Изследват мъглявина с формата на футболна топка

Тя може да помогне на астрономите да разберат феномен, предизвикан от смъртта на звезди
Обновена: 1 авг 2011 13:01 | 1 авг 2011 13:00, Евгения Гигова
7
Изследват мъглявина с формата на футболна топка
Изображение: Gemini Observatory/AURA

Отдалечена мъглявина може да помогне на астрономите да разберат феномен, предизвикан от смъртта на звезди, заявиха американски учени.

Те оповестиха за съществуването на планетарна мъглявина, кръстена Кронбергер 61 и открита от австрийски любител астроном, на симпозиум в Тенерифе, Испания, съобщава сайтът Space.com.

Астрономи поясниха, че планетарната мъглявина с кръгла форма прилича на футболна топка в дълбокия космос и може да създаде представа как сформирането на подобни мъглявини е било повлияно от "компаньони", като звезди или чужди планети. Над 3000 планетарни мъглявини са наблюдавани в Млечния път.

Изследването на предсмъртните стонове на звезди със средни размери като Слънцето е обект на разгорещени дебати сред астрономите, особено относно ролята, която "компаньоните" могат да играят, заяви Орсола де Марко от университета Маккуори в Сидни, Австралия.

Планетарните мъглявини нямат нищо общо с планетите, но дължат названието си на гигантски планети, които за пръв път са били наблюдавани от Земята с помощта на ранни примитивни телескопи.

"Новооткритата планетарна мъглявина е голяма загадка, увери Де Марко. Някои неотдавнашни теории гласят, че планетарни мъглявини се сформират единствено в близки бинарни и дори планетарни системи. От друга страна традиционното обяснение е, че повечето звезди и дори самостоятелните звезди като Слънцето ще имат същата съдба. Нещата могат да са съвсем прости."

 

(БТА)


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
NIKOA преди 7 години
;Анонимен; това е снимка на твоя болен празен мозак.
Престани да пишеш мозачни изблици и глупости!
Браво на колегите за откритието съгласен съм с тяхното откритие че,е важно
за историята на планетарните мъглявини.
6
0
 
1
 
! Отговори
Шарка преди 7 години
Шарката ли е на футболна топка, или просто е сферична:)
5
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
още в първото изречение пише Американски учени *** ли си...кои Американски учени изследват космоса бе...не са ли НАСА...
4
3
 
0
 
! Отговори
Бат Миро преди 7 години
До 2: Е тоя път не позна :) Къде видя НАСА тук?? Чети внимателно - любител. Няма наса, няма Роскосмос. Аман от фанатици. И от двете страни.
3
1
 
3
 
! Отговори
Миротворител преди 7 години
Туй е на Йовов топката
2
2
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
и пак НАСА...аре де Роскосмос стига спа...освен мулета до МКС...друго не правят...после мн открития праили...всяка новина за откритие одтолу пише НАСА...ФАКТ...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тва на снимката е с форма на хемороид....