Хората и маймуните стареят еднакво

Както и при хората женските екземпляри живеят по-дълго от мъжките
Обновена: 11 мар 2011 21:59 | 11 мар 2011 15:03,
5
Хората и маймуните стареят еднакво
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стареенето при хората не е много по-различно от това при другите примати, като шимпанзета и бабуини, съобщи АП.

Екип под ръководството на Ан Брониковски от Държавния университет на Айова изследвал събирани десетилетия наред данни за стареене на примати по света и ги сравнил със статистически данни за съвременните американци. Стареенето е свързано с увеличен риск от смърт по естествени причини. Някои експерти смятат, че тъй като хората имат относително голяма продължителност на живота, стареенето им е различно от това на
другите примати.

Екипът предполагал, че подобни различия между човека и приматите е по-вероятно да се наблюдават у съвременните хора, отколкото у едновремешните ловци и събирачи на плодове, заяви Брониковски.

Съставеният от изследователите модел показва, че съществува относително голям риск от смърт в детството, малък риск от смърт в младежките години и увеличен риск от смърт с напредване на възрастта. Освен това в повечето случаи женските екземпляри живеят по-дълго от мъжките.

Няма съществена разлика между стареенето при хората и при приматите, макар че за приматите има смъртни заплахи, срещу които хората могат да се защитят, отбелязаха изследователите. Единственото изключение от правилото са маймуните мурики в Бразилия - мъжките и женските екземпляри имат еднаква продължителност на живота.

За разлика от другите примати, мъжките мурики не се съревновават помежду си, за да спечелят любовта на женската, а си сътрудничат, поясни Карън Стриър от университета на Уисконсин. Някои изследователи са на мнение, че при други видове мъжките екземпляри умират по-рано от женските заради стреса при това съревнование.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: маймунихорастареене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
mnogo logi4no zawo stareem ednakvo s maimunite. imame mnogo obwi 4erti i shodstva. koi se u4udva?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нормално... маймуните са мутирали хора, следствие на радиация...
2
1
 
15
 
! Отговори
стареем... преди 13 години
...Защото сме маймуни - поне на такива ни направиха....
1
2
 
3
 
! Отговори
Ra преди 13 години
А,имах си хас!