Учени се съгласиха с теорията за плоска Вселена

Айнщайн смяташе космологичната константа за най-голямата си грешка
Обновена: 25 ное 2010 15:05 | 25 ное 2010 12:28,
50
Учени се съгласиха с теорията за плоска Вселена
Изображение: Artist's Concept/NASA/ESA/STScI

Проверка на космологичния модел на Вселената, според който около 72% от нейната маса се дължат на тъмната енергия, по нова методика потвърди, че Вселената е „плоска“, а т.нар. космологична константа на Алберт Айнщайн може да бъде обяснена с ускорение на разширението й, смятат автори на статия, дадена за публикация в сп. Nature.

Космологичната константа (Λ) е въведена от Айнщайн през 1917 г., за да имат решение неговите уравнения на гравитационното поле в Общата теория на относителността, които описват стационарна, независима от времето Вселена. Въпреки модела на разширяващата се Вселена на Александър Фридман от 1922 г., в който не е необходима космологична константа, предположението на Айнщайн за статичността на Вселената се е приемало за смислено до практическото доказване на откритието на Едуин Хъбъл, че Вселената се разширява (закон на Хъбъл).
Айнщайн добавя космологичната константа, характеризираща свойствата на вакуума, в собствените си уравнения на Общата теория на относителността, които допускат съществуването на стабилна Вселена, която не се свива и не се разширява. По-късно обаче американският астроном Едуин Хъбъл установява, че в действителност Вселената се разширява, а самият Айнщайн нарича комологичната константа своята „най-голяма грешка“.

Космологичната константа остава предмет на интерес за учените, но до 1990 г. се смята, че тя незначително се различава от нулата. През 1998-1999 г. наблюдения на свръхнови показват, че Вселената се разширява с ускорение, а след това данните от сондата WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), изследваща реликтовото лъчение – „ехо“ от Големия взрив, навеждат учените на мисълта, че Вселената се „разбутва“ от тайнствената тъмна енергия, на която се дължат 72% от нейната маса. Тези изводи предизвикват нов интерес към космологичната константа.

Кристиан Маринони и Аделин Бизи от Университета в Прованс, Франция, предлагат нов метод за проверка на представата за структурата и свойствата на Вселената, основан на геометрията на двойки галактики с голямо червено изместване, тоест силно отдалечени от наблюдателя.

Те се позовават на фактора, че според съвременните представи „формата“ на Вселената зависи от нейното „съдържание“, тоест геометричните измерения може да се използват за определяне на състава на Вселената и в частност за количеството тъмна енергия в нея.

Учените използват модификация на теста Алкок–Пачински, разработен преди 30 години. Този тест се основава на разглеждане на симетрични обекти в космическото пространство като „стандартни сфери“, чието изкривяване е свързано с изкривяването на пространството, предизвикано от разширението на Вселената.

Плоската Вселена (flat Universe) е модел на развитие на Вселената, според който нейното разширяване е безкрайно, а кривата на пространството – нулева, тоест тя е плоска. В този модел животът на Вселената завършва или с "Голямо замръзване", или с "Голям взрив". Данни за "плоскостта" на Вселената са постъпвали от WMAP и по-рано.

Правени са многократни опити да се приложи този метод например за струпване на галактики, но точността на измерванията била недостатъчна. Маринони и Бизи изучават разпределението на взаимната ориентация на двойки галактики, въртящи се една около друга. Във Вселената без тъмната енергия това би било сферично симетрично – тоест количеството двойки, ориентирани във всяко направление, би било еднакво.

Наблюденията показват, че колкото по-далеч от Земята се намират двойките галактики, толкова по-асиметрично е разпределението на тяхната ориентация. Това, според учените, съответства на модела за плоската Вселена.

