Комарите не жужат ей така, а от любов

Бръмченето в синхрон на самеца и женската е важна част от любовната игра
17 окт 2011 08:00,
7
Комарите не жужат ей така, а от любов
Снимка: Reuters

Звукът от жуженето на насекомите е доста неприятен за хората, но в света на комарите бръмченето в синхрон на самеца и женската е важна част от любовната игра, установиха американски учени от Корнелския университет в гр. Итака, цитирани от сайта "Дейли сайънс".

Екип изследователи, водени от Лора Харингтън, полюбопитствал да разбере механизмите на хармонизация на звуците, издавана от любовния "дует".

За целта те прикрепяли женски екземпляри във фертилна фаза към човешки косъм, като им пускали три самци едновременно и записвали случващото се.

При анализ на видеоматериалите станало ясно, че мъжките екземпляри, които настройват жуженето на крилете си в синхрон с женската, имат по-голям шанс да произведат поколение.

Екземплярите, които не могат да издават звук в хармония с "дамите" , бивали отхвърляни от тях. Но изследователите установили, че с потомство понякога се сдобивали и някои "фалшиво" бръмчащи самци.

Това ги навело на мисълта, че синхронизираното звучене не е задължително условие при чифтосването. За да разберат какви са ползите от "дуетите", учените съешили по пет сина на хармонични и нехармонични бащи.

Хармоничните дали съответно хармонично поколение, което идва да покаже, че "музикалността" им се предава по наследство. "Като жужат в синхрон, комарите, изглежда, подсказват на женските, че щеим направят "секси" синове и си вдигат цената", залючава Харингтън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
jujo преди 12 години
Железни жужета жужат из жобовете и се жасат с жисиеми в жипове.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демер таблетката Райд е бромът в супата на комарите, така ли?!
5
1
 
3
 
! Отговори
Мариета преди 12 години
Жужат, за да ме дразнят гадинките!
4
0
 
6
 
! Отговори
hunt преди 12 години
Мерси казвам аз на любов такваз :)
3
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 12 години
ИЗВЕСТНО Е, че само женските комари "хапят". Тогава, с какво се хранят комарите?В действителност както женските, така и мъжките комари се хранят с цветен прашец. Женските се различават от мъжките по това, че смучат кръв. Причината е яйцата, които женските носят. За да се развият, те се нуждаят от съдържащите се в кръвта протеини.
2
0
 
15
 
! Отговори
Дидо- Варна преди 12 години
голяма любов - но не при мен в спалнята
1
1
 
23
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 12 години
ТО ХУБАВО -ЛЮБОВНА ИГРА , АМА ЗАЩО *** И ЧОВЕКА!!!