"Това бе най-щастливото спускане до дъното в моя живот"

Джеймс Камерън е заснел "извънземния свят" на Марианската падина
Обновена: 26 мар 2012 12:58 | 26 мар 2012 12:51, Елка Василева
27
"Това бе най-щастливото спускане до дъното в моя живот"
Подводни кадри от спускането на батискафа. Снимка: Reuters

"Това бе най-щастливото спускане до дъното в моя живот", написа в Twitter известният канадски режисьор Джеймс Камерън, който стана първият човек от 50 години, достигнал сам най-ниската точка на земната кора в Марианската падина.

След като достигна крайната цел на своето спускане, Камерън докладва на съпровождащия го екип: "Всички системи работят нормално. Нямам търпение да споделя с вас видяното!".

Режисьорът прекара малко повече от три часа на морското дъно на дълбочина 10 898 метра, преди да изплува на повърхността със своя 12-тонен батискаф "Дипсий чалънджър". Обратният път бил изминат от Камерън за по-кратко време от предвидените 70 минути. Все още няма данни за здравословното състояние на 57-годишния канадец.

Според лекаря на експедицията Джо Макинис Камерън със сигурност се е чувствал малко скован и изтръпнал заради неудобното положение, в което е трябвало да пребивава в дълбоководния апарат. "Не очаквам да има никакви проблеми, каза той. Джеймс е в много добра форма за своята възраст".

Още по темата

Най-дълбоката част на Марианската падина се нарича "Чалънджър дийп" /"Предизвикател на дълбините"/. Самата падина е впечатляваща със своите мащаби. Тя е 120 пъти по-голяма от Големия каньон, а дълбочината й е с над километър и половина по-голяма от височината на връх Еверест.

Арнолд Шварценегер, звездата във филмите на Камерън от поредицата "Терминатор", бе сред първите, които го приветстваха в Twitter: "Поздравления за моя голям приятел, който направи най-дълбоководното самостоятелно спускане на всички времена! Ти винаги си бил първопроходец!".

Дългият 7 метра батискаф "Дийпси чалънджър", в чието проектиране участваше и самият Камерън, се спуска с въртеливо движение със скорост 150 метра в минута.

Апаратът беше конструиран така, че да може да издържи 56 часа на морското дъно. Той бе подложен на огромно налягане. За сравнение специалистите от сп. "Нешънъл джиографик" казаха: "Представете си 3 джипа едновременно да затиснат палеца ви!"

За рекордното си постижение Камерън тренираше в продължение на няколко месеца - предимно бягане и йога упражнения. Те му бяха необходими, за да може да издържи продължително време, след като свие снажното си тяло в тясната пилотска камера. Тя е изработена от стомана с дебелина 6,4 сантиметра и може да издържи на 1138 бара налягане. За конструирането на "Дийпси челънджър " бяха необходими 8 години, като в апарата бяха приложени най-съвременни технологии.

С успешния си опит Камерън успя да заснеме в 3D "извънземния свят" на рекордната дълбочина и да вземе проби от дъното.

Режисьорът на "Титаник", "Аватар" и "Бездната" е "първият човек в света, успял сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора, рекордните 10 989 м под морското равнище", посочи в туит "Нешънъл джиографик", спонсор на експедицията "Дийпси чалъндж".

На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът "Триест" с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат вдига облаци от пясък наоколо.

Научно-изследователският подводен апарат на Камерън започна спускането си в 19.15 часа по Гринуич в неделя и стигна до дъното в 21.52 часа по Гринуич.

