Експерименти по моделиране на Големия взрив на колайдера

Сблъсъци на оловни йони започват на ускорителя на елементарни частици
Обновена: 5 ное 2010 13:24 | 5 ное 2010 12:46,
16
Експерименти по моделиране на Големия взрив на колайдера
Изображение: CERN

В четвъртък сутринта физиците от ЦЕРН завършиха последния за тази година сеанс на протон-протонни сблъсъци на Големия адронен колайдер и започнаха подготовката за първия експеримент с оловни йони, в хода на който ще бъде получена т.нар. кварк-глуонова плазма, съществувала в първите мигове след Големия взрив, съобщава Европейската организация за ядрени изследвания, цитирана от РИА Новости.

Главната цел тази година – да се доведе светимостта (количеството протони в лъч за единица време и площ) до 10 на 32-ра степен на квадратен см в сек – е достигната още на 13 октомври, две седмици по-рано, отколкото се планираше. От този момент светимостта е увеличена още два пъти.

Колкото по-голяма е светимостта – количеството протони за единица в напречно сечение на лъч – толкова повече сблъсъци на частици стават и толкова по-бързо учените могат да получат нови научни данни.

Още по темата
След около седмица физиците за първи път от пускането на колайдера ще проведат експерименти със сблъсъци на оловни йони – оловни атоми, лишени от електрони. Една от главните цели на такъв експеримент е да се изучи състоянието на т.нар. кварк-глуонова плазма, от което се е състояла Вселената до момента, когато са възникнали елементарните частици, протоните и неутроните.

В обичайната материя кварките и глуоните са „заключени“ в протоните и неутроните и не могат да съществуват в свободно състояние. Но скоро след Големия взрив Вселената се е състояла от гореща и свръхплътна „кваркова супа“, в която кварките се обединявали в гигантски колективи.

„Сблъсъците на тежки йони е уникална микролаборатория за изучаване на тази свръхплътна гореща материя“, казва Юрген Шукрафт, ръководител на учените, работещи на детектора ALICE (A Large Ion Collider Experiment), специално разработен за изучаване на сблъсъците на йони. Експериментите с тежки йони ще продължат до 6 декември, след което колайдерът ще излезе в „коледна ваканция“. Техническото преустановяване ще продължи до февруари 2011 г., след което най-скъпият в света физичен уред ще бъде пуснат отново.

Големият адронен колайдер, чиято стойност надвиши 6 млрд. евро – е най-големият в историята ускорител на елементарни частици, създаден за получаване на принципно нови данни за природата на материята и фундаментални физични закони. Думата „колайдер“ произлиза от английската дума "collide" ("сблъсквам") и означава, че в него се сблъскват летящи в противоположни страни частици.

Лъчите протони в колайдера се движат в противоположни страни по две вакуумни тръби (beam pipes). В четирите точки, където се сблъскват лъчите, се намират четири детектора – ALICE, ATLAS, CMS и LHCb, призвани да изучават последствията от сблъсъците на частиците.

Създаването на Големия адронен колайдер започва в края на 1990 г., а през септември 2008 той е пуснат тържествено – физиците пускат успешно лъчи протони в двете посоки, но седмица по късно авария вади един от магнитите от свръхпроводимо състояние.

Ремонтът на колайдера и неговата модернизация – системата QPS за защита от подобни аварии – отнемат повече от 14 месеца и гълтат 40 млн. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: оловни йони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
zetxx преди 13 години
ako bb be6e izleznal na scenata 89g. n1ma6e da ima nujda ot postroqwaneto mu.
13
2
 
3
 
! Отговори
Венци преди 13 години
Не си мислите,че скоростта на светлината е пределна. По Примера с влака ще кажа,че ако влак се движи със скоростта на светлината, и ние сме в него, то достатъчно е само да погледнем нагоре за да видим самолетът, който ни изпреварва. Не си мислете,че нещата са толкова прости, във Вселената всичко е в движение, физичните закони също се изменят ,няма константи,всичко е променливо.Има и скорости превишаващи безброй пъти скоростта на светлината.От къде знам ли ,току що пристигнах с НЛО то но Доган :)
12
6
 
0
 
! Отговори
бебо преди 13 години
Реално това няма да доведе до някакви революционни открития, защото всичко революционно отдавна е открито, а само много подробности не се знаят от нас. Но учените се ровят в какво ли не и докатог оп равят им щукват идеи. Е, заради това го правят, за да видят какво ще им дойде на ума? А дали има полза ще разберем след време?
11
2
 
3
 
! Отговори
Alec преди 13 години
до [10] кой твърди такова нещо? и кой твърди, че скоростта на светлината днес е същата, както в момента на Големия взрив и части от секундата след него
10
0
 
0
 
! Отговори
бат Миро преди 13 години
А като е пределна, защо казват, че в началото на големия взрив, вселената се е разширявала по-бързо от скоростта на светлината?
9
2
 
0
 
! Отговори
морал преди 13 години
до 1 - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ИРОНИЯТА - НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНА Е
8
4
 
2
 
! Отговори
NVM преди 13 години
дали ще успеят да ни взривят тези с този колайдер? иначе откриват интересни неща.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
необходимо ли е изобщо да напишеш нещо, при положение, че изобщо нямаш идея за какво пише в статията
6
1
 
9
 
! Отговори
физик преди 13 години
Ако беше внимавал повече в училище щеше да знаеш, че скоростта на сблъсъка ще е пак скоростта на светлината, тъй като това е пределната скорост на движение. Подобен пример е - ако си в движещ се влак и светнеш с фенерче това значи ли че скоростта на светлината е = светлината + скоростта на влака? Естествено, че не.
5
0
 
9
 
! Отговори
Ръдърфорд преди 13 години
Същото ме питаха и като разбивах ядрото на атома ... пък всички се геем от този ток сега
4
1
 
7
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Ано 2 - не е вярно - при близките до светлинната скорост скорости, закона за сумиране на скоростите не е в сила - почети малкоТъп и *** - ти чел ли си за космически кораб с антигравитация? Засега това си е чиста фантастика, но с помощта на уреди като колайдера, може би ще се научиме да контролираме гравитацията...
3
11
 
5
 
! Отговори
тъп и прост преди 13 години
Някой може ли да ми обясни за какво ни е този колайдер и какво би дал на човечеството - щото тези пари дето са дадени не са никак малки...Практическото приложение на машинката - какво е...
2
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ако два лъча светлина приближават един срещу друг,и двата се движат с светлина скорост,то скороста на сблъсъка ще е с скорост два пъти по-голяма от скороста на светлината
1
7
 
19
 
! Отговори
учен от БАН преди 13 години
продавам чисто нов андронен ускорител,още е неразпечатан в кашоните