Животът на Земята дошъл с метеорит от Марс?

Учен: Натрупват се доказателства, че всъщност всички сме марсианци
29 авг 2013 22:12, Елка Василева
42
Животът на Земята дошъл с метеорит от Марс?
Марсоходът "Кюриосити" е заснел повърхността на Марс. Снимка: архив, Reuters

Животът може да се е появил на Марс и оттам да е дошъл на Земята, съобщи Би Би Си.

Изследване на учени от института Уестхаймър в Гейнсвил, САЩ, подкрепя идеята, че Червената планета е била по-добро място от Земята за биологията, необходима за появата на живот преди милиарди години. Проф. Стивън Бенър представи резултатите от труда на конференция във Флоренция.

Изводите се основават на това как са се образували първите молекули, необходими за живот. Учените отдавна си задават въпроса как атомите са се свързали в трите основни молекулярни компонента на живите организми - РНК, ДНК и протеини.

Молекулите, които се комбинират в генетичен материал, са много по-сложни от първичната "пребиотична супа" от органични химикали, каквито се смята, че са съществували на Земята преди повече от три милиарда години. Според теорията първа се е появила РНК.

Ако към основните органични молекули в "супата" се добави енергия, не се генерира РНК, а катран. РНК се оформя, ако атомите бъдат вкарани в кристалната повърхност на минерали.

Най-ефективните за целта минерали вероятно са били разтворени в океаните на ранната Земя, но на Марс са били повече, твърди проф. Бенър. Това показва, че животът може да е започнал на Червената планета, а след това е пренесен на Земята от метеорити.

Идеята, че животът се е появил на Марс и е пренесен оттам на Земята, не е нова. Проф. Бенър добавя нещо към нея. Неговото изследване показва, че минерали с елементите бор и молибден са ключови за свързването на атоми в образуващите живота молекули.

Минералите с бор помагат за образуване на въглехидратни пръстени от пребиотичните химикали, а след това молибденът преобразува тази междинна молекула в рибоза, а оттам в РНК.

Това обаче прави проблематична появата на живота на Земята, защото се смята, че тогава не е имало условия за образуване на необходимото количество бор и особено на молибден, защото не е имало достатъчно кислород.

"Това е още едно доказателство за теорията, че животът е дошъл на Земята с марсиански метеорит, а не е започнал на нашата планета" - каза проф. Бенър.

Средата на ранния Марс е била и по-суха, а това също е много важно за появата на живот. "Натрупват се доказателства, че всъщност всички сме марсианци, че животът е започнал на Марс и е дошъл на Земята със скала - каза проф. Бенър. - Добре е било, че сме стигнали дотук, защото определено Земята е била по-подходяща от двете планети за живот. Ако хипотетичните ни марсиански предшественици бяха останали на Марс, сигурно нямаше да има за какво да говорим".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Умню преди 10 години
До Жо Мног внимавай какво говориш.Изпусна да кажеш от къде е дошъл Бойко преди да стане член на БКП.А за комунистите си прав да се подмазваш!
36
0
 
4
 
! Отговори
маке маке марсиано преди 10 години
Ако това е вярно то всеки е Македонец защото марс е македонска територия от векове.Ако не вярвате питайте някой македонски професор по история той ще ви обясни подробно.
35
1
 
0
 
! Отговори
JANA преди 10 години
****NEKA VSI$KI XORA SE POMOLIM PONE EDIN PAT SEDMI$NO DA IMA MIR I LÜBOV PO SVETA DA SPEM VOINITE I PO BARSO GOSPOD I NEGOVITE ANGELI DA DOIDAT***$ETETE VANGA I SHE VIDITE $E SVETA SGE SE PROMENI I TOI SHE DOIDE***
34
1
 