Експедиция на Камерън ще се превърне в 3D документален филм, който ще бъде прожектиран в киносалоните и излъчен по телевизионния канал на "Нешънъл джиографик". В едноименното списание ще бъде публикуван обширен репортаж от дълбоководното приключение, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стигнал дръното дрън-дрън. Още не е идвал в БГ. Онова дъно нищо не е! :)
20
0
 
19
 
! Отговори
Фен преди 12 години
Благодаря за Титаник, Уилоу, Аватар и най вече за Терминатор 2 .Големите хора имат големи мечти!
19
0
 
20
 
! Отговори
до Гошо преди 12 години
А сега кажи ми що са ти турили минуси на коментара......явно са тия с вилите и любовниците...Колкото до Камерън...споделям твоето мнение,един човек взел всичко от живота....давайки...!
18
0
 
19
 
! Отговори
vanko преди 12 години
Голям бе
17
4
 
7
 
! Отговори
чичи преди 12 години
Следват снимки от Бурмудският триъгълник и езерото Лох Нес - успех!
16
5
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 12 години
Ми що като са били учени са направили нещо дето вдига пушилка като за световно и не могли да видят нищо? Малко тъпо, а? Сега освен милиони нали не смяташ, че са го правили градинари, магазинери, вестникари и пр.? Пак са били учени ама са им дали пари да го направят като хората предвид и технологиите
15
3
 
7
 
! Отговори
свинчо... преди 12 години
Не е нужно да се подвеждаме по "-изми" и религиозни интерпретации. Когато нещо не ни е известно, не е нужно веднага да намесваме свръхестествени сили, дяволи, окултизми, да подозираме нечий пъклен план и т.н. Обяснението, че Камерън просто търси вход към обитаемия подземен свят също звучи логично. Има много информация за "кухата земя" и немалко свидетелства за това как така наречени "летящи чинии" изчезват под земята или океана. Стига с тая параноя, неизвестното не е задължително да е лошо.
14
0
 
17
 
! Отговори
алооо преди 12 години
Богатството на духа и куража не струват пари, но пък на доста хора им липсват
13
23
 
4
 
! Отговори
свинчо преди 12 години
Камерън е сатанист...Преди година се спусна на дъното на Баикалското езеро,а тое 1600 метра дълбоко, за да търси вратата на Дявола за тоя свят..ИМА ОКУЛТЕН СТАР МИТ--ЧЕ ТОЧНО НА ДЪНОТО НА БАИКАЛСКОТО ЕЗЕРО Е ТАЗИ ВРАТА..Това езеро е много странно..намира се на много разстояние от океаните- в средата на средна азиа, ае с огромна дълбочина????????
12
0
 
47
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Разликата между милионерите е в големината на Духът......на нашите духът им е в гащите...На този в сърцето и умът
11
1
 
14
 
! Отговори
dominici преди 12 години
#13 - Сръвняваш ябълки и гнили круши :)Очаквам с нетърпение снимки, кадри и разбира се филма.
10
0
 
61
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
Евалата на Камерън - милионер, който слиза на 10 км при налягане , при което може и въобще да не се върне...А нашите тука не смеят да отидат и на обикновен ресторант от страх да не им се затрие семката.
9
0
 
37
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 12 години
г-н,КАМЕРЪН!!! БРАВО!!!
8
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е един от най-богатите хора в света. Без значение колко пари притежава дори и никакви да няма.
7
2
 
87
 
! Отговори
Малката Бичкия преди 12 години
Глей кви хора има... Тоя вместо да си купи едно Бугати Вейрон и да го паркира пред БИАД с кви глупости се занимава... язък му за милионите!
6
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей *** пияни..последно 10 898 метра или 10 989 метра, *** нещастни???!!!!!!!!
5
4
 
35
 
! Отговори
1 преди 12 години
Блазе му! Смелост не ми липсва, само акъл и пари.
4
3
 
64
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Натрупването при...едни хора,води до положителни интелектуални и промени и забележителни научни постижения.При...други -до увеличаване...броя на луксозните им лимузини,вили,любовници,швейцарски...сметки;прах и пепел,на човешката суета.
3
1
 
44
 
! Отговори
НГ преди 12 години
Чакам с нетърпение поне някоя снимка да публикуват. Пък като излезе филма, ще го гледаме и него :)
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки според възможностите си :)по темата:Нямам търпение да видя филма и снимките.