НАСА праща нов апарат на Марс през 2016 г.

Ще проучват дали на Червената планета има "марсотресения"
21 авг 2012 12:21,
101
НАСА праща нов апарат на Марс през 2016 г.
Снимка: архив, Reuters

След "Curiosity" НАСА ще изпрати още един космически апарат на Марс през 2016 година, съобщиха световните агенции. Предполага се, че новият марсоход "ИнСайт" ще започне работа през месец септември 2016 година, а неговата мисия ще продължи около две години.

По замисъла на специалистите в рамките на тази програма на повърхността на Марс ще бъдат доставени геодезически инструменти, които ще позволят изучаването на процесите на формирането на Червената планета.

Проектът ще бъде с международно участие. Създаденият във Франция сеизмомер ще позволи да се установи има ли "марсотресения", аналогични на земните. Германската пробивна установка ще улесни сондирането на марсианската почва до 9 метра дълбочина.

Общото ръководство ще се осъществява от Лабораторията за реактивни двигатели в град Пасадена, щата Флорида, която отговаряше и за осъществяването на мисията на "Curiosity".

Още по темата
Експертите считат, че новият проект ще бъде сравнително евтин. Неговата стойност няма да надвиши 425 милиона долара, а това е почти 6 пъти по-евтино от мисията на марсохода "Curiosity".

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че "Curiosity" за пръв път е разгънал роботизираната си ръка. В следващите седмици предстоят тестове и калибровка на 210 сантиметровата механична ръка и нейните многобройни инструменти - свредел,спектрометър, камера и др.

С нея ще бъдат събрани първите образци от марсианската почва, за да се установи дали съществуват някакви форми на микробен живот на Червената планета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: МарсCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
1
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Освен това програмата със совалките се оказа доста неефективна - цената на кг полезен товар е около 7000 дол. а при руснаците със Съюзите - 1300 дол. От 17 астронавти загинали при мисии - 14 са със совалките и 3-*** изгорели в Аполо при тестове, а руснаците от ерата на Восток до сега имат 4 загинали при мисии космонавти...Голямо "превъзходство" няма що...И сега за да изведат нещо по-голямо от перална машина купуват "остарели" руски двигатели...
58
2
 
1
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
След като Ф1 са върха на сладоледа в технологично отношение, що им трябваше на американците да разработват за совалките абсолютно нова концепция за носителя - взаимствана също от руснаците - основен носител на течно гориво и твърдогоривни ускорители на 1 степен?Имаш готов двигател Ф 1 ,вместо 5 броя както е на Сатурните - слагай три и си готов..Ама те почнаха от нулата защо ли? И оставиха 3 напълно готови Сатурн 5 в музея - експонати за 1,3 млрд долара...
57
1
 
3
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** of Интересно е ,че румънската компания ARCA след промените създава ускурител с двигатели на течен кислород и керосин с малка маса - 16 тона и имаща отношение на зареден ускорител към структорната маса над 30 към 1 (HASS 2) Ако американците превъзхождат технологично руснаците , това е лесно обяснимо, но ако това направят румънците, нещата изглежда са съвсем зле. Та следващата година български микро сателит ще бъде изведен в орбита с ръмънската ракета (SSTO)
56
0
 
3
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off . Ракетата Делта използува американски двигател RS - 68 и сега RS -68A. Не бих казъл , че това е нарочно, но американският успех на Сатурн 5 и респективно неговата спорна интерпретация за предимството на двигателите с течен водород и кислород, доведе до създаването на совалката и отказ от използуване на на двигатели с течен кислород и керосин. Демек без да искат руснаците са дали възможност на американците да вземат неефективно от финансова гледна точка решение.
55
1
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Двигателите РД 180 са именно тия от ракетата Н 1, там са били РД 160, на Енергия са РД 171..Това е знаменития двигател на контсруктора Кузнецов от 1969 г - и служи вече над 40 години в различни модификации..Работи на втечнен кислород и керосин, Докато фон Браун се е мъчил на неговия Ф 1 изцяло с криогенно гориво - и двата компонента са със свръхниски температури което при огромните еднокамерни двигатели ф1 води до неразрешими проблеми - непълно изгаряне на горивото..
54
0
 
