Необичайното пълнолуние нямало да причини катаклизми

На 19 март Луната ще е на 356 577 км от Земята
18 мар 2011 14:23,
22
Необичайното пълнолуние нямало да причини катаклизми
Снимка: NASA

Необичайното пълнолуние на 19 март няма да е свързано с катаклизми за жителите на Земята, заявиха американски учени, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В случая необичайното се дължи на това, че пълнолуние ще има в мига, когато Луната ще е на най-близкото разстояние – 356 577 км, от Земята през последните 19 години.

Известно е, че и при друго разположение на двете небесни тела Луната се намира достатъчно близо до Земята, за да й оказва въздействие, свързано например с океанските приливи и отливи.

Полето на привличане на Луната може да предизвика неголеми, но измерими приливни явления дори в твърдото тяло на Земята. Приливите са най-значими при пълнолуние и новолуние.

Още по темата
Според сеизмолога Джон Вайдейл от Вашингтонския университет в Сиатъл най-значимите океански приливи и приливни явления в твърдото тяло на планетата предизвикват земетресения.

Луната и Слънцето предизвикват неголям стрес в Земята и ако внимателно се вгледаме, ще забележим слабо увеличаване на тектонската активност, когато те са на една линия, отбеляза ученият.

Той е на мнение, че при новолуние и пълнолуние може да се забележи по-малко от един процент увеличаване на тектонската активност и малко по-силна "реакция" на вулканите.

Учените уверяват, че когато Луната е в своя перигей, притеглянето й се променя незначително и не може съществено да промени височината на приливите и вероятността от природни бедствия.

"Много изследвания на подобни ситуации бяха извършени от учени от Геоложката служба на САЩ и други ведомства – заяви геофизикът Джон Белини от службата. – Не беше открито нищо съществено".

"Никога няма да забележите какъвто и да било ефект от лунния перигей – поясни Вайдейл. – Ефектът е толкова малък, че не го забелязвате".

Изводът е, че предстоящото необичайно пълнолуние не предизвиква земетресения. Повечето природни катаклизми изобщо не са свързани с Луната. Земята притежава колосални запаси от скрита вътрешна енергия, от които се освобождава, когато те са прекалено големи.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
:о) преди 13 години
В 21:10 българско време ще е Суперлунието
18
0
 
3
 
! Отговори
RedmoonZ преди 13 години
"Необичайното пълнолуние нямало да причини катаклизми"Тва разбирам да го каже Бойко, та да го повярвам, ама някви си там учени...
17
0
 
3
 
! Отговори
kireza преди 13 години
Сега ще разберем кой ще познае - руските и английските специалисти и австралийският математик или американските учени.......Дано американците да са прави,че ако ги удари 10,5 Калифорния може и да потъне...Бог да ги пази,хора са......
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами, ако раздвижи САН АНДРЕАС, какво ли биха казали тези "учени". Защото в настоящето, Тихия океан е критичен район, 38 паралел още по-критичен.
15
2
 
6
 
! Отговори
Нети преди 13 години
Нема се пуашите! Луната спи!
14
1
 
10
 
! Отговори
Васко преди 13 години
*** от БТВ казаха да я гледате с бинокъл - ахахаха. Щели сте да видите кратерите - пак ахахахаха. Голямо приближаване с около 1/13 та. Уважаема БТВ - като начало - познайте времето в близките 2 часа ( става с малко повечко пари за по добри станции от тия на БАН) , а после се занимавайте с Луната , математика , геометрия , физика и астрономия. И се освободете от откровено бездарните журналисКИ и тук - тме някой журналист.
13
2
 
20
 
! Отговори
sanata преди 13 години
В природата няма явление сила или индивид което да не влияе на цялото Ако няма влияние значи става безсмислено и престава да съществува Та със две думи в природата няма безсмислени неща ето за това луната влияе на земята и то много
12
2
 
4
 
! Отговори
**re преди 13 години
засенЧени*
11
1
 
11
 
! Отговори
граф Съри преди 13 години
към 6 Че той изригна един вулкан при тях! Вулканът Асо или там както на японски го наричат. Още на третия ден след земетресението като мина цунами изригна и вулкан след него.Само някой медии го съобщиха. Защото на фона на радиационната опастност, това си беше безобидна новина. Дори самото земетресение и цунами бяха засенцени от последиците които нанесоха те върху ядрената ценрала.
10
3
 
23
 
! Отговори
Alaris преди 13 години
Добре де, dnes.bg, хайде спрете с тая тектонска активност, че ще дойдат тевтонците и тогава ще го закъсаме. Тектонична активност.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как може с такава категоричност да се твърди, че няма да има катаклизми? Малко време остава, ще видим! Ако ни се размине - още по-добре! Но каквито и да са причините, напоследък земните жители са подложени на твърде много изпитания - избухнали вулкани, земетресения, цунами, наводнения, резки и бързо настъпващи промени в климата. При многото въпросителни, едно е ясно : необходимо е да се подкрепяме взаимно, да забравим злоба и алчност, защото ако загубим, губим всички!
8
3
 
8
 
! Отговори
alcapа преди 13 години
Абе неграмотни журналисти и изказвания на някви псевдо учени.... нямало да причини земетресения!? Някой въобще дал ли си е труда да прочете що е то гравитация и че по една случайност силата и се увеличава на квадрат с намаляване на разстоянието!!! Вероятноста от трусове е доооооста по-голяма - друг е въпроса дали и колко от тези вероятности ще се случат. "Няма да има катаклизми" ... Всеки *** днес учен зе да се пише днес баси...
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лунната гравитация влиае на земята. Това е причината за приливите и отливите.Колкото по близо е луната до земята толкова по силно е въздействието й. Ако в земните недра има натрупано голямо напрежение лунната гравитация може да повлиае върху сушата както влие на океаните и това да освободи напрежението с всички ефекти произтичащи от това.А именно сега разстоянието между земята и луната е най малко от 20 години на сам.За справка - Япония.
6
8
 
18
 
! Отговори
малуе-луелуе преди 13 години
Сега на японтците им липсва само един вулкан да изригне..!
5
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Земята притежава колосални запаси от скрита вътрешна енергия, от които се освобождава, когато те са прекалено големи. "- Демек пърди..
4
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изявлението "няма да причини катаклизми" в седмицата на най-големите катаклизми на десетилетието е нелепо, дори да не се дължат на Луната.
3
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Необичайното пълнолуние нямало да причини катаклизми....""...клизми ...клизми ...клизми" отговорило ехото :)
2
3
 
18
 
! Отговори
не се тъкми преди 13 години
с просто око няма да има видима разлика в обема на луната
1
2
 
18
 
! Отговори
жижо преди 13 години
Прекрасно, само някой да каже в колко часа може да се види (ако не е много облачно) "огромната луна" :)