Отгледаха миниатюрен човешки мозък в лабораторни условия

Получените структури били с размери на грахово зърно
29 авг 2013 13:40, Елка Василева
5
Отгледаха миниатюрен човешки мозък в лабораторни условия
Снимка: архив, Reuters

Учени за пръв път отгледаха миниатюрен човешки мозък в лабораторна среда, съобщиха Ройтерс и Би Би Си. Те заявиха, че този пробив може да допринесе да се опознаят по-добре развитието на мозъка и причините за поява на заболявания като шизофрения и аутизъм.

Получените структури с размери на грахово зърно достигнали същото ниво на развитие като при 9-седмичен фетус, но били неспособни да мислят. Експерти по невронауки окачествиха резултатите като вълнуващи.

Учени от Института по молекулярни биотехнологии към Австрийската академия на науките възпроизвели в лабораторна среда някои от най-ранните етапи от развитието на мозъка. За целта били използвани ембрионни стволови клетки или възрастни кожни клетки, за да се създаде част от ембрион, която да се развие в невроектодерма - слой от клетки в ембриона, от които се развиват всички компоненти на мозъка и нервната система.

Клетъчният слой бил поставен в капчици гел, за да се създаде "скеле" за израстване на тъкани, а след това и в биореактор, където да бъде снабден с хранителни вещества и кислород.

Клетките израснали и се обособили като отделни части на мозъка, включително мозъчна кора и ранен стадий от развитието на хипокампуса, който е замесен в запаметяването при напълно развития възрастен мозък.

Тъканите достигнали максималните си размери - около 4 милиметра, след два месеца.

Миниатюрните мозъци оцелели близо година, но не станали по-големи. Мозъчните тъкани не били оросявани с кръв и затова хранителните вещества и кислородът не можели да проникнат в центъра на подобните на мозък структури.

"Тези органоиди могат да се ползват като модел на развитието на мозъка и за изследване на онова, което е в основата на появата на дефекти в развитието му, заяви Юрген Кноблих от екипа. Органоидите ще могат да се използват и за изследване на заболявания като шизофрения и аутизъм."
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега да го имплантират на новия зам. министър на регионалното планиране.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да го имплатират на Рапона - той е най-нуждаещия се.
2
0
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Киборг началото :(
1
2
 
19
 
! Отговори
боб марли преди 10 години
когато отгледат огромен *** в лабораторни условия тогава пишете