Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?

Слаба магнитосфера може да е предвестник на готвеща се инверсия
Обновена: 12 ное 2011 20:01 | 12 ное 2011 07:58,
154
Предстои ли смяна на магнитните полюси на Земята?
Изображение: personal.georgiasouthern.edu

Учените с тревога и интерес наблюдават ставащите пред очите им изменения на планетата. Вниманието им най-силно се привлича от лавинообразността на тези промени, които според тях свидетелстват за това, че напрегнатостта на магнитното поле на Земята отслабва. Става дума за най-голямото отслабване за последните 100 хил. г.

За миналото столетие напрегнатостта на магнитното поле е намаляла с 15-19%, а в последните години този процес се е ускорил значително. То се разпределя неравномерно по планетата ни. В южната част на Атлантическия океан и в Южна Америка, твърди френският геофизик Готие Юло, магнитното поле е с 30% по-слабо, отколкото в останалата част на планетата.

До аналогични изводи стигат и датски учени, анализирали резултатите от наблюденията на състоянието на магнитното поле на Земята с датския спътник Orsted. В южната част на Атлантическия океан и в Арктика те открили зони с аномално ниска интензивност на магнитното поле, които нарекли "магнитни дупки".

Наличието на такива "дупки", смятат учените, е свързано със сривове в навигационната техника на спътници, самолети и кораби, нарушение на радиовръзки, загуба на ориентация на мигриращите птици и други, още по-страшни и непредсказуеми неща – чак до бум на раковите заболявания, тъй като в зоните на "магнитните дупки" Земята и всичко, което живее на нея, се лишават от защита от космическото излъчване.

Освен това толкова интензивно отслабване на магнитосферата на Земята може да е предвестник на готвеща се инверсия на полюсите.

Първи за престояща смяна на полюсите на планетата заговарят японски учени преди 16 години. Магнитното поле на Земята е започнало да отслабва преди 2000 години, смятат те. Рязко спадане на неговата напрегнатост е отбелязано преди 500 години. Този процес особено се е засилил през последните 50 г. А от 1994 г. са започнали мощни флуктуации (колебания) на полюсите. Учените констатират, че цялата геодинамична система на нашата планета работи така, сякаш полюсите скоро ще сменят местата си.

Южният магнитен полюс на Земята е започнал да се "разхожда" от своето фиксирано място на стотици километри. Преместването на магнитните полюси се регистрира от 1885 г. За последните 100 г. магнитният полюс в Южното полукълбо се е преместил почти с 900 км и сега е в Индийския океан.

Колкото до Северния магнитен полюс, то от момента на неговото откриване от Джеймс Рос през 1931 г. той половин век се е премествал със скорост 10 км на година в северозападна посока, казва М. Савин, доктор на физико-математическите науки. От 80-те години скоростта на преместване се е увеличила няколко пъти, достигайки в началото на XXI век абсолютен максимум – около 40 км/година. Така че през текущия век той може да напусне Канада и да се окаже на бреговете на Сибир.

Ако се предположи, че на екстремалните промени, които днес търпи нашата планета, действат променящи се външни условия, тогава нещо подобно трябва да изпитва и Слънчевата система като цяло, с всичките ѝ планети и, разбира се, самото Слънце. И предположенията за това далече не са безпочвени.

С обвивките на планетите в Слънчевата система пред очите ни стават удивителни изменения, свидетелства руският учен Алексей Дмитриев. Атмосферата на Марс например много бързо се увеличава, през 1997 г. нейната плътност вече 2 пъти е надвишила очакваната и продължава да расте.

Дори Луната е започнала да създава собствена атмосфера, състояща се от съединения на натрия.

Претърпява необясними промени и атмосферата на нашата планета. Във връхните ѝ слоеве се образува нов газ, в състава на който влизат водород и кислород. Това не е свързано нито с глобалното затопляне, нито с отделянето на фреон, нито с нещо друго. "Просто там се случва нещо", констатира Дмитриев.

Рязко се е усилила яркостта на Венера. На Юпитер стават толкова силни енергетични изменения, че се е образувала "тръба" от йонизирана радиация между планетата и един от нейните спътници – Йо. Силата на магнитното поле на Юпитер е нараснала над 2 пъти. Расте силата на магнитните полета на Уран и Нептун, в резултат на което те стават все по-ярки.

По всяка вероятност на Уран и Нептун неотдавна е станала инверсия на полюсите, предполагат астрофизици. Когато капсулата Voyager 2 е преминала покрай Уран и Нептун, техните северни и южни магнитни полета са били изместени по отношение на географските полюси съответно с 50 и 40 градуса.

Действието на вулканите на нашата планета се е засилило с 500% от 1875 г. и с 400% от 1973 г., твърди Майкъл Мандвил, автор на известния проект The Return of the Phoenix. А Алексей Дмитриев е изчислил, че от 1963 по 1993 г. броят на природните катаклизми е нараснал с 410%.

Единственото обяснение на всички тези многобройни изменения, смятат учените от Националната академия на науките в Новосибирск, може да бъде едно: Слънчевата система е влязла в космическа зона, където енергията в сравнение със съществуващата досега е доста по-силна.

Но тогава закономерно би било да се предположи, че изменящите се условия на първо място трябва да се отразят на нашето светило, а от него да се разпространят на цялата му планетна система. Така ли е наистина? Силата на магнитното поле на Слънцето от 1901 г. е нараснала с 230%, потвърждава изследователят Майк Локууд от националната лаборатория Rutherford Appeleton в Калифорния.

