Маите не предсказали края на света

Календарът им просто свършвал през 2012 г. и толкова
Обновена: 19 яну 2011 12:22 | 19 яну 2011 10:30,
155
Маите не предсказали края на света
Снимка: Mayancalendarpredictions

Предсказанието на маите за края на света през 2012 г. не съществува, твърдят изследователи от Националния автономен университет на Мексико, които се занимават с изучаването на културата на древно Мексико, пише РИА Новости.

Маите са изчислили своя календар до 21 декември 2012 г., но никога не са указвали в него, че след това настъпва краят на света. Календарът просто свършва и толкова. При това маите са се придържали към теорията, че "историята се повтаря в определен момент", след което броенето започва отново.

Още по темата

Преди известно време немският учен Николай Грубе от Университета в Бон също потвърди в една от статиите си за древните жители на Мексико, че не съществуват никакви предсказания за края на света.

"Всеки, който анализира йероглифите на древния народ, ще се убеди в отсъствието на писмени предупреждения за неминуем глобален катаклизъм, от който ще пострада планетата", казва специалистът.

Самите учени и досега не са изяснили напълно историята с появата на календара на маите и кое точно се явява повод за възникване на такива версии като края на света през 2012 г. Календарът на маите остава едно от най-загадъчните наследства на тази древна цивилизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
хахах и аз немога да разбера защо спориш, Маите не са изчезнали, има живи хора от тази цивилизация....
71
5
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 13 години
Не можах да разбера защо точно трябва да съм сектант или да си прерязвам вените? Както и да е. Истината е, че все още няма доказателства за изчезването на маите, а само теории. И че това племе живеещо в момента там и наричащо се маи няма нищо общо с онези които са направили календара.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Майте са знаели че в центъра на млечния път има черна дупка което нашиет учени са открили едва прди 5г. и обърнте внимание това те са знаели преди 1500г. Само да ви напомня че прде 400г са изгарявли на клада ако някой каже че земята е кръгла. Много научни доказателства има че земята е претърпяла големи промени и то само за няколко часа. Всеки от нас живее с тази мисъл че един ден това пак ще стане но не ни се иска да е през нашия живот. Какво бихте направили ако знаете това е 2012
69
1
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 13 години
Първа ти да не си някакъв сектант депресант, които само чака повод ди си пререже ритуално вените? Какви теории? Какво изчезване? Истината е че 500 испанци гладни за злато разбиват "великата" империя на маите, а те не само, че на изчезнали, но и продължават да си живеят там където са си живели и преди 500 години! Прочети малко истинска история, а не бози които целят единствено да създават сензации.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какъв край ве гони?Няма такова нещо!
67
3
 
5
 
! Отговори
Znaiko-Poznaiko. преди 13 години
21 декември 2012 г planetata zemq shte bade domakinia na oficialno poseshtenie na izvanzemni, koito shte promenqt choveshkite predstavi za sobstvenoto im sashtestvvanie. Shte se podpishat novi po roda si dogovori i.t.n..... Pedi da doide krai..shte ima novo nachalo t.e. krai nqma da ima
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Язък че купих толкова книги и гледах толкова филми за 2012, та даже и за 2013. Пак им напълних гушите, но кво да се прави - аз съм си балък!!! Май наистина маите са били просто едни *** индианци, които не са познавали дори колелото, но са се радвали на природно изобилие, поне докато не са дошли доста по-напредналите европейци за да ги изколят.
65
5
 
9
 
! Отговори
Хм преди 13 години
До 58Хахах е ти напрао ... Първо - Да, маите са били невероятно умен и велик народ. Второ - Има много теории как са изчезнали те и това е една от най - големите загадки на човечеството. Трето - самия факт, че ползваме все още техния календар при положение че те са го направили преди толкова години говори достатачно колко умни са били те и колко ти. Извод - не пиши тапи коментари и не чети тапи статии в нета!
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
2012 наближава и като гледам стихиите по света може и да се окажат прави. Вече са замислям за провизии
63
5
 
11
 
! Отговори
ГОСТ преди 13 години
ИДВА КРАЯ НА ЗЛОТО!!!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВСИЧКИ ДА СЕ ВРАЗУМИМ И ПЪРВО ДА СТАНЕМ ДОБРИ!
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на индианци не вярвам
61
3
 
3
 
! Отговори
Аспо преди 13 години
А бе,вие друга работа нЕмате ли си?
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На *** и шамани не вярвам аз!
59
4
 
11
 
! Отговори
Баси! преди 13 години
Пък аз вече си изхарчих спестяванията за нови дрехи и купони!!!! ИЗМАМНИЦИ :)))))))))
58
0
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 13 години
Уфф, ами добро утро. То е ясно отдавна, само дето вие, журналистите, си търсите поводи да ни шашкате, за да си запълвате сайтовете/вестниците/тв програмите и т.н. Въпреки всичко съм сигурна, че ще всеете паника догодина, колкото повече наближава декември. Както направихте през 2000 г.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще дойде Дарт Вейдър и джедаите за да сложат ред.
56
7
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 13 години
Напълно убеден съм, че ти изобщо си нямаш представа кои са маите, какво са създали и т.н., но си тръгнал тук да ни обясняваш колко са били велики! Най-вероятно си научил за тяхното съществуване покрай някоя холивудска боза и сега вече много компетентен по въпроса - между другото маи са просто народ населяващ и ДНЕС южно Мексико и други латински страни в региона. Колко са били развити маите при положение, че една шепа испанци са разбили империята им?
55
2
 
4
 
! Отговори
ПИАР преди 13 години
Maya Calendar End 2086ПРАВИ СЕ *** ПИАР НА МАЙТЕ. КАЛЕНДАРА ИМ СВЪРШВА ПРЕЗ 2086 КАТО В МОМЕНТА СЕ ОПИТВАТ ДА ГО СВЪРЖАТ С ИДВАНЕТО НА НИБИРУ КОЕТО Е ИСТИНСКО.
54
1
 
10
 
! Отговори
heh преди 13 години
Това всички го знаем, че няма предсказание на маите за края на света. Притеснението от самото начало идва точно от факта, че календара им свършва. Ако наистина е така, както го описват, че всичко започва отначало, е значи има от какво да се боим. Това, което е заложено в календара им е, че има цикли и периодично се рестартира всичко, не е нужно да предсказват нищо. Това малко ли е?
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Честно ли е??