Американски апарат би рекорда за свръхзвукова скорост

За 240 секунди X-51A WaveRider изчерпа горивото в резервоарите
Обновена: 5 май 2013 15:28 | 5 май 2013 15:14,
62
Американски апарат би рекорда за свръхзвукова скорост
Снимка: Ройтерс

Експериментален американски самолет подобри рекорда за свръхзвуков полет, като достигна 5,1 мах и летя в продължение само на 6 минути, съобщи DPA, цитирана от БТА.

Безпилотният летателен апарат X-51A WaveRider излетя от военновъздушната база "Едуардс" и измина 426 километра при най-дългия засега свръхзвуков полет. След като за 240 секунди изчерпа горивото в резервоарите си, самолетът продължи да изпраща телеметрични данни, преди да се разбие в океана, както бе предвидено.

При експеримента са регистрирани ценни показателии с общо времетраене 370 секунди.

Това бе четвъртият тестов полет в проекта за свръхзвукови полети, в който са вложени 300 милиона долара.

Настоящият рекорд бе постигнат с двигатели, задвижвани с хидровъглеродно гориво. И други летателни апарати са преодолявали 5 мах, или свръхзвуковата скорост, но използвайки водородно гориво, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
0
 
! Отговори
стилиян преди 10 години
"...и измина 426 километра при най-дългия засега свръхзвуков полет." Кой *** го измисли това? Аз не бих му публикувал тъпотиите. Десетки години Конкорд и ТУ144 правиха презокеански полети.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пореден път неграмотниците се оакаха. И от кога съществува хидро-въглеродно гориво? Дали случайно правилният термин на родният ни език не е въглеводородно? Ама кой да ти чете или учи. Друго си е чалгата и синсити до дупка. Неграмотността стана мода и повод за гордост. Да живее чалгата !!!
46
0
 
1
 
! Отговори
Слънчице преди 10 години
en.wikipedia.org/wiki/NASA_X-43 -- Може си отворите този линк и после en.wikipedia.org/wiki/Boeing_X-51По една и съща програма ги разработват... Идеята е бърза и незабележима за радарите, ядрена ракета. А най-якия проект на НАСА развиваше 13 Мах-а, но го спряха заради нестабилността на горивото, при висока температура на двигателите.. СПЕЦИАЛНО ЗА ОНЗИ КОЙТО СЕ ИМА ЗА ОБРАЗОВАН :*
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 46 -правилно,мъдро,хамериканците-бездарници просто немогат.!!!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
бръм преди 10 години
До Анонимени затова една американска кола харчи 3пъти повече от, кощто и да е европейска
43
0
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 10 години
Къде е неграмотен журналиста къде са неграмотни коментиращите .... тънка линия! До сега тази скорост е достигана само с РАКЕТНИ двигатели! Затова и рекордът е счупен! Това е атмосферен двигател работещ на голяма височина с което е уникален!
42
4
 
1
 
! Отговори
Ветър и Мъгла преди 10 години
Лъжите и дезинформацията са част от залязващата "слава" на САЩ. Достигат 3 + Маха но не повече!До този момент 5 Маха не са достигани! Дори с водородно гориво не могат да достигнат тази скорост. Да се харчат средства в тази насока е безмислено! Това е мнението на военнните специалисти от целия свят.
41
2
 
0
 
! Отговори
HCC до qwer преди 10 години
Прав си, но скоро ще се направи. В момента официално текат два американски, един руски и един европейски проект с такава задача. Най-напред са американците, вече лети една сонда към астероид, който ще бъде прихванат тестово. Главно ще се тества системата за плавно кацане и системата за ориентация и навигация. Втория проект на НАСА се състои от два уреда. Първия ще застане до друг астероид, като ще служи за посредник при навигацията на втория уред, който ще кацне на астероида. Абе работят хората
40
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 10 години
6 min. полет .ммммноого бе!
39
2
 
1
 
! Отговори
qwer преди 10 години
До HCC "един прихванат астероид и насочен към нужната цел"Da de, samo deto tova o6te ba6 nikoi dori ne se e opitval da go napravi
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pari za gluposti horata sa tapi sashtestva nishto 4e sa mislqt za umni
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
свръхзвукова, когато M < 5 хиперзвукова, когато M > 5ако не бъркам нещо вече е Хиперзвуков полет
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne im verwam na amerikanzite.Sled golemata izmama che sa bili na Lunata, se sumnqvam v vseko tehno delo.Kato sa bili predi 46 godini na Lunata zasto ne otidat sega pak?
35
9
 
1
 
! Отговори
HCC преди 10 години
На пръв поглед постижението изглежда велико, но е доста безсмислено...като много други.Но ето няколко забележки. Ако се използва за ракета носител, е нерационално, заради температурните проблеми от високата скорост... хем може да се разруши, хем на радара ще свети като слънце. Ако пък на някой му трябва мощно атомно оръжие..това също е старо - един прихванат астероид и насочен към нужната цел, ще свърши много повече работа, а и няма да има защита от него.
34
3
 
9
 
! Отговори
Pin преди 10 години
Хидровъглеродно гориво ми звучи като "донбаски въглища" :)
33
7
 
9
 
! Отговори
tig преди 10 години
Чета и се чудя - Конкорд не си ли правеше редовни свръхзвукови полети по над 426км. ?
32
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз съм чувал за много руски чудеса. Чувал съм и за Кашчей и Баба Яга, дето лети с хаванче, и Патьомкинските деревни и че Москва е Третият Рим. Но дайте да се съсредоточим над това как да им вземем ресурсите.
31
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чувал съм че руснаците ползват плазмен "меч" който разрязва въздуха пред апарата и намалява триенето като създава слой студена плазма между апарата и обтичащия го въздух. Само с груба сила не става, трябва и да се намали триенето.
30
2
 
8
 
! Отговори
Сигура преди 10 години
До Валя: С чип тунинг ще ти вдигне и двата крака!
29
16
 
28
 
! Отговори
тимофей преди 10 години
това е гадна пропагадна! технологията е открадната от севернокорейската секретна програма за свръхзвукови бомбардировачи, чертежите са на китайски инженери, финансирането е на ирак и венецуела, а концепцията е родена, разбира се, от велики съветски и по-специално руски учени! :D