Успехи в медицината през 2012 година

Постижения при експерименти със стволови клетки и новости в трансплантациите
30 дек 2012 10:30, Елка Василева
15
Успехи в медицината през 2012 година
Ричард Лий Норис с новото си лице. Снимка: University of Maryland Medical Center

Сред най-големите успехи в медицината през тази година бяха резултатите от експерименти със стволови клетки и някои новости в областта на трансплантациите.

Учени от института Технион в Израел създадоха напълно функциониращи сърдечни мускули чрез препрограмиране на стволови и кожни клетки от пациенти. Оказа се, че тези клетки могат да "рестартират" ритъма на увредени сърдечни тъкани в обкръжението им.

Учените смятат, че е възможно пациенти да бъдат лекувани чрез инжектиране на нови сърдечни клетки, които са отгледани от стволови клетки, за да се създадат биологични пейсмейкъри. Те ще регулират сърдечния ритъм.

Изглежда, че клетките с най-бърз ритъм контролират темпото, така че ще могат да се използват за заменяне на изкуствени пейсмейкъри у хора със забавен или нередовен сърдечен ритъм, заяви ръководителят на изследването д-р Орен Каспи.

Д-р Каспи и колегата му проф. Лиор Гепщайн станаха първите учени в света, генерирали туптящи сърдечни клетки чрез препрограмиране на кожни клетки, отнети от пациенти.

На базата на ембрионални стволови клетки японски специалисти разработиха технология за култивиране на многослойна тъкан на ретината на човешко око. Създадената по този начин очна ретина е с вътрешни и външни слоеве. Разработката на учени от Центъра за биологично развитие в Кобе може да бъде използвана за лечение на тежки очни заболявания.

Изследователи под ръководството на Сабин Касталиола от Свободния университет в Брюксел отгледаха първата тироидна жлеза ин витро. За целта използваха плурипотентни стволови клетки, като заложиха на способността им да се диференцират и от тях да се образуват различни видове клетки. След това разработиха
процедура за трансформирането им в тироидна тъкан, която произвежда хормони, каквито са функциите на тироидната жлеза. Тази тъкан бе имплантирана у мишка, чиято тироидна жлеза предварително е била отстранена. Присаждането доведе до продължително и ефикасно производство на тироидни хормони.

Японски изследователи за пръв път създадоха яйцеклетки от стволови клетки, оплодиха ги и получиха здраво, възпроизвеждащо се потомство. Експериментите бяха извършени с лабораторни мишки от специалисти под ръководството на проф. Митинори Сайто от университета в Киото. Екипът е на мнение, че резултатите от
изследванията могат да допринесат за решаване на проблема с безплодието. Теоретично погледнато, ще е възможно да се получи потомство без участието на биологични родители.

Учени от Общата болница в Масачузетс достигнаха до революционно откритие, което един ден може да направи жените плодовити за цял живот. Екипът локализира стволови клетки, които участват в производството на яйцеклетки в яйчниците на жени във фертилна възраст, и отгледа незрели яйцеклетки, известни като ооцити. Те се оказаха жизнеспособни, след като бяха имплантирани в яйчникова тъкан, която впоследствие бе присадена у мишки. Ако се научим да насочваме правилно този процес, ще можем в близко бъдеще да разчитаме на неограничен ресурс от човешки яйцеклетки, увери ръководителят на изследването д-р Джонатан Тили.

Френски учени установиха, че стволови клетки в мускулите и костния мозък оцеляват няколко дни след смъртта. Фабрис Кретиен от института "Пастьор" и негови колеги от Френския национален център за научни изследвания доказаха, че човешки стволови клетки, които са отнети от мускулите до 17 дни след смъртта, съхраняват способността си да се диференцират и от тях да се образуват мускулни клетки. Учените констатираха също, че стволови клетки в костния мозък на мишки оцеляват до 4 дни пост мортем. Тези клетки бяха присадени у лишени от костен мозък гризачи и допринесоха за възстановяването му.

Американски лекари за пръв път помогнаха на парализиран да използва отново ръцете си благодарение на технология, която се изразява в свързване на нерви. Нефункциониращ нерв, който контролира движението на показалеца и палеца на пациента, бе свързан с негов активен нерв, който позволява да се движи рамото. Сега 71-годишният мъж може сам да се храни и дори да пише с малко чужда помощ. Той останал парализиран след автомобилна катастрофа, при която бил засегнат най-долният му шиен прешлен. Лекарите отбелязват, че ако бе засегнат по-горен шиен прешлен, подобна хирургическа интервенция вероятно не би позволила на парализирания да използва отново ръцете си. Резултатите са окуражаващи, защото операцията е извършена две години след инцидента и била нужна 8-месечна терапия, за да може пациентът да движи отново пръстите на ръцете си.

