страна на "Вагнер", а поляк и двама беларуси попаднаха в ареста този май за предполагаем палеж.

Друг поляк беше арестуван през април 2024 г. за притежание на боеприпаси и наблюдение на летище Жешув Ясионка, център за пренасяне на оръжие на НАТО в Киев, в предполагаем заговор за убийството на президента на Украйна Володимир Зеленски, който също често използва съоръжението.

Полските заговори се присъединяват към поредица от инциденти в цяла Европа, които, погледнати заедно, изобразяват широкомащабната амбиция на операциите на Москва. Русия "вероятно" стои зад палеж, който удари най-големия търговски център в Полша през май, каза премиерът Доналд Туск. Бяха изразени и подозрения относно друг пожар във фабрика за боеприпаси, южно от столицата, през юни. Чешки официални лица изразиха загриженост относно руската намеса в хакерските атаки и прекъсването на нейните железници миналата година.

Миналия месец подозрителен пожар удари фабрика за метали за производител на отбранителна техника край Берлин, а 26-годишен проруски украинец беше арестуван, след като се взриви със самоделна бомба близо до парижкото летище Шарл дьо Гол. Пожар в склад в Източен Лондон през март доведе до обвиненията на двама мъже от Лондонската полицейска служба в палеж и подпомагане на чужда разузнавателна служба, а именно Русия.

Въпреки че не всички инциденти са окончателно свързани с руското разузнаване, те са обединени от очевидното участие на аматьори или дребна престъпност, насочена към разпространение на страх или смущение.

"Доста опасна игра"

Високопоставеният служител на НАТО казва пред CNN, че руският саботаж на държави от НАТО представлява "доста опасна игра, тъй като Русия вярва, че тези неща винаги са под прага на въоръжен конфликт". Те няма да задействат клаузата на член 5 на НАТО. "Намирането къде е тази линия е трудно и опасно изчисление", добавя служителят, добавяйки, че обсаденото нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна показва, че ръководителят на Кремъл не винаги е получавал добри военни съвети.

Русия използва "пълната гама" от хибридни операции, Казва служителят. "Виждаме всичко – от операции от висок клас в Европа, където бяпа платени 400 000 евро за някакъв вид разузнавателна дейност, до някои места, където се наемат бандити за няколко хиляди евро."

Подобна заплаха нарасна на границата на Русия с НАТО, в Естония, където 10 заподозрени руски агенти бяха арестувани през февруари, след като колата на вътрешния министър беше вандализирана. Инцидентът беше високопоставен връх в това, което според естонските официални лица е дългогодишна кампания на Москва за дестабилизиране на нейния малък съсед от НАТО, около една пета от чието население от 1,3 милиона е рускоезично, според анализ от 2021 г. ЕС.

През последните месеци се видя, че заглушаването на GPS възпрепятства кацането на граждански самолети и дори шамандурите, които маркират част от границата на Русия с Естония, изчезват на фона на краткотраен призив от Москва за преразглеждане на морските граници.

Харис Пуузеп, говорител на KAPO, службата за вътрешна сигурност на Естония, казва пред CNN, че руските дейности са ескалирали през последните месеци. "Имаше значително увеличение на тяхната активност през миналата есен и до зимата успяхме да задържим повече от 10 (заподозрени). Броят им е нараснал досега – хора, които са участвали в своите хибридни дейности срещу сигурността на Естония – във вид, който не сме виждали преди."

Той допълва, че операциите се движат "към физически атаки" и предположи, че войната в Украйна може да доведе до по-агресивна руска тактика през следващите месеци, ако оперативните сили бъдат преразпределени в балтийските райони от войната.

"Трябва да се изправим пред фактите. Русия е достатъчно голяма, за да има ресурси води война срещу Украйна и също така поддържа своите операции по сигурността срещу европейските страни... срещу нас. Има хора, които участват във войната срещу Украйна, а след това ги преместват в друг регион или област. Имат повече опит. Тяхното мислене е по-насилствено. Може би вече не са толкова търпеливи, опитвайки се да постигнат резултати."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от Русия
Сърбия е магнит, привличащ руския империализъм към Балканите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
8
 
! Отговори
Въпросче преди 1 седмица
Хм, странно. Неизвестно защо, за 2 ( втори ) път ме трият. Да не би да има някакви правила, които не спазвам ? Кой да ти каже...Та, да питам пак.Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
130
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уфф, нещо ме сърби носа, Путин е виновен.
129
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бисмарк, който преди да стане канцлер на Прусия е бил посланик на Прусия в Русия, е казал, че не бива да се опитват да действат с хитрост спрямо Русия, защото тя ще отвърне с двойна хитрост. А Меркел в едно интервю беше казала, че никога не се знае как ще действа Русия, но тя е винаги с два хода напред.
128
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Една такава война (Руаия - Нато) няма край ли има много опасен край
127
13
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Ама Русия ли тайно воюва с НАТО или НАТО индиректно воюва с Русия.
126
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Янс бил любовницата на зелю, давал му всичко
125
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А зеленска я дупчат афроамерикански тюлени
124
14
 
10
 
! Отговори
госпожа Емилия преди 1 седмица
Тъпо и манипулативно заглавие, написано от прегряла мисирка. Политиката на Кремъл е ясна и недвусмислена.По-правилно е да се каже: Сенчестата война на Америка с Русия.Всички знаем,че краварите искат дестабилизация и разпадане на Русия, за да прилапат и плячкосат блага и природни ресурси.
123
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"натам ли е бункера?" пита путинчо на снимката
122
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЦЕЛИ 8 ГОДИНИ На снимката е Путин. Улучил си правилно престъпника.
121
13
 
4
 
! Отговори
Натовско тесно пиче преди 1 седмица
Искам руски кинжал във задния двор!!!
120
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат, отнасящ се за Путин: "Безсилието ражда агресия".
119
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Копейките вият, руснаците ***, керванът на демокрацията си върви...
118
15
 
7
 
! Отговори
Натовска пичка преди 1 седмица
Искам Путин да ми разбие бъбреците.
117
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички натовски фенки да се хванат за стъпалата, Путин идва да ви цепи вагините, чува се скимтене на натовски тесни пичоци
116
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докога крепостниците ще търпят този с.о.п.олив цирей да загрозява лицето на Русия?
115
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нато не може да скрие истината,много преди тях са се мъчили но историята показва че са се провалили.
114
17
 
4
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 седмица
а коклко укропа загинаха бе броячи,много много така че тия фейкови новини си ги заврете отзад
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Московитите воюват с племената Чукче 80 години и накрая пускат сифилис и много водка , сега чукче казва аз съм русиянин .Покоряват ги с подлост.
112
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Жужето Само през юни са 1500 загиналите руски войници. Това от техните източници. А за колко още не казват. На Путин не му пука. Той се прави на император. Чудя се на руските майки, как до сега не са му откъснали чурката и не са го изгорили на площада. Ама те не знаят, че децата им са мъртви. Щото рашките не си събират труповете, нито ги погребват.