Котка + плъх = ВНЛ

Toxoplasmа gondii предизвиква и сексуално желание от страна на гризачите към враговете им
Обновена: 22 авг 2011 16:31 | 22 авг 2011 15:44,
4
Котка + плъх = ВНЛ
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По правило плъховете старателно избягват всякакви срещи с най-големия си враг - котките. Но когато станат преносители на паразита Toxoplasmа gondii, гризачите рязко сменят поведението си. И вместо да бягат от своите естествени неприятели, те са силно привлечени, дори и сексуално от тях, съобщава "Ню Йорк таймс".

Когато надушат котешка урина плъховете стават изключително плашливи и бързо се скриват. Но не и когато са заразени от бактерията на токсоплазмозата, установил ученият от Станфордския университет Робърт Саполски.

Какво следва от това?

"Лоша новина за плъха и добра новина за токсоплазмата, която се размножава само в котките. Паразитът инфектира гризача, котката го изяжда, а токсоплазмата се възпроизвежда в любимата си котешка среда", обобщава Саполски.

Станфордският екип изследвал мозъчната дейност на 36 плъха. Едните от тях били инфектирани, други - не. Те трябвало да подушат урина на котка и мириса на женска в овулация.

Учените се съсредоточили над двата вида невронни пътища, които командват страха и половото привличане. В мозъка на гризачите те минават много близко един до друг през област на мозъка, командваща емоциите и поведението.

Паразитът активира областта в мозъка, свързана със сексуалната възбуда. Едновременно с това мирисът на котешка урина възбужда плъха, по същия начин, както самка от неговия вид в овулация. Което представлява висше майсторство за един паразит по пътя към еволюцията.

"Да ликвидиращ чувството за страх у преносителя, да го възбудиш сексуално и да го обречеш на сигурна смърт, за да си намериш нов дом, за това не би се сетил дори и Макиавели", коментира изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: коткаплъхToxoplasm gondii
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Пенди преди 12 години
Вие се бъзикате, но това постижение на науката може най-накрая да спомогне за създаването на анти-*** серум.
3
3
 
1
 
! Отговори
БАА МАРА преди 12 години
ОНЯ ДЕН НА СЕЛО СЕДА И СИ МИСЛЯ.......АМА ПО ЕДНО ВРЕМЕ САМО СЕДЯ....И ЗЯПАМ ДЕ И ГЛЕДАМ ЕДИН ПЛЪХ ПОМПИ КОТКАТА.....И ПОСЛЕ КОТКАТА ИЗЯДЕ ПЛЪХА...... И УСЕЩАМ АЗ ЧЕ КОТКАТА НАПРАВИ ЯКО ДАЛАВЕРА -ХЕМ Я ПРАСНАХА ХЕМ И ТУМБАКА НАПЪЛНИ
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заглавието КЪРТИ миФки !!
1
1
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
Да, това не е нещо ново, знае се от години :)