На 37-годишен мъж, обезобразен от изстрел, бе извършена цялостна трансплантация на лице. Ричард Лий Норис от Хилсвил получи ново лице, нос, зъби, челюст и част от езика в рамките на 36-часова хирургическа операция в университета на Мериленд. Тя беше последната от поредица интервенции с обща продължителност 72 часа. Присаденото лице притежава чертите на донора и реципиента. Сега то е като всяко друго човешко лице, ако не се обръща внимание на шевовете в основата на косата и по врата на Норис.

Първите в света трансплантации на матки от майки на техните дъщери бяха извършени в Швеция. Матката на една от реципиентките била премахната след лечение на рак на маточната шийка. Другата реципиентка се появила на бял свят без матка. Двете жени са на около 30-годишна възраст. В съвместно комюнике на университета на Гьотеборг и университетската болница Салгренска в същия град се казва, че в операциите, които минаха без усложнения, са участвали повече от 10 хирурзи. Младите жени ще трябва да изчакат известно време, преди да пристъпят към
процедура за ин витро оплождане със свои собствени замразени ембриони.

Американски учени създадоха ембриони с трима родители, като за целта използваха гени от две жени и един мъж чрез метод, който може да даде възможност да се предотврати предаването на някои нелечими заболявания на бебетата. Методът позволява да бъдат заменени някои дефектни гени, които пречат на нормалното функциониране на клетките. Тези гени се предават само от майката. Благодарение на новия метод някои жени ще могат да родят бебе, което да наследи ядрената им ДНК, но не и митохондриалната. Той предвижда да се отнеме ядрото от майчина яйцеклетка и да се постави в донорска яйцеклетка със здрави митохонодрии, чието ядро предварително е било отнето. Новата яйцеклетка след това се опложда със сперматозоиди от бащата. Така се получават яйцеклетки, които носят ядрена ДНК на бъдещата майка и митохондриална ДНК на здравия донор.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Все тая преди 11 години
До Кога ще държите тоя убавец на снимкатаили смятате да подобрите рекорда с профилактиката на Мтел?!
11
0
 
1
 
! Отговори
БХК преди 11 години
Как е възможно нито една мюсюлманска, *** или *** държава да произведе научно откритие. Така е било в цялата история на човечеството, но вие защо го казвате. Така насаждате етническа омраза. Нали знаете, че етническата принадлежност на престъпниците не трябва да се разкрива, защото тогава лъска истината. По същата логика не трябва да се споменават страните и хората направили откритията. Така истината излиза наяве. Ние ще ви съдим за дискриминация, расизъм, хомофобия, ксенофобия и др.
10
1
 
7
 
! Отговори
само USA преди 11 години
Не съм русофил, но твърдението, че Русия не "ражда" открития е тъпо. Където има наука - има и открития. До колкото помня оследния път когато беше решен един от 10-те най-трудни проблеми в математиката от Григорий Перелман (поставен от Поинкаре) - на твоя "запад" му отне цели две години да осмисли решението и да плесне с ръце в стил "бреййй *** верно,че е верно".За справка - Перелман не се явява да си вземе наградата от 1 милион - човека е идеалист, а не жаден, гладен за пари и слава ***.
9
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
И ние имаме успехи в селекционирането на нови сортове тикви с зачатъци на умствена дейност
8
3
 
2
 
! Отговори
До д-р Д преди 11 години
Здравейте д-р Джекил, тук е мистър Хайд!
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбира се в успехите през 2012 няма нито един дошъл от велика майка Русия.
6
0
 
1
 
! Отговори
С преди 11 години
До Д-Р Д.Как се детектира цитолизата в рамките на 3 дни? (Не се заяждам)
5
3
 
4
 
! Отговори
Д-Р Д. преди 11 години
През 2012 имах грандиозен успех при приложението на лекарство срещу дребноклетъчен тумор на бял дроб с класификация по TNM с- мата, T1N3M1 при неопериран терминален пациент, който беше преминал и завършил всички цикли от химиотерапия. На третия ден, резултатът от приложеното лечение бе- масивна цитолиза на метастатичните туморни клетки и тези в лимфните възли, но за съжаление пациентът почина от хепато- ренален синдром ! Дотук успях, но ще продължа на Запад !!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3, сaмо нa форумецa от днес.бг не сa бъдещето :))))))
3
5
 
2
 
! Отговори
aaa преди 11 години
малко за излъгали,за трансплантация на лице,защото първата трансплантация на лице е направена в Турция,град Анталия в университетска болница.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересна статия,до къде ли ще стигне технологичното и научно ниво в бъдеще,щом вече са открили начин да се създаде поколение от трима души и то от всеки един да се взема най-доброто,това е изумително.Науката и знанието са бъдещето на човечеството.
1
2
 
6
 
! Отговори
Фалконети преди 11 години
тая новина за 4-ти път я качвате!