Мощността на Големия адронен колайдер се вдига през 2012

Международен линеен колайдер ще отговаря на въпросите на физиците
9 сеп 2010 08:45,
37
Мощността на Големия адронен колайдер се вдига през 2012
Снимка: ЦЕРН

Учените от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) планират в началото на 2012 г. да спрат Големия адронен колайдер за една година, за да вдигнат енергията на ускорителя до проектната, съобщава РИА Новости, като цитира директора по изследвания на ЦЕРН Серджо Бертолучи.

Бертолучи взе участие в семинара „Нови перспективи на физиката на високите енергии“ в Новосибирск, организиран от ЦЕРН, Международния научно-технически център и Института по ядрена физика СО РАН.

„До края на 2011 г. се планира да съберем статистика на енергия 3,5 тераелектронволта, за да изследваме основните явления, които сега се наблюдават, да съставим нов план за подобряване на работата на ускорителя. След това той ще бъде спрян за една година за усъвършенстване“, казва Бертолучи.

Още по темата

Според него през 2012 г. ще бъде направено всичко, за да се вдигне енергията на Адронния колайдер до проектната (два снопа лъчи по 7 тераелектронволта всеки) и да се увеличи светимостта (колкото по-голяма е тя, толкова повече интересуващи учените частици ще бъдат видни).

След това до 2016 г. учените ще провеждат експерименти и паралелно ще готвят проект за пълна модернизация на ускорителя. Като цяло графикът на Големия адронен колайдер се разглежда до 2030 г.

На свой ред председателят на организационния комитет на семинара – зам.-директорът по научната работа на Института по ядрена физика СО РАН Юрий Тихонов – казва, че след първите експерименти на Големия адронен колайдер ще трябва да се изучат по-детайлно различни процеси, например раждането на Хигс бозона и появата на суперсиметрични частици, което според него е възможно само на линейния колайдер.

„Предполага се, че след търсенето на Хигс бозона много добре ще бъде определена енергията, с която трябва да се строи международният линеен колайдер. Това е много голям проект, в който участват институти от много страни по света“, казва ученият.

Тихонов добавя, че работата по създаването на линейния колайдер, за който са необходими „десетки милиарди долари“, е не само научен, но и политически въпрос.

Големият адронен колайдер е създаден от ЦЕРН на границата на Швейцария и Франция с участието на физици от много страни. В неговия 27-километров пръстен ще се сблъскват лъчи протони със скорост, близка до светлинната.

Учените се надяват, че резултатите от изследванията ще позволят да се потвърди съществуването на т.нар. Хигс бозон – частици, отговарящи за масата на други елементарни частици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Решили да пуснат колайдера 21.12.2012г.
32
1
 
7
 
! Отговори
полуидиот преди 13 години
Физиците имат обичай - на няколко милиона години си сторят по 1 колайдер :)
31
2
 
8
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Я па тея прости глави! Че упущат бизони у колайдеро и после че ги дирят.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vzrivete sveta oligofreni, namesto s tia pari dr. ne6ta da se praviat
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тихонов добавя, че работата по създаването на линейния колайдер, за който са необходими десетки милиарди долари, е не само научен, но и политически въпрос. ХАХА
28
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
баце, *** си ти
27
0
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
е молетса, на банаджия ли ше се обиждаме? нека правят ускорители момчетата, лошо няма, но института по евгеника си требе. за никви пари може да се спретне много качествен институт, трябва да е близо някъде до металургичен комбинат за неуспешните проекти сещаш се, но иначе не е милиарди и ще се отплати стократно :)
26
4
 
9
 
! Отговори
Незнайко преди 13 години
Само не е споменато, че теста на ъпгрейда ще бъде тестван на 21.12.2012 :)))
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СУПЕР ЦИРК Е ВСИЧКО УШ ИНВЕСТИРАТ В НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И УШ СЕ РАЗВИВАМЕ САМО ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ
24
0
 
6
 
! Отговори
ум преди 13 години
Добре, че никой не го интересува от това какво обичаш и какво не. И ми е адски интересното с какво се месим в природата, посредством LHC, според теб?
23
15
 
5
 
! Отговори
памет преди 13 години
Хич не обичам някой да се меси в работата на ПРИРОДАТА -стават само грешки и нищо друго
22
0
 
3
 
! Отговори
ym преди 13 години
Някой ще ми обясни ли, защо според, както ми харесва да си мисля за тях, хора които звънят на "Канал 2001" да задават въпроси на "водещите" вещици, светът ще свърши през 2012. Но искам личното им виждане. "Фактите" ги има в нет-а
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някои хора като чуят за 2012 и започват да се радват като *** на касетофонче :))))
20
0
 
5
 
! Отговори
ihа преди 13 години
За мое, понякога съжаление, не ми липсват социални контакти, общуване. И това го пиша все още въртяща се глава. Информацията е представена добре, но ме дразнят неадекватните коментари. Вместо да се зададе въпрос по темата, например, хората доказват липсата на чувството им за хумор и доста странните, и понякога тъпите, си виждания за света и как той, знаеш ли, не се развивал правилно. :D
19
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 13 години
правилно другарю, трябва да използваме цели проводници , на полу-проводниците са изпята песен!
18
1
 
5
 
! Отговори
9 годишна преди 13 години
Аз знам, аз знам от какво са изградениииииОт Лего, нали ?
17
7
 
5
 
! Отговори
2012 преди 13 години
2012? 2012? 2012? 2012? 2012? Май маите ще се окажат прави.
16
2
 
5
 
! Отговори
Т.Живков преди 13 години
Пак ли деструктивни, капиталистически елементи !!! За ваше сведение другарю, аз такъв полу-колайдер бях построил. И аха да построя цял, те взеха че ме свалиха.
15
2
 
8
 
! Отговори
Спокоен преди 13 години
Човече, колко ли ти липсва социално общуване, та да прозреш че тук просто се гъбаркат. Информацията е толкова специализирана, че представянето и в новинарски сайт е абсурдно. И хората реагират логично. Зарежи тези компютри и книги поне за малко излез, срещай се с хора, напий се, изстрадай си махмурлука - повярвай, това са важни неща.
14
9
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Какъв е тоя Юрий Тихонов, бе! Пак ли руснаци! Щом за тая джаджа се споменава баш на девети септември, значи е вредна! Долу-у-у!

Спонсорирани публикации