Светлините на нощната Земя от Космоса

Заснети са от спътника Suomi с инфрачервена камера VIIRS
Обновена: 6 дек 2012 14:43 | 6 дек 2012 14:31, Елка Василева
39

Снимка: NASA/Reuters

Американската космическа агенция НАСА публикува първите данни, изпратени от спътника Suomi NPP, с помощта на които могат да се видят светлините на земята нощем с рекордна резолюция. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на НАСА.

За да заснеме кадър на всеки участък от сушата и на всички острови, спътникът е направил 312 обиколки около Земята. Снимките са заснети в безоблачно време през април и октомври 2012 година. Те са били съпоставени с фотографии от преди 40 години. Тогава "Аполо 17" направи знаменития кадър на Земята "Синьото топче".

Сега по аналогия снимките са кръстени "Черното топче".

Спътникът Suomi NPP (National Polar-orbiting Partnership)  беше изведен в орбита преди около година. През това време апаратът извърши 5 000 обиколки около Земята. В спътника има инфрачервена камера VIIRS за получаване на снимки в условията на нощно осветление. Камерата е снабдена със сензор DNB с много висока резолюция.

Една от целите на изстрелването на спътника беше наблюдаване движението на облаците нощно време, което е важно за метеорологичните прогнози. Освен метеорологични наблюдения обаче снимките на нощната Земя могат да се използват и за други изследвания.

Например на тях много добре се виждат областите, в които е бил спрян токът по време на придвижването на урагана Санди по източното крайбрежие на САЩ и факлите на нефтените сонди в Близкия изток. Данните от спътника могат да се използват за независима оценка на динамиката на потребление на енергия и количествата изхвърлян въглероден диоксид, за намиране на огнищата на горски пожари и зони на нелегален риболов.

Наблюдения на нощната Земя се провеждат в САЩ от близо 40 години – от момента на изстрелването на първите спътници по програмата DMSP през 1973 г., пише Lenta.ru.

Програмата беше ръководена от американското министерство на отбраната и като главна нейна задача беше посочено метеорологичното наблюдение. В сравнение с оборудването на старите спътници камерата на Suomi NPP притежава много по-висока резолюция. Тя например може да регистрира светлините на кораб в океана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: НАСАземяSuomi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що ми се струва че тази снимка направена доста далече от земята и спътник първо няма работа на тази височина и второ няма как да се задържи на тази орбита?!за "Аполо" съм съгласен,посоката му бе към луната,но тук.....?!май малко е холивудска работа,шменти-капели!
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и в Бразилия?
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Северна Корея тъмно като в *** г*з.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Balgariq e tamno.To ima sela o6te nqmat elektri4estvo,ni6to 4e sme v ES,ni6to 4e sme XXI vek,i ni6to 4e ne sme afrikanska republika.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАВСЯКЪАЕ СВЕТИ САМО В БЪЛГАРИЯ Е МРАК
28
3
 
9
 
! Отговори
Еклер преди 11 години
Хайде сега да видим, кой разходва най-много енергия? От космическото око няма скрито покрито!!!
27
2
 
3
 
! Отговори
Мето Кмето преди 11 години
http: // petapixel. /2012/12/05/black-marble-nasa-releases-incredibly-detailed-photos-of-earth-at-night/
26
1
 
6
 
! Отговори
Мето Кмето преди 11 години
Ето ви оригинала в него има и линк към сайта на NASA petapixel/2012/12/05/black-marble-nasa-releases-incredibly-detailed-photos-of-earth-at-night/
25
3
 
5
 
! Отговори
Мето Кмето преди 11 години
***! Само копи/пейст дори и не сте вникнали в статията, а само сте копнали снимките с ниска резолюция при това, щото ви е малко чекмеджето. За всички останали само да загатна, че снимките показват специфично "осветяване" което не е свързано въобще с електричеството. За справка от поредицата снимки вижте Австралия.
24
1
 
7
 
! Отговори
do 21: H преди 11 години
ЛюксеHбург????? ahahaha! Iavno naistina si spez po geografiata!..
23
1
 
16
 
! Отговори
Мери преди 11 години
Много ни е хубава планетата, ами ние не ставаме!
22
4
 
8
 
! Отговори
Геле Дивио преди 11 години
Гигинци много добре е осветено, види се от космосо !
21
4
 
12
 
! Отговори
изненадан преди 11 години
Бре,даже и моята стая се вижда че свети.
20
1
 
15
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
Хайде ти сега отвори гугъл карта в нов прозорец и се опитай да съпоставиш тази територия.поради гъстотата на население и разтоянието от което е снимано на теб може да ти изглежда Белгия но пак ти казвам това голямо светло петно обхваща Амстердам,Брюксел,Люксенбург,Дюселдорф,Кьолн,Щутгард дори Франкфурт и индустриалната зона Есен.
19
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На мен пък ми харесва да е тъмно, когато е тъмно може да гледаш нощното небе, а заради светлинното замърсяване все по-рядко обръщаме поглед към звездите.
18
11
 
4
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
Merci, poznavam kartata na Evropa. Vzemi sega edna "istinska" i vij che tova nai-svetloto petno na snimka 5, na 2cm ot desnia rab i 5 cm ot dolnia rab na snimkata e tochno Belgiiskata darjava. Mnogo iasno che i drugite sa svetli, ne samo Belgia, prosto kato prozent osvetena plost tia ima nai-mnogo. Dobre li obiasnih?
17
3
 
13
 
! Отговори
До Dobi преди 11 години
Това не е само Белгия.Това са Амстердам,Брюксел и част от Германия с Дюселдорф,Кьолн и Щутгард.
16
8
 
15
 
! Отговори
ясно преди 11 години
Даааа, сега ми стана ясно, защо на Африка казват черния континент.
15
5
 
7
 
! Отговори
космонавт преди 11 години
ах-у нас пак свети-сто пъти казах на баба да икономисва тока ама тя само чака да излетя в космоса и почва разхищението :)
14
4
 
3
 
! Отговори
do Dobi преди 11 години
Ot Evropa Belgia sveti nai mnogo, vij tam na sever ot Paris (koito sasto e mnogo blestiast) zastoto si osvetiavat vsichki magistrali nostem. Franzia i Italia sa dosta po-golemi i mnogo po-malka chast ot tiahnata plost e osvetena, dokato ziala Belgia e jalta! :)