Две галактики се сблъскват, съобщи НАСА

Това става на 60 милиона светлинни години от Земята
18 авг 2013 14:13, Елка Василева
62
Две галактики се сблъскват, съобщи НАСА
Снимка: Reuters

На 60 милиона светлинни години от Земята в NGC 1232 се врязва галактика-джудже. Използването на рентгенова оптика е позволило на американски учени да наблюдават ударната вълна, образувана от нагретия до 6 милиона градуса газ, съобщи на сайта си НАСА.

Рентгеновата снимка е получена от орбиталната обсерватория "Чандра", изстреляна през 1999 г. На разпространеното от НАСА изображение данните са наложени на обикновена снимка, получена от Южната европейска обсерватория с помощта на Много големия телескоп. Съчетанието на двете снимки в различни диапазони е позволило на учените да свържат видимите в рентгеновите лъчи обекти с добре изучените преди галактики.

Изследователите подчертават, че въпреки много високата температура на ударната вълна и самият термин "сблъсък", не става дума за бърз процес. Наблюдаваното явление продължава не по-малко от 50 милиона години и далеч не е приключило.

Внушителните размери на галактиките довежда до това, че само светлината и останалите електромагнитни лъчи се носят от единия до другия край в протежение на десетки хилядолетия, а ударната вълна на газа се разпространява малко по-бавно.

Изучаването на процеса на сблъсък на галактики с рентгеново оборудване позволява да се определи колко често галактиките поглъщат спътниците си джуджета и каква роля в еволюцията играе процесът на сблъскване на галактики.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: НАСАгалактики
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До АтакистAtakist prost si kato lidera si.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атакист, журналистите ни са калпави - никаква обща култура, уви.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
52-ри, това беше мисъл на Карл Сейгън, която той сподели и в романа си "Контакт" чрез един от героите. ;)
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само един Атакист е в състояние да скапа всичко. А там са над 20... Абе пич, какво ме интересуват 10 нули повече или по- малко, като магазина за бира е на 3 минути, а е затворен... Ама като си помисля, че си по - голям *** и от мен(аз имам малко водка) и ми става по - добре. Акакист, това е за тебе, готин ;)
48
1
 
12
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
А може би целта на живота е именно чрез него Вселената да разбере себе си. За тези които мислят, че изучаването на Вселената е нещо ненужно и отвлечено.
47
1
 
3
 
! Отговори
до коментара ми 52 преди 10 години
ами да.... в грешка съм. кратка заблуда. хм ;-)
46
1
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
виж 52.
45
2
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 10 години
не си съвсем прав. 60 милионасветлинни години е разтояние.във време е няколко хил.г. назад. т.е. е станало преди да има човечество например.
44
1
 
7
 
! Отговори
patica s laina преди 10 години
Колко е огромна вселената , а ние и проблемите ни изглеждат дребни и незначителни. И все пак ние сме едно от малкото места, на които има живот. Предполага се че в една галактика само 10% от от планетите е възможно да имат живот.
43
5
 
6
 
! Отговори
никола колимечков преди 10 години
това е станало преди 60 милиона светлинни години. Това не означава земни години. ако например астрономите гледат някакво събитие във космоса,то отдавна е отминало. Ако се гледат с телескоп някой далечни звезди, отдаличени с милиони светлинни в момента ги виждаме но в действително те отдавна ги няма.
42
3
 
11
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 10 години
Аз не иронизирам аз направо се смея, то доживях и *** да ми дава диагнози. Това атакистите се стягайте другия месец да ходите по хаджилък в суадитска арабия, като верни мюслимани. Така казва луната. Каво ви интересуват разни галактики.
41
1
 
7
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Галактиките са толкова огромни, че ако 2 се сблсъкат, вероятността звездите и планетите в едната да се разминат с тези в другата е над 50%.
40
5
 
13
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Вселената следва своя курс и в това няма нищо необикновено и ново. По-забавен е фактът, че в една книжка с приказки, писана преди 2000-3000 години пише, че светът и вселената били създадени преди 5000 години, а едни хора, които тълкуват тази книжка, допреди 500 години твърдяха, че Земята е център на вселената. Но това не е нищо пред факта, че все още има хора на тази планета, вярващи в тези фантасмагории. Но нищо, вселената е всесилна и някой ден ще коригира и това изкривяване.
39
5
 
14
 
! Отговори
дани преди 10 години
Тези които слагат минуси на бай Тъпчо изглежда наистина не разбират какво иска да ни каже а именно,че на мравките т.е хората,не им е дадено да разбират живота на слоновете т.е безкрайния Космос и,че същите хора се занимават с безсмислени и никому ненужни неща вместо да обърнат повече внимание на взаимоотношенията между нас самите и нашите житейски проблеми.Бай ви "Тъпчо" е позитивен човек и мъдрец а които не го разбира е просто елементарен
38
7
 
28
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Абе яз ся не разбрах кво да прайм-да бегаме да са крийм или да искараме от долапа новите дрехи и сукмани та да са нагиздим кат за последно бе...Ама таз галактика била малка-джуже бе,то направо в джеба си да я туриш,та немало много страшно вика бажанака,та ша му седнем на ена мастика под асмата с айрян и днеска ша говорим що слонат може да стапчи мравка па тя незнай,че ваобще има слонове,що кат пусниш крушката става светло,па кат пусниш черна крушка не става тамно и се таквиз научни работи бе...
37
5
 
16
 
! Отговори
:) преди 10 години
"Това става на 60 милиона светлинни години от Земята..." Не става, а е ставало... преди 60 милиона години.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коментарите са толкова глупави, че съжалявам че ги погледнах въобще.
35
4
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
do 40Рудолфчо, толкова си кух и ***, че в опита си да иронизираш, в крайна сметка се е получила една жалка смесица от инфантилност и олигофренизъм!
34
1
 
11
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 10 години
До атакиста. Няма да се шашкаш. Това е доста далеч. Ако към патрона ви от *** партия юруш полетят гадни обекти вдигай масата и гледай да не повърнеш върху шалварите му. Това от юруш да ви напишат и статия за съседна вселена пак ще я оклепате със глупостите си.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малий кви философи, кви математици и астрофизици!Учена нация...Атакист и Башкирчо, абе много сте компетентни бе, на всяко гърне меродия!