3
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off. Успехът на американците и неуспеха на руснаците наложи мнението , че американците са спечелили надпреварата блгодарение на използуванетo на двигатели , работещи с течен водород и кислород. Това мнение и сега е широко разпространено. Ако руснаците имаха американските технологи и техните двигатели НК 33 не избухваха , те биха могли да направят ракета съвсем съпоставима със Сатурн 5, защото руската N1 извеждаше 23.5 тона с 2 кос. скорост, а Сатурн 5 - 45 тона.
53
2
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
В момента щатите имат 5 действащи носители - Атлас 5, Делта , Минотавър , Пегас и Фалкон 9. Две от тях - Атлас и Делта използват руските двигатели РД 180...За извеждане в орбита на цивилни спътници се използват само Атлас и Фалкон - останалите три са само с военно предназначение..Фалконите имат полезен товар 4540 кг на ниска земна орбита...Къде са "чудо" двигателите Ф 1 от Сатурн 5 с тяга 700-800 тона? Имало ли ги е въобще?И самата ракета - защо не се използва- само 13 полета и край...
52
0
 
3
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off Двигателите Ф1 са уникални за времето си , но после американците ги осъвършенствуваха F 1A и Мерлин 2 , пследните са само проекти , но реализируеми. Интересно е защо руснаците не успяха с техните високо ефективни двигатели (stagebusion ) и тяхната лунна ракета N1. Както F1 така и J 2 са газ генераторни двигатели и работят в по лек режим и са по - сигурни. Руските ракети са тежки при тях отношението на заредена с гориво първа степен към теглото на празната степен е 10 : 1.
51
0
 
2
 
! Отговори
инженер преди 11 години
До *** off. Сега най - мощната ракета носител на САЩ е Делта 4 Хеви, която извежда 23 тона на ниска орбита. Тази година направиха ъпгрейд на двигателят и RS 68 (RS 68 A) и според публикации в мрежата този товар скочил на 27 тона. Понеже се използува основно за отбранителни цели и е доста скъпа не се пише много за нея. Атлас 551 можеда извежда на ниска орбита 18.814 тона. SpaceX има планове да изведе тежка ракета Фалкон Хеви способна да изведе 53 тона на ниска орбита сле1 година.
50
4
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Сега най-мощната ракета носител на САЩ е Атлас -5..Но тя е - забележете- с РУСКИ двигатели РД-180 , които американците охотно купуват от Русия.. Къде са "свръхмощните" двигатели Ф-1 от Сатурните на фон Браун?Защо не се използват? Атлас 5 има полезен товар 10,3 тона , а руската ракета носител Протон - 22 тона,а уникалната ракета Енергия, с допълнителни твърдогоривни ускорители - 170 тона на ниска земна орбита! Къде са Сатурните? Или от самото начало са правени за експонати в музея?
49
3
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Една седмица след размяната в Мурманск е уволнен Томас Пейн - главен директор на НАСА, на следващата година са освободени 700 души работещи по "лунната програма" и забележете - ВЕРНЕР ФОН БРАУН - главен конструктор на ракетата носител Сатурн 5 ... И това става в апогея на славата на "лунните" мисии - Сатурните с Аполо на върха с всичка сила хвърчат до луната без нито една засечка..И изведнъж - край - даже 3 напълно готови Сатурна сега са музейни експонати - за 1,3 млрд долара....
48
0
 
