Отвориха саркофаг със "слънчева ладия" край Хеопсовата пирамида

Тя е с размери около 43 м на 6м
23 юни 2011 21:45,
56
Отвориха саркофаг със "слънчева ладия" край Хеопсовата пирамида
Снимка: Reuters

Египетски и японски археолози отместиха първата плоча, която покрива саркофаг, съдържащ "слънчева ладия" на около 4500 години, в подножието на Хеопсовата пирамида в Гиза край Кайро, съобщи ИТАР- ТАСС.

Два триъгълни саркофага бяха открити през 1955 г. в района на южната стена на Хеопсовата пирамида. След като
отворили единия от тях, изследователите видели прекрасно съхранена ладия от ливански кедър. За да бъдат събрани всичките й 1224 части обаче, били нужни 10 години.

През 1987 г. с помощта на радар учени открили под земята още една "слънчева ладия", но било решено вторият саркофаг да не се отваря, защото, по мнението им, тя е значително по-лошо съхранена. От 2008 г. учени внимателно изследвали втория саркофаг, включително за да намерят начин за съхраняване на съдържащата се в него ладия.

Всъщност учени още преди половин век предположили, че съществува втора ладия. В съответствие с древноегипетската митология фараонът в задгробния свят плава с ладия по реката на времето, а в друга ладия го съпровожда богът слънце Амон Ра. Според учените откритите две ладии принадлежат на фараона Хеопс.

Предположенията на учените, че подземната камера, в която се намира втората ладия, е херметически затворена и въздухът в нея може да е на 4500 години, не се потвърдиха. Взетите през 90-те години на миналия век проби от въздуха показаха, че камерата не е херметически затворена.

Досега от втория саркофаг бе повдигната плоча с размери около 4 м на 1,5 м. Това бе достатъчно, за да се видят дървените детайли на ладията. На церемонията по свалянето на плочата от саркофага присъстваха журналисти, учени, дипломати.

Първата ладия с размери около 43 м на 6м бе извадена на повърхността и сега е изложена в специален павильон. Именно сега имаше идеални условия за отварянето на втория саркофаг, покрит с 40 варовикови плочи, увериха експерти.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
редактора преди 12 години
ПАВИЛИОН се пише бе, илитерати, кво е тва павильон? мильон пъти съм ви казвал! :D
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям народ,голяама работа!Имали са ладия на слънчеви батерии преди сума време,ей!!Добре,че е имало роби да въртят динамото,като няма слънце
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо само плювате весника? ми не го четете щом не ви харесва. направете си свои и си го четете
48
1
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 12 години
Ми не си прав, ще знаеш. Прадедите ни от тракийски произход са били тогава под слънцето. И също са създали изумителни неща.
47
6
 
3
 
! Отговори
rex преди 12 години
Изумителна цивилизация, изумителни артефакти! Цяло щастие,че българите не са били тогава под слънцето, че камък върху камък нямаше да остане. А мутрите ни щяха да са изровили тая ладия и да я пришпорват като нерегистриран джет!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според египетската традиции, след като умре фараонът душата му ще "плува" с такава ладия по небето заедно с бог Ра, богът на слънцето. Та оттам и "слънчева ладия", ладията, с която ще придружава слънцето. Ама днес.бг така са го обяснили, че нищо не се разбира.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво е слънчева ладия
44
0
 
4
 
! Отговори
До 46 от Лара преди 12 години
Разбира се, че знам, че не е отворена само една гробница, но дадох пример с най-добре запазената. Колкото до това в какво състояние е било тялото, не съм била там, но от това, което ни каза преподавателя по археология и от това, което съм чела учените са били изумени, така че наистина трябва да е било впечатляващо. А колкото до това... професионалисти четат, с колегите ще се разберем. :-)) Не твърдя, че съм най-големият професионалист, но все пак съм им колежка.
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отвориха саркофага и от там се показа лили иванова ,коята запя песента ветрове
42
1
 
1
 
! Отговори
до Лара преди 12 години
Отворена е не една, а десетки етруски гробници.Ефекта от допира с свеж въздух (влажен\( е добре известен на археолозите.Има стотици примери, но да отбележа, войнът не е бил толкова добре съхранен. Чудеса няма, и няма да има.Като пишеш нещо, имай предвид, че и профисионалисти четат...
41
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 12 години
като стана дума за реклами: аз съм с опера и съм си инсталирал програмка антибанер и нямам никакви проблеми с рекламите! а за ладийката можеше поне една снимка да сложат! нали уж имало журналисти?
40
1
 
15
 
! Отговори
Лара преди 12 години
Да си чувал за гробницата на етруския войн? Когато я отворили тялото било в идеално състояние, все едно го били погребали преди няколко дни. Учените били изумени, но... буквално за няколко часа от досега с влагата във въздуха войнът се разпаднал през очите им. И тогава открили, че нещо, което е било съхранено хиляди години трябва да се отваря много внимателно за да не се скапе. Ама рде толкова акъл у теб, че да го знаеш това! Ходи си пий бирата и гледай да не ти се разпадне мозъка в жегата!
39
9
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 12 години
До 41 Ще ти се разпадне мозъка аххахахахахахахахахахаха
38
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за какво му е била тая ладия? В ада ли да си я носи?
37
1
 
13
 
! Отговори
Лара Крофт преди 12 години
С такива открития трябва да се действа много внимателин, дащото има реална опасност буквално да се разпаднат при досега с въздуха. Ех, било е страшно интересно! Завиждам им на колегите!
36
7
 
1
 
! Отговори
Bai Ge4o преди 12 години
Sega shte darqt Ladiite na gyr4ulqta da izko4at ot krizata.....s ladiqta te shte preminat po rekata na bor4ovete i krizata predvojdani ot boga na finansistite Simeon Dqnkov! Hahahahaha :))
35
12
 
11
 
! Отговори
Винкеланджело преди 12 години
Най-ного да искочи некоа мумиа да ги оапе по гъзо... :)
34
1
 
28
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
да и ударят един лак отгоре и да я пуснат за разходка на туристи :)майтапа на страна - бих се изкефил много да гледам как отварят капака и да знам че последния човек дето е видял тая ладия е бил преди 4500 години.
33
14
 
17
 
! Отговори
турски историк преди 12 години
Не е било ладия, а е било гемийката на Хеопс паша!
32
5
 
13
 
! Отговори
любознателен преди 12 години
Таа ладиа на слънчеви батерии ли е била, та и викат "слънчева"