Геомагнитна буря продължила 9 часа

Очаква се да се повтори след 27 дни
29 май 2011 07:26, Елка Василева
15
Геомагнитна буря  продължила 9 часа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Земята в събота преживя деветчасова магнитна буря, съобщи РИА  Новости, като цитира Центъра за прогнози на космическото време към американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA).

Бурята е започнала в събота сутринта, когато индексът на геомагнитните смущения Кр е достигнал равнище 6, отговарящо на умерено силна магнитна буря.

Тя е продължила девет часа, до около 18,00 ч. бълг. време, когато индексът Кр е спаднал до 2. В тази скала има десет нива - от 0 до 2 съответстват на спокойна магнитосфера, 4 означава смущения в магнитосферата, а от 5 до 9 - магнитни бури с различна сила.

Смущенията в магнитосферата на Земята или магнитните бури възникват под въздействието на потоците заредени частици, изхвърлени от Слънцето. Ръководителят на центъра за прогнози на космическото време в руския Институт за земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радиовълните Сергей Гайдаш заявил за агенцията, че бурята, предизвикана от слънчев вятър от доста голяма коронална дупка, е била прогнозирана благодарение на два спътника на НАСА, които наблюдават слънчевата активност.

Според него след 27 дни, след още едно завъртане на Слънцето около оста му, когато Земята отново ще се окаже на "огневата линия" на короналната дупка, с голяма доза вероятност може да се очаква магнитната буря да се повтори. Сегашната е била най-мощната от август 2010 г. Последната бе през май, но по-слаба.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: геомагнитна буря
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
shop преди 12 години
Македонците са пробили слънцето да търсят следи от Александър Македонски и неговата империя която просъществувала точно 27 години...
13
4
 
6
 
! Отговори
Знаещ! преди 12 години
HAARP е виновен за бързото побеляване на бате Бойко!
12
3
 
6
 
! Отговори
муню преди 12 години
ето от какво ме цепи главата днес,пък аз си мислех че е от алкохола.аиде стига с тия бури бе
11
2
 
18
 
! Отговори
олигарха преди 12 години
Вчера си отворих едно бурканче с лютеница, като му надигнах капачката и някак си изфъстя. Не направих веднага връзка с Космоса, чак сега прочетох новината но като си припомня всички буркани така правят. Тази година ще затваряте ли праскови?
10
6
 
3
 
! Отговори
$ преди 12 години
Сигурно е вярно, защото вчера любимата ми FM радиостанция заглъхваше по обяд.
9
2
 
6
 
! Отговори
georgio преди 12 години
До ном. 3 Научно от гледна точка на физиката, биологията и тн. не е доказано да има последици, но от гледна точка на статистиката .. повече инфаркти, катастрофи.Аз не знаех, че вчера е имало подобно изригване, но не ми се тренираше и ми беше мързеливо, а по принцип не ми се случва често подобно състояние.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сега бързичко ще го преместя в другия крачол :) Не че съм чак такъв ***, но за съжаление ме тревожат повече в момента други локални проблеми.
7
6
 
1
 
! Отговори
ANA преди 12 години
***4ETETE ***777 ALAJE***SA POCLANIATA OT KOCMOCA***
6
7
 
4
 
! Отговори
ДО 5 преди 12 години
Хей ШИЗОФРЕНИК със същия усшех мога да ти кажа че ако ти падне пиано на главата ще умреш :) Днес.бг съсздадохте и подхранвате б;яновете на група луди с харпове,извънземни,армагедони и тнт преди няколко месеца пак се бяхте разшарили за магнитните бурии и всичко останало и то писахте за една бурия поне по 10 апокалиптични статии,същото и с луната и астероиди и какво ли не и още сме тук МАМКА МУ! Трябва да забранят подобни *** новини със закон
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако падне магнитното поле на Земята, всички сме пътници! Слънчевият вятър ще изпържи всичко живо за секунди!
4
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Последствията бяха най осезаеми при съра Алекс Фергюсън ,не пусна най добрият си играч на финала .
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какви са последствията от тази магнитна буря? вие най-важното не казахте
2
6
 
35
 
! Отговори
преди 12 години
Стига с този HAARP!!!Магнитни бури е имало и преди HAARP, и преди САЩ да съществуват изобщо като държава.Ще ги има и след като Земята не съществува вече,както ги е имало и преди нейното създаване!!!
1
17
 
13
 
! Отговори
... преди 12 години
The High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP)