Змия с непорочно зачатие

Боа-удушвач даде живот на 22 рожби без участието на баща
72
Змия с непорочно зачатие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Женска боа-удушвач даде живот на 22 рожби без участието на баща. Това се случило при общо две „непорочни” бременности в период от две години. Изумителното е, че през този период змията е била в компанията на цели четири мъжки екземпляра.

Освен това всички малки са женски, а ДНК-то им е поразително и никога досега не е виждано при гръбначни животни, съобщава ВВС.

Размножаването без полов контакт е процес, който се наблюдава най-вече при безгръбначните, като някои от тях обикновено се клонират.

При животните с гръбнак обаче подобно нещо се случва изключително рядко. Документирано е при едва 0,1% от всички видове.

Преди 4 години учени откриха, че зародишите в яйца от два комодски варана са били развити без оплождане със сперма – процес, наричан партеногенеза. Година по-късно други изследователи наблюдавали сходен случай на размножаване при женска акула.

Сега учени от университета в Северна Каролина представиха пред света първото девствено размножаване на боа. Този вид змии са яйцеживородни, тоест при тях зародишът завършва развитието си, докато оплоденото яйце е в майчиния организъм и малките се излюпват непосредствено след снасянето.

Д-р Уорън Буут, участвал в изследването, разказва, че партеногенеза вече е регистрирана при някои видове змии, но настоящият случай е наистина уникален. Първо при тази боа са наблюдавани две поредни непорочни раждания, и то при положение че в този период тя е имала контакт с няколко мъжки. Освен това всички рожби са женски и носят само половината от генетичните белези на майката.

До откритието се стигнало, когато учените започнали да изследват причините защо всичките малки са женски и всичките имат специфична карамелена кожа. Този рецесивен генетичен белег бил носен от майката, но от никой от потенциалните бащи.

Така била проведена серия от генетични тестове, за да бъде разгадана енигмата.

Първото откритие било, че ДНК-то на децата има сериозни различия с това на всеки от бащите, което изключило някой от тях да е баща. Така станало ясно, че налице е първото девствено оплождане при боа.
Предстояло обаче още по-изумително откритие. Половите хромозоми в ДНК-то на малките змии представили нещо невиждано досега.

Хората имат Х и Y полови хромозоми. При жените са два Х хромозома, при мъжете – комбинация от Х и Y.
За змиите и много други влечуги имаме Z и W хромозоми. Комбинация от ZZ значи мъжка, ZW – женска.

При непорочно родените хромозомите са WW!

„Бебетата са половин клонинги на майката, защото са взели женската половина от генетичния й материал два пъти”, разкрива д-р Буут.

Дотогава всички бебетата – продукт на партеногенеза, били мъжки със ZZ хромозоми, комбинацията WW се считала за невъзможна, като се изключи създадените в лаборатория при изкуствени оплождания.

Остава мистерията как организмът на боата е отхвърлил спермата на цели 4 мъжки, за да роди уникалните малки. Естествен подбор...
 


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** непорочното зачатие щом е отхвърлила спермата на 4 мъжкара :)))))))))))
8
12
 
34
 
! Отговори
бау преди 8 години
///Змия с непорочно зачатие//.........//компанията на цели четири мъжки екземпляра./// I КАК ТАКА НЕПОРОЧНО А В КОМПАНИЯТА НА 4 МЪЖКИ????????? ИЛИ ЗА ПОРОЧНО ТРЯБВА ДА СА ПОВЕЧЕ????????? АМАН ОТ ПРОСТОТИИ!!!!!
7
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то тая работа без к.р не стаа
6
8
 
22
 
! Отговори
Варненец преди 8 години
По-миналата година, в ранна пролет, Варненския кучкарник ни натресе една ***, която роди 7 кученца и всичките женски. Сигурно и тя е непорочно заченала. Няма майтап, истина е. Що не вземат да я проучат, белким направят научно откритие.
5
44
 
7
 
! Отговори
братя Талеви преди 8 години
Браво на Днес.бг !
При толкова сериозни проблеми най-важната новина е тази змия !!!
4
2
 
54
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Тая боа е ходила скришно да мърсува нейде без никой да я усети
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха. Представи си земята населена само с клонинги на Златка :)))
2
6
 
9
 
! Отговори
Gyzcho преди 8 години
ААааааААабе вие луууУУуди ли сте бе?!
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
май скоро време мъжките екземпляри няма да са нужни:) Страшничко за мъжката популация!