Мъжете като биологичен вид няма да изчезнат

Американски учени опровергават опасенията за гените в Y-хромозомата
24 фев 2012 07:20, Елка Василева
49
Мъжете като биологичен вид няма да изчезнат
Момиче гледа модел на хромозомите на експозиция в музея на хигиената в Дрезден. Снимка: архив, Reuters

Мъжете Homo sapiens няма да изчезнат през следващите 100 000 години като биологичен вид въпреки прогнозите на световната наука. До този извод са стигнали учени от американския Институт за медико-биологични изследвания в щата Масачузетс, съобщиха ИТАР-ТАСС и Би Би Си.

Заключението за неминуемото изчезване на мъжете е направено в началото на миналото десетилетие от редица специалисти, изследвали уникалната Y-хромозома. Тя присъства само в мъжкия организъм и отговаря за раждането на момчетата.

Оказало се, че при появата на Homo sapiens Y-хромозомата е имала 1400 гена. При сегашните мъже обаче тя има едва 45 гена.

Според извършени през 2003 г. изчисления на специалисти мъжете ще просъществуват като биологичен вид от 100 хиляди до 5 милиона години в зависимост от бързината на по-нататъшното изчезване на гените във въпросната хромозома. Причината за това явление според специалистите се крие в уязвимостта към промени във външната среда.

Американски учени опровергаха тези изводи. След като са изследвали динамиката на биологичното развитие на човека и маймуната, те са стигнали до извода, че намаляването на гените в състава на Y-хромозомата не влияе на нейните функции и устойчивост.

Нещо повече, научният колектив на Института за медико-биологични изследвания е направил извода, че историко-биологичният процес на разложение на Y-хромозомата вече е спрял.

"Тя няма да изчезне, феноменът загуба на гени е спрял - заяви за Би Би Си ръководителят на изследването проф. Дженифър Хюз. - Тези гени, които се намират в нея сега, така и ще си останат в структурата на хромозомата."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Homo sapiensY-хромозома
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
a Ramstein kazvat преди 12 години
Just a little bit, just a little bitchYouve got a pussyI have a dickSo, whats the problemLets do it quick
43
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
Wiki:Видът е група от индивиди, които при размножаване дават плодовито поколение..Браво! Пак изтепахте рибата с тая *** статия.
42
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета някои коментари, май и човешката глупост няма да изчезне. :-))
41
1
 
31
 
! Отговори
Европчанин преди 12 години
Няма биологичен вид, мъже, има биологичен вид Homo sapiens който не може да оцелее без нито един от половете си повече от едно поколение. Днес.бг, хайде стига с глупавите заглавия!
40
10
 
1
 
! Отговори
до 43 -та пуйка преди 12 години
Що ли не ми паднеш ,та да ти обръсна аз мустаките и космите по краката ,та поне малко замязаш на нещо подобаващо на жена, а не на бунището ,което си ,водещо до погнуса всички мъже!!!
39
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали ще изчезнат мъжете или не не знам, ама е факт, че напоследък има все повече женчовци отколкото мъже. Като го видиш един такъв депилиран, с оскубани вежди и в дънки с ниска талия и да прави чупки в кръста, как да го наречеш мъж? Ако под "изчезване" се има предвид превръщането на мъжете в дамички, мисля, че съм съгласна, че процесът вече е започнал и е въпрос на време да завърши.
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали няма?!С всичките ксеноестрогени наоколо...
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна не бях чел толкова идиотска "научна" статия.
36
8
 
5
 
! Отговори
хах преди 12 години
Изчезнат ли мъжете, ще изчезнат и 90% от пороците и конфликтите сред човечеството. Друг е въпросът, че ще изчезне и цивилизацията...
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пред факта колко много мразим самите себе си, мисля че мъдрата природа или ако щете Вселена, ще ни прати някой метеор и ще реши проблема окончателно. Тогава едва ли на някой ще му пука мъж ли е, жена ли е!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мъжете може и да не изчезнат, но така като чета американските учени скоро ще изчезнат.
33
1
 
13
 
! Отговори
ХАХАХАХ преди 12 години
е мъжът и жената с сигурност не са различни биологични видове...
32
3
 
16
 
! Отговори
Конспиратора преди 12 години
Според теорията на конспирациите- ако масово мъжете станат ***, жените лизбо или анорексички с хормонални проблеми, а останалата нормална част от човечеството се намрази по полов признак, ще спре раждаемостта и ще има само шепа "избрани", които да се плодат и да управляват ниско образованите червейчета, които за 2 кюфтета ще направят всичко. Разбира се, това е само теория, но колко близо до истината е само, а?!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33, мечти , мечти, нали са безплатни .
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mi to ako mujete izcheznat .... ste vitae samo zloba i nenavist ot nashte polovinki :) te sami she sa samounishtojut
29
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
29 дори и така да стане какво ти пука , нали отдавна ще са те изяли червеите .
28
0
 
11
 
! Отговори
ся преди 12 години
То с темповете, с които нарастват ХОМОсексуалистите може съвсем скоро да изчезне ХОМО сапиенс
27
4
 
34
 
! Отговори
Жена преди 12 години
Понеже обичам мъжете и определено не желая да изчезнат като вид, за това съм против всякакъв род хомосексуалисти, особено ***. Смятам че те имат основна вина за убиването на сладката ви Y хромозома. Така че момчета, не мразете жените, те са тези които ви раждат синове, не педерунгелите, които напоследък нещо ги качиха на пиадестал. Питам се защо ли?
26
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пази Боже !!! Иначе цивилизацията и прогреса ,при наличието само на женски същества, би се върнала в праисторическите времена!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Съгласно теорията, която лансирате с 12 природата залага на механизма "преценка-проба-грешка"/ аконтрарио прецедента Азис / при доминирането и "раждането" на пола в ембриона. Не мога да приема апроксимация, че природата е наивна и няма по-съвършен механизъм!--Подписал си се с Уотсън и Криг, интересно, кой ли е тоя Криг? Вероятно Francis Crick е името, която се е мярнало в мътното си съзнание.Текстът ти е пълен нонсенс, жалка имитация на академично становище стил пр. Вучков.