Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?

Снимките от Марс не трябва да са с голяма резолюция, за да не претоварват робота
13 авг 2012 16:10,
166
Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?
Снимка: Reuters

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Curiosity" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2 мегапикселови, докато тези на нашите айфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така?, пита в."Дейли мейл".

Как такъв скъп космически апарат се оказва снабден с толкова нискотехнологични камери? Две са причините. Първо, снимките не трябва да са с много голяма резолюция, за да не претоварват компютърната памет на робота.

Второ, при предаването им на Земята при по-тежки файлове и при разстояние от милиони километри свалянето им би отнело много време. Малкият 2 мегапикселов обем на снимките ще даде възможност на "Curiosity" да направи много повече кадри по време на планирания си 2-годишен престой.

Камерите за "Curiosity" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си. А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.

Освен това междупланетните комуникации са много сложни. "Curiosity" първо изпраща данните си на спътниците, кръжащи около Марс, които от своя страна ги препредават към Земята.

Трансферът върви със скорост 128 Кbs, която е доста бавна в сравнение с бързия интернет, който ползваме вкъщи. А към нашата планета може да бъде предавана информация от Марс в обем само от 250 мегабайта дневно. Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: камераМарсснимкиCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
11
 
! Отговори
до измама преди 11 години
Прав си пич, даже от невада ще е, те американците за нищо не стават. Виж Иванушка дурака до 3 месеца ще обиколи цялата слънчева система. ***!
58
4
 
9
 
! Отговори
do 63 преди 11 години
Руснаците нямат ресурс да идат и до луната не на венера не на марс никъде.
57
7
 
10
 
! Отговори
за 59 преди 11 години
Руснаците ходиха на Венера и видяха, че файда нема от такива разходки.
56
14
 
6
 
! Отговори
измама преди 11 години
СНИМКИ ОТ ПУСТИНЯТА АРИЗАНО А ТОВА Е БУДАЛИ .....ТЕ ДО ОРБИТАЛНАТА СТАНЦИЯ НЕМОГАТ ТА ДО МАРС ЕЙ....АМА СИИ АМИРАКОНЪГГЪЗОЛИСЦИЛИСЦИ
55
0
 
9
 
! Отговори
до KARTOFF2 преди 11 години
евала че ни светна пич. Като ми се потроши 3310-ката, ще си купим галакси 3
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците ще изпратят марсоход с 10000 мегапикселова камера, и тогава НАСА ще им дишат праха. Нали руснаците с един скок ще минат на 100 години пред капитализма. хахаах аман от селяни в тая държава.
53
1
 
8
 
! Отговори
колонист преди 11 години
Аз ще чакам бате Арни да направи читава атмосфера на Марс и тогава ще ида там.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 49. Абе да им се чуди човек на тези *** американци, що направо не монтираха едно Самсунгче, че да си снима и евентуално телефонен разговор да се проведе ако има с кой
51
1
 
2
 
! Отговори
за 53 преди 11 години
На атмосферното налягане ще издържи, няма проблем.
50
0
 
6
 
! Отговори
от 36 преди 11 години
Имах предвид номер 30, естествено.
49
1
 
25
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Абе вие наясно ли сте, че айфонът ви няма да издържи и няколко часа в суровите условия на Марс и че там цялата апаратура трябва да издържи на ниско атмосферно налягане, ниските температури и всичките екстри, които предоставя Марс? Доскоро се жалвахте, че "Кюриозити" имал компютър с процесор с тактова честота 133 Мегахерца и хората ви обясниха, че това не е компютър за домашно ползване, а компютър със защита от радиация и работещ само със специализирана операционна система. Сега пък камерите....
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оф добре де, самсунг имаха 5 мегапискела в телефон през 2004-та, а 7 мегаписксела през 2005 г. ето: samsung/us/news/newsRead.do?news_seq=3345&page=1
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ном 30. Направо се чудя как така неса те хапнали Американците??? Според мен трябваше да оглавиш програмата в НАСА, ако прочетат коментара ти ще се пръснат от яд, че са те изпусналиама нищо не се знае за на пред де
46
5
 
7
 
! Отговори
Марсианец с тупанче преди 11 години
Колонистите към Марс ще маршируват,комсомолците след тях вървятпионери, пионери, дълъг път ви чака, славен път.Колонисти, комсомолци, пионеривъв един и същи стройколонисти, комсомолцитръгвайте към Марс под строй! хахахахахаааа
45
9
 
4
 
! Отговори
KARTOFF2 преди 11 години
само че дори галаксито 2 чупи айфон 4 откъм снимки, а за галакси 3 да не говорим, ама авторът на статията откъде да знае
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието на тази статия показва, че е поредната копирана от някой американски уебсайт.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той на айфона (и на всички тухлофони) обективът е колкото бълха. Ако ще и 100 mpx матрица да сложат, все тая. Тъй, че всичките тия телефони не могат да стъпят и на малкия пръст на камерата на curiosity. Дори и най-смотаният фотоапарат от времето, когато 2-3mpx беше таванът прави по-ясни и безшумни снимки от телефоните.
42
3
 
6
 
! Отговори
за 43 преди 11 години
Ти си жив пример за това как всеки българин разбира от всичко, само не от каквото му е работа.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие бихте ли рискували на Апарат струващ 2,5 млрд. долара да качите такава камера????с риск да не може да изпрати и една снимка???? Или да поснима само 3 месеца???
40
4
 
21
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Абе знаех си, че българите разбират от жени, политика, футбол, наука... ама изобщо не знаех, че разбират и от космонавтика, космически полети и марсоходи.