Отвориха саркофаг със "слънчева ладия" край Хеопсовата пирамида

Тя е с размери около 43 м на 6м
23 юни 2011 21:45,
56
Отвориха саркофаг със "слънчева ладия" край Хеопсовата пирамида
Снимка: Reuters

Египетски и японски археолози отместиха първата плоча, която покрива саркофаг, съдържащ "слънчева ладия" на около 4500 години, в подножието на Хеопсовата пирамида в Гиза край Кайро, съобщи ИТАР- ТАСС.

Два триъгълни саркофага бяха открити през 1955 г. в района на южната стена на Хеопсовата пирамида. След като
отворили единия от тях, изследователите видели прекрасно съхранена ладия от ливански кедър. За да бъдат събрани всичките й 1224 части обаче, били нужни 10 години.

През 1987 г. с помощта на радар учени открили под земята още една "слънчева ладия", но било решено вторият саркофаг да не се отваря, защото, по мнението им, тя е значително по-лошо съхранена. От 2008 г. учени внимателно изследвали втория саркофаг, включително за да намерят начин за съхраняване на съдържащата се в него ладия.

Всъщност учени още преди половин век предположили, че съществува втора ладия. В съответствие с древноегипетската митология фараонът в задгробния свят плава с ладия по реката на времето, а в друга ладия го съпровожда богът слънце Амон Ра. Според учените откритите две ладии принадлежат на фараона Хеопс.

Предположенията на учените, че подземната камера, в която се намира втората ладия, е херметически затворена и въздухът в нея може да е на 4500 години, не се потвърдиха. Взетите през 90-те години на миналия век проби от въздуха показаха, че камерата не е херметически затворена.

Досега от втория саркофаг бе повдигната плоча с размери около 4 м на 1,5 м. Това бе достатъчно, за да се видят дървените детайли на ладията. На церемонията по свалянето на плочата от саркофага присъстваха журналисти, учени, дипломати.

Първата ладия с размери около 43 м на 6м бе извадена на повърхността и сега е изложена в специален павильон. Именно сега имаше идеални условия за отварянето на втория саркофаг, покрит с 40 варовикови плочи, увериха експерти.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премахнат поради нарушение на правилата на сайта Сигнализирахте за некадърен ***
10
1
 
11
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
7, как защо са я изтрили?Защото ще се окаже че като в Ирак ги свалят с ловни пушки сигурно вече....
9
1
 
9
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Само като се сетя, че в началото на века колониалната администрация е горила мумии в пещите на локомотивите....
8
2
 
6
 
! Отговори
Лили Иванова преди 12 години
Кака:(!!
7
1
 
29
 
! Отговори
Йошката преди 12 години
"изложена в специален павильон"В специален павилЬОн трябяа да изложат нискоинтелигентната, неграмотна журна, която не знае как се пише думата "павилион".
6
4
 
25
 
! Отговори
! преди 12 години
ЕЕЕЕ, Браво, бе! Изтрихте хубавия коментар за свалените 4 "Апачи" в Либия! Проверих - наистина има такива! А ЗАЩО НЯМАТЕ ТАКАВА НОВИНА, А?
5
6
 
9
 
! Отговори
Путин преди 12 години
Това не е ладия, а Лада...
4
5
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Какво ли са имали...вътре,тези фараонски ладии.Времето се....плаши само отпирамидите,а ладиите са развлечение на...времето,докато чака те, да...рухнат.
3
1
 
18
 
! Отговори
Впечатлена преди 12 години
Забележително!
2
6
 
18
 
! Отговори
Ферхунде преди 12 години
Вземи ме лодкарю в своята ладия лека.
1
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доооооооообре