Освен това изследователите отбелязват, че най-удачното обяснение на феномена тъмна енергия може да бъде точно Айнщайновата космологична константа, обозначаваща вакуумната енергия. Учените получили и най-точната засега оценка на величината на тази константа, съобщава РИА Новости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
slavKa sevrukova edva li moje da vijda "tolkova nadaleche" v bezkraq, za da kaje kakva forma ima tochno vselenata, nejeli pyk, che sled neq sledvalo myrtvo prostranstvo.Ami kakvo ima v nego i sled nego....E ne moje da znae, kolkoto i da e vrachka golqma.,nikoi chovek ne moje da znae takiva neshta, nito da se dokosne, makar i beglo do bezkrainostta na bezkraq.Nishto lichno!
47
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
славка севрюкова твърди че е елипса и извън нея е мъртво поле -тази вселена
46
0
 
1
 
! Отговори
неукия преди 13 години
Стига с тая плоска вселена...., а пространството откъде се пръкна.
45
0
 
1
 
! Отговори
re преди 13 години
ти си красиво ***
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По скоро вибрира, според струнната теория. Когато две мембрани се допрът се получава "Големия Взрив" и се създава нова вселена. От тук и извода, че има безброй много вселени. А какво представляват тези мембрани и от какво са съставени все още е спорно :)
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
по скоро не може да ги докаже практически Айнщайн не си е уцелил времето да се роди според мен единствено Стивън Хокиниг успява да допълне частично теорията му
42
0
 
1
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Самата граввитация според Айнщайн представлява нагъване на време-пространството, но в случая не става дума локални гънки, а за цялостанта форма.Твоя пример със земята е доста добър. Като цяло земята е сферична и това я прави крйна, но ограничена. Тя обаче не е иделна сфера. Повърхността и е нагъната - има релеф. Ако вселената е плоска това не пречи да има локални гънки, а просто предполага че те трябва да се компенсират по някакъв начин.
41
0
 
3
 
! Отговори
физикултурник преди 13 години
Ама то винаги има леко нагъване, не може да е идеална 0. То е като 2 успоредни огледала - би трябвало да се отразяват взаимно до безкрай(или докато лъчът стане топлина), но на практика никога не са идеално паралелни.Т.е. явно такава "нулево нагъната" вселена е нестабилна система - като топче на върха на игла.
40
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
до 34"Вселената не е безкрайна, а е неограничена. Иначе е крайна."Ако вселената беше положително нагъната, щеше да е крайна и неограничена в същия смисъл в който ти си го описал, но понеже е плоска - тя е всъщност безкрайна.
39
0
 
3
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
Това че ти не се интересуваш, не значи че хората не си вършат работата. За тъмната материя се знае много, и освен това е картографирана. Това значи че във видимия участък на вселената знаем всичката тъмна материя къде се намира, и къде я няма.
38
1
 
2
 
! Отговори
niki преди 13 години
ей всичките сте големи разбирачикога са я открили тази тъмна материя и тъмна енергия? до момента не са.просто уравненията казват че там трябва да има нещо а то не може да се засече изобщо.. най-нормалния отговор на това е че е сбъркано нещо в уравненията :)
37
0
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
И аз мисля като...теб,макар че не съм...физкултурник;даже ме занимава въпроса,какво има в другите...Вселени и как може да се отиде там,за да се...види.
36
3
 
2
 
! Отговори
Тишо преди 13 години
Нищо не зацепвам бойс, не знам дали знаете... :D
35
2
 
3
 
! Отговори
прочетете преди 13 години
има една книга Вяра и наука, прочетете я. На издателство Омофор.
34
0
 
5
 
! Отговори
Цветарник преди 13 години
Подковали са ви здраво във ВИФ!!!
33
0
 
10
 
! Отговори
физикултурник преди 13 години
Вселената не е безкрайна, а е неограничена. Иначе е крайна.Също като повърхността на Земята - крайна, но неограничена. Крайна - определен брой кв.км - но неограничена - колкото и да ходиш по нея, няма да стигнеш до ръб/край.Само дето първото е 3Д, второто 2Д.
32
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
до 27"и това би обяснило формата на тези тъмна материя/енергия които ги търсят и все не ги намират"Не става дума за формата на нещата във вселената, а за формата на самото пространство. Ако не ви е ясни какво значи "полска вселена" вижте коментар 23.Относно тъмната материя и тъмната енергия, учените вече са ги открили тези неща. Не знаят какво точно представлява, обаче знаят че ги има, знаят някои техни качества, и тъмната материя дори вече е картографиарана.
31
1
 
1
 
! Отговори
щангист преди 13 години
Съвременната физика не следва идеите на Айнщайн .
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според последните експерименти на Penrose и Gurzadyan, най вероятно е имало поне 3 BigBang :)
29
0
 
4
 
! Отговори
физикултурник преди 13 години
Точните думи на Айнщайн: "най-голямата ми магария"