1
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
И да добавя на конец, че древните римляни са познавали добре света. Затова трябва да им се вярва, когато казват:"Няма такава безсмислица, която да не се проповядва от някой философ.Nihil tam absurde dici potest, quod non dicatur ab aliquo philosophorum.":)
47
0
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
"В по-голям мащаб авторите на конспиративни теории често имат някакво сложно обяснение за дадено изображение или твърдение и друго, напълно различно, но отново сложно обяснение за следващото изображение и т.н. Съвсем скоро тези предположения започват да си противоречат. И започваш да получаваш различни обяснения в зависимост от това с кой автор на конспиративна теория разговаряш."cosmos.1.bg/portal/index.php?option_content&view=article&id=767:-1-&catid=14:-&Itemid=27
46
3
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Безброй са доказателствата за най - грандиозната измама в историята - сделката между американското правителство и ЦК на КПСС - Брежнев и старчоците от ЦК са "продали" Луната на американците - срещу какво е друг въпрос...За мислещите хора има достатъчно материал в мрежата, за другите има "честната" дума на НАСА..От цялата тая история се стигна дотам , че американците не могат да отидат даже до МКС , ако руснаците не ги закарат...
45
3
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
На 8 септември 1970 г. в съветското военно пристанище в Мурманск влиза американския ледоразбивач Southwind. Там в най-голяма секретност се извършва предаването на командния модул на Аполо 13, уловен от съветски военни кораби в Бискайския залив на 13 април 1970 г..по същото време той би трябвало да е в космоса с 3 души на борда..И понеже руснаците са се опасявали ,че американците ще се отметнат са поканили "свидетели" - 3-*** унгарски журналисти които са направили фотографии и издали книга 1994 г.
44
3
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
Наистина има шарлатани - и най-големите са в НАСА...През 1979 г от хранилище на НАСА ,където се пази "лунния" грунт от експедициите Аполо /480 кг/, и което струва 2,2 млн долара "изчезват" 110 кг образци и никой нищо не знае,през 2006 г пак от НАСА "изчезват" оригиналните фото и магнитни ленти от мисиите Аполо - повече от 50 метални рулона с диаметър 30 см...А от 1970 г насам ЦРУ провежда невиждан лов на всички образци от "Луната" раздадени по глупост или по незнание.Трябва да замитат следите..
43
0
 
4
 
! Отговори
Ентусиаст преди 11 години
До "*** off"Факт е, че НАСА официално обяви, че никога не е предоставяла лунен камък за въпросният холански музей. Винаги има шарлатани...СМАРТ1 има снимки на лунните мисии, е не са толкова добри, като снимките на LRO. СМАРТ1 е нискобюджетна програма. Снимките можеш да ги разгледаш в сайта на ЕКА, текста е на английски.Относно "лунния" камък подарен от Никсън на хондураския президент през 1973" нищо не знам и не ми се търси в интернет.Поздрави за всички.
42
0
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Ако наистина вярваш, *** off, драги, че съвременните телескопи не могат да различат обект на Луната, по-малък от 100 м., няма смисъл да се спори с теб )Успокояващото е, че официалната историческа наука днес приема, че Рим е владял Средиземноморието, хитлеристка Германия напада СССР, а американците са забили знамето си на Луната.Всичко останало е напъни на някой неспециалист, изскочил от "1984", да пренапише историята.
41
0
 
0
 
! Отговори
Lilianaandreeva преди 11 години
КЪДЕ СЪМ ?Защо тук никой няма на таз земя обширна и голяма?...Защо тук никой не целува никой в цъфналата ръж,даже от небето да се сипе като из ведро проливен дъжд?...Вия като вълк срещу Луната и горко оплаквам си съдбата
40
3
 
0
 
! Отговори
fuck off преди 11 години
А за т.н. лунен грунт може да се напише цял роман на абсурда/или на смеха/ ..През 1969 г. американския посланик в Холандия подарява на премиерминистъра "лунен камък" донесен от Аполо 11. През 2006 г. на някой му щуква идеята и дава камъка за анализ в Амстердамския университет. "Лунният" камък се оказва вкаменелост на дърво - несъмнено от земен произход!!! Същияа гаф стана и с "лунния" камък подарен от Никсън на хондураския президент през 1973 г- фалшив е !!