Големият адронен колайдер не потвърди теорията за суперсиметрията

Тя е формулирана през 1973 г. и предполага наличие на двойник на всяка елементарна частица
29 авг 2011 17:40,
26
Големият адронен колайдер не потвърди теорията за суперсиметрията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Теорията за суперсиметрията не намери потвърждение в рамките на изследванията с Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Това заяви представителката на ЦЕРН проф. Тара Шиърс на международна конференция в Мумбай, Индия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Извършихме поредица експерименти с елементарни частици в Големия адронен колайдер. В хода на изследванията по експериментален път проверихме основните изводи от теорията за суперсиметрията и истинността на описания от нея физически свят, но не получихме нужното потвърждение, отбеляза Шиърс.

Теорията за суперсиметрията е формулирана през 1973 г. и предполага наличие на двойник на всяка известна на науката елементарна частица, който се отличава със свои характеристики. Въпросната теория позволява да се отговори на въпроса защо Вселената има значително по-голяма маса от тази на наблюдаваните в нея космически обекти.

Сега учените от ЦЕРН оповестиха, че не са открили признаци за съществуването на тези тежки двойници. През последните няколко месеца учени извършиха експерименти с В мезони в Големия адронен колайдер. В рамките на изследванията бе установено, че до разпадане на В мезони не се стига толкова често, както ако съществуваха техни суперсиметрични "партньори", чието наличие е предвидено от въпросната теория.

Тара Шиърс все пак не отхвърли напълно теорията за суперсиметрията, като поясни, че не е намерено потвърждение на изводите от опростената й версия, но не и от по-сложния й вариант.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
25
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ТАКА ЛИ? Аз пък си мислех, че опитите на учените с Големия адронен колайдер имаха за цел да докажат, че материята може да възникне ей така, от нищото. Жалко, че не успяха. Опитите продължават. Засега учените доказаха, че от едното нищо може да произлезе само по-голямо НИЩО. А, от какво се е пръкнал материалния свят, няма научно обяснение?
5
13
 
2
 
! Отговори
HUIYINGERA преди 12 години
Koito spomene neshto ya makedonci i makedonia da mu iyszhnat madete...
4
8
 
4
 
! Отговори
roki roki преди 12 години
do 4eren *** koito go napisal ste mu e kriv jivota i da te *** *** dolen
3
6
 
7
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Лошо,много лошо.Се си мислех,че свободните елементи са само в нашата политика и в кварталната кръчма:-(
2
7
 
29
 
! Отговори
Наук преди 12 години
абе да пуснат цачева и фидоска през колайдера, да видиш кви работи ще разкрие наУката..
1
12
 
36
 
! Отговори
черен мангал преди 12 години
Тези учени да започнат да търсят начини за спиране на раждаемистта сред маймунчовците , че след години ще започнат и хор да ядат!!!