Пръстен от черни дупки намериха в Космоса

Запечатаният обект е известен под името Arp 147
Обновена: 11 фев 2011 11:40 | 10 фев 2011 22:56,
38
Пръстен от черни дупки намериха в Космоса
Снимкка: NASA/CXC/MIT/S.Rappaport et al, Optical: NASA/STScI

Астрономи заснеха в Космоса огромен звезден пръстен, "украсен" с множество черни дупки.

Запечатаният обект е известен под името Arp 147 – намира се в съзвездието Кит и е отдалечен от Земята на 430 млн. светлинни години. Обектът представлява сблъсък на две галактики – спирална и елиптична.

В резултат на срещата се е образувал пръстен от гигантски млади звезди, които са показани на изображението в син цвят. Колкото по-голяма е звездата, толкова по-бързо тя изгаря своето "гориво" и се превръща в свръхнова или в черна дупка.

Черните дупки се образуват в крайния стадий на еволюция на масивните звезди, когато след изчерпване на термоядреното „гориво” налягането на газовете не „удържа” гравитационните сили.
Гравитацията „свива” звездата в компактен обект, който има толкова силно привличане, че не може да го напусне дори електромагнитно излъчване – тоест тя се превръща в черна дупка.

Представеното от астрономите изображение е съставено от няколко снимки – за видимата част на спектъра "отговарял" телескопът Hubble, снимките в инфрачервения диапазон са направени от телескопа Spitzer, а в ултравиолетовия – от орбиталната обсерватория Galaxy Evolution Explorer.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
26
 
! Отговори
GGG преди 13 години
Абе вие сте големи *** бе,няма ли другаде къде да се лигавите и да пишете глупости.Трябва на такива като вас простаци да ви забранят да влизате въобще в интернет.Схващате ли въобще за какво става въпрос,защо ме карате да споменавам родителите ви.
12
9
 
7
 
! Отговори
До Тъпото Гоше преди 13 години
И като се върнеш след 100 години, Боце ще кара 25 мандат.
11
19
 
31
 
! Отговори
Тракторът преди 13 години
Само за информация, най-голямата от тези черни дупки всъщност не е точно черна.Казва се "Яневата нива" и се намира в съзвездието на Трактора. Там има и други интересни дупки. Примерно като "Гейзера на СерГей", която се намира в съзвездието на Гоце.
10
18
 
33
 
! Отговори
Някаф там преди 13 години
На земята се срещат и кафяви дупки. Всеки един от нас разполага с такава дупка, но след подходяща обработка, някой от тях придобиват особени свойства. Такъв е примера с дупката на г-н Янев. Посредством неуморно трептящия си ***, тя улавя всякакъв вид компрометираща информация, поглъща я и след това я изпърдява обратно, конвертирана и качена на удобни за ползване флашки.
9
8
 
8
 
! Отговори
Berliner преди 13 години
И аз имах некъде дома една черна дупка, ама се е затрила по шкафчетата, между нокторезачки и топчета тип "гуда".
8
25
 
14
 
! Отговори
киро преди 13 години
Още едно доказателство , че Бог не спира да работи и до днес.Той е великия творец. С нетърпение чакам ,когато ще изпрати сина си да поправи нашата планета и да я направи едно прекрасно място за живеене, както било преди в гардината Едем. Ние също бихме могли да помагаме в тази удовлетворяваща работа.
7
9
 
13
 
! Отговори
Has преди 13 години
Най-много да им го "поемеш" на извънземните начело с Пешо Стоянов.
6
15
 
17
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Ако бях ...цапнал аз джакпота,щях да закупя от НАСА на старо една...совалкаи да стартирам към огромния звезден...пръстен.Най-много да стигна до средата на...пътя,от където щяха да ме ...поемат извънземните.След това,по спиралата на времето,може и да се върна на Земята но някъде в...бъдещето-след 100-тинагодини;има да ме гледат,като...извънземен.
5
7
 
8
 
! Отговори
Богдан преди 13 години
Що бе, та ние сме най-великите! За сега по велики от нас няма! Не и в този свят! Така че за нас ще да е. Един ден примитивните ни мозъци ще успеят да правят същото със вселената около нас. Тя и без това е суздадена за да ни служи. Нали сме създадени по "образ и подобие" е ще мине малко време до тогава но времето... какво е времето просто една променлива :))
4
4
 
6
 
! Отговори
до Богдан преди 13 години
по-скоро е "изкуство заради самото изкуство" защото на бог или който там го прави, едва ли му пука дали някой гледа шоуто.
3
2
 
27
 
! Отговори
Богдан преди 13 години
Опс обърках словоред исках да кажа " Имаме честа да имаме техническата възможност да видим шоуто и да останем живи. :)))
2
6
 
24
 
! Отговори
Bogdan преди 13 години
Господ се забавлява творейки и ни устройва светлинно шоу.А ние феновете имаме честта да присъстваме и да имаме възможността да видим сме живи да го видим. Не е ли супер :))) хахаха
1
37
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Това не са черни дупки а министрите от правителството които ще прилапат парите на народеца...