Магнитното поле на Слънцето образува хелиосфера във формата на гигантска капсула с остро издължаване в противоположната страна от посоката на движение на Системата. Всички планети се движат вътре в тази капсула. Така интензивността на сияещата плазма, която сякаш образува обвивка на тази капсула, в последно време се е увеличила 10 пъти.

Американски астрофизици, потвърждавайки наблюденията на сибирските си колеги, обясняват феномена с това, че цялата наша Слънчева система е влязла в галактичен фотонен пояс с по-мощна енергия.

Източник: planeta.moy.su

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди години четох книга за Петър Дънов ,та той преди повече от 70 години говори за такова явление като смяната на полюсите като казва ,че това го е имало и преди и,че заради такъв катаклизъм е потънал под водите на океана острова на който са живели способните на всичко и продължава Дънов това явление пак щяло да се случи в началото на 21 век и учи последователите си да отиват в Рила на рилските езера за да оцелеят от този катаклизъм
109
0
 
3
 
! Отговори
K преди 12 години
Още 2004 New York Times пише за това явление. Но тяхната статия е по- оптимистична (макар да цитира същите учени):No matter what the new findings, the public has no reason to panic, scientists say. Even if a flip is imminent, it might take 2,000 years to mature. The last one took place 780,000 years ago, when Homo erectus was still learning how to make stone tools.
108
30
 
7
 
! Отговори
Мариян преди 12 години
2012 идва!Това да ви говори нещо!Края е много близо!
107
11
 
29
 
! Отговори
109 преди 12 години
за тази тема не съм наясно ,но съм наясно ,че има конспирация срещу човечеството от една шайка ненормалници дето се самообявиха за (избрано племе) и докараха на света сума ти поразии ,тях трябва да ги изринем и сигурен съм веднага ще започне нещата да се подобряват за целия свят
106
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде, конспираторите! Треперат ли ви гащите :D
105
6
 
5
 
! Отговори
чичо скрудж преди 12 години
Като ви гледам източника от който е взета идеята за статия и ми става ясно, че не бива да ви се вярва изобщо на бръщолевенията! Поредното всяване на смут с некачествена и неточна информация. С подобни статии много хора, които търсят качествена информация ще ви сложат хикс на сайта като посетители...
104
2
 
7
 
! Отговори
до 106 преди 12 години
Вярно е, че си неграмотен. С една кофа грешки на изречение си.
103
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълно е с неграмотници, които не са чели нищо по темата и изказват мнение. УЧЕНИ казват че полюсите си раменят местата, но явно начетения Бай *** знае повече от тях. Даже се изказват като "трезво мислещи". За пример 105 и 93. Уж много знаят, но една теория не са прочели.
102
4
 
2
 
! Отговори
гого преди 12 години
Пълно е с неграмотници които не знаят български а теории разни ще изказват.
101
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По дискавари сайънс ,даваха съвсем наскоро филм по същата тема за обръщането на полюсите и произтичащите от това глобални катаклизми,Има нещо много начесто започнаха да отварят дума за тази аномалия
100
2
 
7
 
! Отговори
до102 преди 12 години
пиши на кирилица бе *** и не си мисли ,че твоето мнение е меродавно и щом си позволяваш да обиждаш хората заради нещо което са написали (дали е вярно или не,това е отделен въпрос) бъди готов и ти да бъдеш обиждан ,но това да те обиждат особено отзад сигурно ти носи и наслада нали мишок
99
4
 
3
 
! Отговори
do 99 преди 12 години
Kato 4eta kakvo si napisal me hva6ta strah kakvi hora hodqt po ylicite...........
98
2
 
2
 
! Отговори
о преди 12 години
цял ден подхранвам с леко закачливи коментари учените които пишат тук. Наистина се получава. Само какви теории какви мисли се изляха. Колко е лесно да ви манипулирам / говоря за мислителите на великите теории за края на света/.
97
2
 
5
 
! Отговори
do 64 преди 12 години
Parvo moi 4ovek CERN ne ozna4ava "магнитен колайдер за ускоряване на елементарни частици ".Vtoro ne e proekt a organizacia.Treto govorish za LHC, koito savsem ne e edinstevniq v sveta i celta my e ne da se sazdade izkystveno magnitno pole na zemqta.. a da otgovori na nqkoi vaprosi kato naprimer sa6testvyva li 4asticata higgs, ima li drygi izmereniq i dr ne6ta koito sme prekaleno tapi da ysmislim. Pii si hap4etata i se radvai na jivota.
96
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко по малко завесата се открива ,елита е решил да разкрие на хората дълбоко пазени тайни ,от окултни и тайни общества ,известни като масони ,влезте в You tube и изпишете ,,тайната на тайните" приятно гледане и мислете ,защото за непосветените,,според тях всичко трябва се дава на порции лъжичка по лъжичка и може би с право ,защото това е един от 7 вечни основополагащи вселенски принципа който е закона на растежа и стига с това апокалиптично мислене не се плашете от нищо
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
olele kato vi gledam koi e izto4nika.. ytre za nibiru 6te mi govorite ili za izvanzemnite ot tamnata strana na lunata.
94
7
 
6
 
! Отговори
хх преди 12 години
аз мисля че нефта смазва ядрото на земята и това си е истината а ние като го точиме лошо нема кво да смазва ядрото хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахах
93
5
 
9
 
! Отговори
фйдй преди 12 години
Борисов ще ни спаси пак ...
92
4
 
4
 
! Отговори
о преди 12 години
напраааааааааво много големи мислители тук добре че ги има та да се смея цял до обяд с тях. Ще видиме ние като дойде края на света хахахахахаааа
91
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов е виновен, а и Дянков.....