Раците са отлични статистици

Учени смятат да изследват и чувствителността на крабовете към различните цветове и поляризацията на светлината
Обновена: 19 апр 2011 16:06 | 19 апр 2011 16:05,
0
Раците са отлични статистици
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Раците не се радват на добро зрение и за да разпознаят кой им е враг, кой не, използват други похвати - методите на
статистиката, пише австралийският сайт "Ей Би Си сайънс". Д-р Иън Хеми от Австралийския национален университет
изследвал вид крабове-цигулари, които не могат да различат визуално дебнещите ги неприятели от невинно прелитащите насекоми. За да се ориентират правилно в обстановката, те използвали статистически похвати, за да определят движението на хищниците.

"Този вид крабове могат да виждат не по-далеч от 14 сантиметра. Така че повечето движещи се неща те възприемат като точки или трасиращи следи, казва д-р Хеми. Те разсъждават по следния начин - ако тази комбинация от знаци, плюс още една се случи, аз ще се скрия в дупката си!"

И така, нещо което се движи бързо, трепти и е ниско над хоризонта, предизвиква статистически сигнал за опасност и раците бързат да се крият в дупките си. Трептящите движения са тези на крилете на птиците, които считат раците за любима храна и кръжат над тях, за да ги нападнат. При плавен и по-далечен полет, те не се чувстват заплашени. По същия начин те тълкуват визуалните следи, оставени в зрителния им нерв от летящи край тях насекоми, след като не могат да различават форми.

Австралийските учени смятат да изследват чувствителността на крабовете към различните цветове и поляризацията на светлината, за да изготвят по-добър модел на тяхното зрение. Тези разработки ще бъдат от полза за усъвършенстване на визуалните системи на роботите, пише сайтът "Ей Би Си сайънс".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: статистикараци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари