Украйна: Един "клоун", взет на сериозно, срещу "Краля на шоколада"

На втория тур на президентския вот изборът е между Зеленски и Порошенко
1 апр 2019 19:15, Елка Василева
84
Украйна: Един "клоун", взет на сериозно, срещу "Краля на шоколада"
Володимир Зеленски. Снимка: Reuters

Вторият тур на президентските избори в Украйна ще изправи един срещу друг комика Володимир Зеленски - новак в политиката, и Петро Порошенко - бизнесмен, избран начело на страната вследствие на протестното движение на Майдана през 2014 г.

Зеленски - един "клоун", взет на сериозно

Володимир Зеленски вече е бил президент - в телевизионния сериал "Слуга на народа", където играе ролята на учител по история, изненадващо оглавил държавата, пише Франс прес.

41-годишният актьор, хуморист и проспериращ продуцент успя да се наложи в анкетите, а след това - и на първия тур. Украинците гласуваха, недоволни от елитите в Украйна - според тях корумпирани и неефективни.

Още по темата

Привържениците му виждат в него глътка свеж въздух в украинската политика, а критиците заклеймяват мъглявата му програма и липсата на опит, опасна в една воюваща страна.

С оглед тези упреци той си подбра екип от реформатори и увери, че поддържа прозападния курс на страната, като го сверява, водейки междувременно преговори с Русия, включващи и САЩ.

Обвиниха го също, че е марионетка на олигарха Игор Коломойски - враг на президента Петро Порошенко. Актьорът отрича.

Зеленски избягваше предизборните митинги и контактуваше с електората само в стендъп спектаклите на своята трупа. Предпочита да общува по-скоро с видеоклипове, пускани в социалните мрежи, отколкото чрез телевизията и печата.

Баща на две деца, дипломиран юрист, той е роден в промишления град Кривой Рог (б. ред.: Кривий рих на украински), Централна Украйна.

Избира обаче сценична кариера. Арт директор на студио "Квартал 95", той е сочен в медиите за съосновател на група фирми от увеселителния бранш, известна и в Украйна, и в Русия с телевизионните си шоута и сериали.

Той стартира своята зрелищна кампания с предизборно изявление, излъчено от частна телевизия в новогодишната нощ вместо празничните пожелания на президента Порошенко.

"Нарекоха ме клоун, щом заявих, че ще се боря за президентския пост. Аз съм клоун и много се гордея с това", посочи той в началото на кампанията.

Порошенко - Кралят на шоколада

Богат бизнесмен, натрупал състояние в сладкарската промишленост, Петро Порошенко бе избран за президент през 2014, след като предшественикът му избяга в Русия. Тогава той обеща да изкорени вездесъщата корупция и бързо да сложи край на въоръжения конфликт, избухнал току-що в източните региони.

Порошенко може да се похвали, че е заздравил връзките на Украйна със Запада, но критиците го упрекват заради неизпълнените обещания и той самият призна в неделя, че смята второто си място като "суров урок".

Насърчен от Запада, Порошенко предприе обширни реформи, по-специално в енергийния и банковия сектор. Далеч не всички от тях обаче бяха доведени докрай, особено модернизирането на съдебната система и борбата с корупцията - зло, разяждащо страната.

Създадени бяха нови антикорупционни структури, но до момента няма осъден висш служител, което ядосва и Запада, и украинците.

И най-важното, страната още воюва - в конфликта са загинали близо 13 000 души, а мирните споразумения от Минск, подписани през 2015 г., остават неизпълнени.

Един от най-богатите хора в Украйна преди избирането си на поста, Порошенко от 2015 г. вече не е милиардер в долари, сочат данни на американското сп. "Форбс".

53-годишен баща на четири деца, той се впуска в политиката през 1998 г., когато става депутат. Родом от рускоезичен регион, политикът се нарежда през 2010 г. сред основателите на проруската партия на Янукович.

През следващите години обаче сменя лагера и застава на прозападни позиции. Известно време е съюзник на Юлия Тимошенко през 2004-2005 г. - годините на Оранжевата революция.

Дълго време лоялен на местна православна църква към Московската патриаршия, Порошенко положи усилия в Украйна да бъде създадена православна църква, независима от опеката на Москва - нещо, което повиши неговата популярност в навечерието на президентските избори.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Присмял се хърбел на щърбел. Ние пък си имаме тиквата и пъпеша.
12
5
 
12
 
! Отговори
До анонимен 6 преди 5 години
Там клоун,а тук един АМЕРИКАНСКО -НЕМСКИ послушник.
11
3
 
21
 
! Отговори
Православен преди 5 години
И ние имахме клоун ирландска овчарка до скоро!
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Придворния шут на САЩ Потрошенко няма шансове.
9
7
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Ние твърдо залагаме на кадрите на БКП и техните наследници
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коломойски олигархът яко плаща, а?
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем нормално и уместно за фарса Украйна.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония да анексира Украйна и да се присъединят към голямото швестерско семейство.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комедията наречена "Украйна" най-накрая си има и лице.
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там клоун , а тук един кремълски послушник.
3
6
 
22
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Пълен цирк за тази измислена държава.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Един "клоун", взет на сериозно, срещу "Краля на шоколада""Само да вметна една корекция- клоунът взет насериозно и кралят на шоколада са един и същ човек. Другия е комик.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Порошенко по-голям клоун няма, обаче цирка си тръгна клоуните останаха.