Ван Гог не се е самоубил, станал е жертва на нещастен случай

Прочутият художник е загинал в пиянска свада
Обновена: 17 окт 2011 15:56 | 17 окт 2011 15:54,
67
Ван Гог не се е самоубил, станал е жертва на нещастен случай
Снимка: Reuters

Прочутият холандски художник Винсент ван Гог не се е самоубил, а е загинал в резултат на нещастен случай. До този извод са стигнали американските изкуствоведи Стивън Найфех и Грегъри Уайт Смит. Версията си за смъртта на Ван Гог те са изложили в книгата "Животът на Ван Гог", върху която са работили 10 години, съобщи Би Би Си.

Според британските вестници "Дейли мейл" и "Индипендънт" Стивън Найфех и Грегъри Уайт Смит градят хипотезата си на многогодишни изследвания на неизвестни досега писма и бележки, съхранявани в семейния архив на художника, а също на спомени на очевидци, запазени в писмен вид - общо над 28 000 документа.
Твърденията на американските изследователи коренно се различават от общоприетата версия за кончината на художника в полето на Овер-сюр-Уаз, Франция.

Според другите биографи на Ван Гог художникът, страдащ от психично заболяване, е излезнал с принадлежностите си за рисуване на 29 юли 1890 г. По неизвестна причина се е застрелял с пистолет и два дни по-късно е починал от раните си.

Според Найфех и Смит, носители на наградата "Пулицър" за биографията на друг художник - на Джаксън Полак, Ван Гог е бил застрелян погрешка от двама пияни младежи. В. "Дейли телеграф" пише, че по Ван Гог случайно е стрелял 16-годишният Рене Секретан, който е прекарвал лятото в една от вилите на града. По данни на биографите младежите често са общували с Ван Гог, черпили са го с пиене, но са го и дразнили, опитвайки се да го накарат да излезе от кожата си. По всяка вероятност, когато е станал нещастният случай, младежите са били пияни.

Преди смъртта му Ван Гог е бил попитан дали е искал да се самоубие, на което той е отвърнал: "Мисля, че да." Според Найфех и Смит художникът в действителност просто не е искал да предаде момчетата, които са щели да бъдат вкарани в затвора. В подкрепа на новата теория говори фактът, че принадлежностите за рисуване на Ван Гог, както и пистолетът, с който уж се бил застрелял, никога не се били открити. А също, че Ван Гог е изминал сам с огнестрелна рана повече от миля или от 1,5-километра, за да се прибере от полето.

Винсент ван Гог е световноизвестен художник, постимпресионист, смятан от мнозина за един от най-великите
художници в историята на европейското изкуство. Той е роден в Холандия през 1853 г. Сред най-известните му произведения са "Слънчогледите", "Автопортрет", "Звездна нощ" и други, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Ван Гог
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
33
 
! Отговори
До № 62 преди 12 години
Не е справедливо, да не оценяваш положителното влияние на наркотиците и алкохола върху истинските артисти и творците като цяло.
35
0
 
31
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
Със сигурност не съм толкова елементарна като теб. И да, пи ар-ът също е изкуство, но не и в България, де, но това ти няма как да разбереш.Пусни си някоя чалгийка да си оправиш настроението
34
2
 
33
 
! Отговори
мълчание...... преди 12 години
Ван Гог е рисувал по една картина всеки ден и нищо друго не е искал-само да рисува....Неговите картини са вдъхновявали артисти и са въздействали положително на обикновеннитехора-ВИНАГИ!!!!
33
1
 
40
 
! Отговори
ева преди 12 години
Много елементарни хора пишат тук. Явно Тв Планета тотално им е промила мозъците, а нивото на обща култура е под критичния минимум. Преди да давате мнение за изкуство е добре да сте запознати с него. В противен случай просто вредите на зрението и очите на малкото останали нормални хора.
32
0
 
33
 
! Отговори
Светльо Александров преди 12 години
Дали научно-фантастичният писател Север Гансовски не е излязъл прав и някой наистина да се меси брутално във времето?За тези, които не са наясно за какво говоря, да прочетат повестта на С. Гансовски "Винсент Ван Гог"
31
2
 
33
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Ха ха ..свещенна простота.
30
0
 
34
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Салвадор Дали е *** един от малкото *** дето са оставили нещо на света.
29
2
 
31
 
! Отговори
До 39 и други такива преди 12 години
За съжаление в Орсе няма почти нищо. Много е по частни колекции. На тоя свят ако имаш пари можеш да имаш всичко независимо че не ти трябва, достатъчно е това че други го искат. А на индивида стоящ зад коментар 40 мога да кажа да си слуша Нина Николина и да не си мъчи мозъка
28
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига с тези битовизми, ван Гог не е да го окачиш в хола си и няма нищо общо със съвременната конфекция дето я виждаш в хотелите.Най харектерното за ван Гог е техниката му - ще забележиш едрия щрих на автопортрета му по-горе. Посети музея Орсе в Париж и ще видиш, с какво изпъква този художник или просто потърси в мрежата и другите му картини.
27
2
 
32
 
! Отговори
magare преди 12 години
за вкусовете не може да се спори, в изкуството всичко е въпрос на вкус, аз харесвам Реноар, но Ван Гог е друг просто.
26
2
 
32
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
О НЕ ТИ НАИСТИНА СИ КУХ И ДЪРЖИШ ДА ГО ПОКАЖЕШ И ДОКАЖЕШ.жалкооо
25
4
 
37
 
! Отговори
Гуми и Джанти преди 12 години
За мен това е най-велият художник. В Орсе, Париж има зала само с картини на ван Гог, която изпъква пред картините на съвременниците си, които също са големи имена. Освен това е интересен и като житейска съдба.
24
1
 
31
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Ха ха азис е ''извънземен''....ох хубава работа ама......Браво на братята руснаци ....осмяха на *** дъто''
23
0
 
32
 
! Отговори
до 31 и 32 преди 12 години
Тц не щъ дебатче......на не искам да ходя...жена съм.Но иначе сериозно по добре Винсент ван Гог но не и азис/нарочно с малка буква/.
22
0
 
33
 
! Отговори
Дърт Комунист преди 12 години
То ако не са британски ще са американски учени,как го правят тия хора ,незнам !
21
1
 
34
 
! Отговори
и 23 преди 12 години
Да не се обидиш.....ха ха ха....
20
3
 
35
 
! Отговори
до 24 25 26 преди 12 години
Мнооого си кух....по добре не коментирай а си пусни нещо от азис и мятай гюбеци.
19
2
 
33
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
......твоят интелект е наистина доста нисък и струва ми се, че при теб е природно- искам да кажа, че и две висши да завършиш- все тая...по този въпрос
18
1
 
51
 
! Отговори
обичам този човек преди 12 години
При каквито и обстоятелства да е загубил живота си този човек, той е един неповторим, самороден талант, с огромен заряд, с труден живот, изживял и изболедувал вяка картина и умрял непризнат и беден. Голяма, красива душа. Бог да го прости и вечна му памет.
17
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВЕЛИК Е!!!