Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?

Снимките от Марс не трябва да са с голяма резолюция, за да не претоварват робота
13 авг 2012 16:10,
166
Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?
Снимка: Reuters

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Curiosity" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2 мегапикселови, докато тези на нашите айфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така?, пита в."Дейли мейл".

Как такъв скъп космически апарат се оказва снабден с толкова нискотехнологични камери? Две са причините. Първо, снимките не трябва да са с много голяма резолюция, за да не претоварват компютърната памет на робота.

Второ, при предаването им на Земята при по-тежки файлове и при разстояние от милиони километри свалянето им би отнело много време. Малкият 2 мегапикселов обем на снимките ще даде възможност на "Curiosity" да направи много повече кадри по време на планирания си 2-годишен престой.

Камерите за "Curiosity" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си. А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.

Освен това междупланетните комуникации са много сложни. "Curiosity" първо изпраща данните си на спътниците, кръжащи около Марс, които от своя страна ги препредават към Земята.

Трансферът върви със скорост 128 Кbs, която е доста бавна в сравнение с бързия интернет, който ползваме вкъщи. А към нашата планета може да бъде предавана информация от Марс в обем само от 250 мегабайта дневно. Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: камераМарсснимкиCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
6
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
За "Спутник", Срелка и Белка, и Гагарин коментирах, че с тях руснаците са "с един гърди напред", защото това са: първият изкуствен спътник в космоса, първите живи същества в космоса и първият човек в космоса.Само едно първо стъпване на Луната (което трябва да отчетем, че се преекспонира леко от американците), не може да изравни везните ;)Виж, откриването на извънземна форма на живот - може.
98
2
 
3
 
! Отговори
мисъл преди 11 години
зследва явленията в света. Така че изследванията на Космоса са напълно оправдан. Дали някога човечеството ще стъпи там, е въпрос. Но ние трябва да сме наясно,че рано или късно живота на нашата планета ще изчезне,защото самото слънце ще угасне. А след това какво ще стане - един бог знае. Но ние на Земята все пак трябва да полагаме тези усилия за да опознаем Вселената.
97
2
 
3
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Въпросът "има ли живот извън Земята?" е фундаментален!Всеки похарчен милиард ще бъде оправдан в търсенето на отговора ;)От друга страна, ако говорим за съревнованието Вашингтон-Москва при съперничеството в покоряването и изследването на космоса, откриването на живот на Марс, може да наклони везните леко в полза на американците. Защото все още със "Спутник", Стрелка и Белка, и Юрий Гагарин (а защо не и МИР), руснаците са с един гърди напред.
96
0
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Мисията няма да се изчерпи само с няколко снимки. Ако успеят да вземат проби от по-дълбоко, така щото да стане ясно, имал(о) ли (е) живот на Марс, мисията ще е повече от успешна.Успехът в изследването на космоса не се измерва в пари ;)
95
0
 
3
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Пак се обадиха фобите на руснаците и на американците. Веднага изкараха едни "факти" и взеха да се плюнчат. Даже и си поругават за цвят.Истината е, че и американците, и руснаците са велики космически нации, и няма нужда да ги сравнявате и да им мерите ***.Фобията ви не се лекува за съжаление...
94
2
 
3
 
! Отговори
chicago преди 11 години
До 114 Глупаците имат едно име - Индиферентен.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка сутрин, като се събудя, се надявам, че българите са започнали малко по-малко да се очовечават и образоват... След това влизам в днес.бг, прочитам някой-друг коментар и осъзнавам, че вероятно съм бил прекалено сънен, когато съм си го помислил :) . Ако някой се обиди - негов си проблем.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България има два вида ***. Единият вид мрази руснаците, другия вид мрази американците. За тези хора е много важно да мразят някого. За щастие от тези хора нищо не зависи и само от време на време като почнат много да пречат биват предупреждаване да си сядат кротко, което те правят, но продължават да мрънкят, защото глупостта им е вродена.
91
0
 
3
 
! Отговори
за 110 преди 11 години
Ти явно си от ония "българи" дето ни ги върнаха от Франция.
90
0
 
2
 
! Отговори
за 110 преди 11 години
Щом е все тая, седи си на село, бъркай във фамилния *** и яж. Такива като теб "българи" толкова прости трябва да бъдат ритани докато бъдете изритани, иначе няма да се оправи тая страна никога.
89
1
 
3
 
! Отговори
106 преди 11 години
Впрочем какво ли се учудвам, те българите отвъд родното си село не знаят какво имат, та ще знаят за Марс и Фобос. Айде пийте ракията, повръщайте, дънете чалгата, шамарете жените си и квичете за политика хахахахахахахаааааа никога няма да се оправи това племе, никога.
88
0
 
4
 
! Отговори
за 107 преди 11 години
Ей ***, като не можеш да направиш разлика между планета и спътник къде си тръгнал бе? Като сте надензани руснаците не са ви виновни.
87
5
 
3
 
! Отговори
за 102 преди 11 години
Фобос-Грунт беше до Фобос бе примитив, ти сигурно си мислиш, че Марс и Фобос са едно и също. Това е все едно да мислиш, че Земята и Луната са едно и също. Защо изобщо коментираш като си толкова ограничен? Седи си в кошарата и блей.
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-добре изобщо да не снима, че да пази компютъра за официални случаи! :D
85
5
 
3
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Добре де пич, как да повярваме тогава, че това е снимка от Марс. Толкова ли не можаха да пратят по-качествена камера. Око да види, ръка да пипне. Иначе, че от НАСА са лъжци и мошеници и крият много неща, е ясно на всеки. Колко ли ритуала трябва да си минал, че да попаднеш там?
84
1
 
3
 
! Отговори
-- преди 11 години
В последните думи на статията е "двумегапикселови", не "2 мегабайтови" :)Иначе верно как не са се сетили да сложат няколко айфона на мястото на сегашните кьопави камери - хем ще си снимаш, хем да си поговориш с извънземните. Ц ц, тия от НАСА!
83
1
 
4
 
! Отговори
to4ki to4ki to4ki преди 11 години
Eh tva balgarian e golqmo 4udo... kato pro4eta komentarite i mi stava malko tyjno - ot vsi4ko razbirame i vyv vsi4ko sme nai nai... kak mojelo da sateliten internet da byde tolkova barz, pyk ot zemqta do mars da e bavno... kak mojelo iphone na komshiqta da ima 8 megapixels pyk onaz igra4ka na mars, 2... kak mojelo da se opravdavat 4e tehnologiite sa ot 2004 godina kato rover-a e praten predi 2 meseca... Pyk 2 SD karti po 64 GB bili dostaty4ni za pamet na snimki. Napravete rover i go izpratete...
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия никога не е имала мисия до Марс, още навремето си разделиха усилията със САЩ. Руснаците наистина имаха мисии до Венера, а американците чак сега изпълняват мисиите си до Марс.
81
2
 
4
 
! Отговори
за 93 преди 11 години
*** са русофобите в България.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А оптиките на НАСА дали са като айфоните? Питам и отговор не чакам.... смях в залата.