1
 
! Отговори
JANA преди 10 години
***AMERIKA E V KONTAKT S HLO OT MARS***TE SA LOSHI ISKAT DA SAROBJT XORATA***TAKA SA I NAPRAVILI***NO SEGA MNOGO XORA SE PROBYJDAT I SE OBRASHTAT KAM BOG DA POMOGNE**TOI E VISHA SILA I SHE ISPRATI NEGOVITE VOINI***TE SA NA PAT VE$E I SATOVA TIJ LOSHITE BARSAT NJMA VREME***ISKAT DA POKORJT SEMJTA NAPALNO***NO VREMETO OTMINA***NASHTE IDVAT***
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учените прекрачиха всякакви граници....Ако не повярваш на истината, тогава ще повярваш на заблудата! Тоя атеизъм на съвремието тотално им е размътил мозъците. Ако видиш на улицата 5 стотинки, ще си помислиш ли , че са се формирали случайно? А човека, природата, земята, вселената и процесите на милиарди пъти по-сложни..т.е. ние сме били сътворени от висша сила, толкова е очевадно..просто ми омръзна да чета постоянно, как се опитват по всякакъв начин да ни направят атеисти!
32
0
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
А защо пък точно от Марс, значи ако вселената е безкрайна, то и хипотезите са безкрайни. А на Марс, как е дошъл живота?!?!?
31
1
 
2
 
! Отговори
Ко? Не преди 10 години
Кога пък се изучиха тия толкоз бързо. То живота в Америка може и от луната да е дошъл :) ама още явно не му е времето да го доказват
30
0
 
4
 
! Отговори
нееволюирал преди 10 години
Невероятните американци си имат и невероятни учени - как е възможно такава марсианска простота у този "учен" ? Една голяма планина се заразила, после се откъснала от марс и полетяла към Земята. Този е болен от атеизъм в последна фаза, която граничи с липса на всякакъв разум.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВЕЧЕ АВЕ ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ СТАНАХТЕ ОБИЖДАТЕ ПРИЗЕДЕНТА НО КАТО ВИ ДОИДАТ ПРИЗОВКИТЕ ЗА СЪДА СЕ ВИЖДАТЕ КАКВИ П,,,И СТЕ НАЛИ ТАКА
28
0
 
2
 
! Отговори
az преди 10 години
kakvi li ne biahme maimuni,ribi a sega i marsiianci
27
6
 
5
 
! Отговори
ВЕЧЕ преди 10 години
можем уверено да кажем, че Росен Плевнелиев е МАРСИАНЕЦ!
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги се чудя защо винаги създаваме невероятни и фантасцични истории за създаването си? Утре очаквам да кажат, че сме дошли от пръстените на Сатурн. Очевадно е че сме създадени, дали в извънземна лаборатория, може и от друга висша сила, БОГ! Но не сме минерали, свързани в белтък, където слънцето като го напекло и станало човек. Абсурд. Все едно да гледаш Ню Йорк и да кажеш, че не е построен от човешка ръка а сградите са плод на ерозията на вятъра, слънцето и водата. А човека е къде по сложен.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 22 вземи прочети библията и ще разбереш,и ще се убедиш!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мен пък ми е интересно как въпросния метеорит е "прихванал" живот от Марс, а после е успял да отлети от него, та да стигне до Земята. Сигурно въпросните молекули са решили да го използват за превозно средство и са го изстреляли...
23
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
напълно в възможно - колкото повече гледам екземплярите дето щъкат около мене токова повече започвам да се обеждавам че при висчки положения падат от марс
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименСтига заблуди с молекули и метеорити!Това е грешно на толкова нива, че човек се чуди от къде да го подхване.Чети повече истинкса литература.АМан от свръхестествени обяснения на естествени процеси само щот звучат по-готино.
21
7
 
4
 
! Отговори
тиквианец преди 10 години
Животя е дошъл из великатая Тиквианска галактика !!!!Грешно разчетени координати и затова ви се струва ,че идваме от Марсъ ,ама вече сме тук и ще засеем тикви по цялата ви плкнета точкъ ШАЛОМ АКБАР
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До !!"животът ни произхожда от дядо ГОСПОД !"Защо?
19
9
 
11
 
! Отговори
!! преди 10 години
животът ни произхожда от дядо ГОСПОД !
18
3
 
7
 
! Отговори
Наум преди 10 години
И как е оцелял този "живот" на скалата по време на пътя и до Земята. Сигурно и Космоса е бил по-благоприятна среда - вакуума не е бил чак вакуум и лъченията са били по-приятелски настроени :)