В Млечния път има близо 9 млрд. планети, на които може да има живот

Те са подобни на Земята по размер, маса и температура на повърхността
5 ное 2013 22:36, Елка Василева
11
В Млечния път има близо 9 млрд. планети, на които може да има живот
Снимка: архив, Reuters

Само в нашата галактика, в Млечния път съществуват 8,8 милиарда планети, които са подобни на Земята по размер, маса и температура на повърхността. А това означава, че на тях могат да се срещат някои форми на живот, съобщиха световните информационни агенции.

По данни на специалистите всичките тези планети са спътници на звезди, подобни на Слънцето. Благодарение на получената от телескопа "Кеплер" на НАСА информация учените са стигнали до извода, че приблизително всяка пета подобна звезда (22% от общия брой) притежава спътник, аналогичен на Земята.

Според изследванията най-близкият до Земята потенциално населен обект се намира приблизително на 15 светлинни години от Слънчевата система (1 светлинна година се равнява на около 790 милиарда километра).

В друго изследване в рамките на мисията на "Кеплер" благодарение на телескопа са открити 3538 планети, на които би могъл да съществува живот. Размерите на 647 от тях са подобни на тези на Земята, отбелязва астрономът Джейсън Роуи от Калифорния. От 3538 планети 104 се намират на такова разстояние от своите звезди, че там може да има вода. Именно тя се смята за едно от главните условия за съществуването на органичен живот.

"Когато започна ловът на екзопланети, всички очакваха, че всички слънчеви системи ще изглеждат като нашата. В хода на изследването обаче бе установено, че има огромно разнообразие на системи", заяви ученият, цитиран от Ройтерс.

"Кеплер" беше изведен в орбита през март 2009 година. Той е предназначен да открива планети чрез "транзитен метод" - посредством измерване на колебанията в яркостта на звездите при преминаването на плените по техния диск. Предвидено е телескопът да изучи 150 000 звезди в участъка на звездното небе между съзвездията Лира и Лебед.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Фен преди 10 години
Филмът "Междузвездни войни" е сниман по действителен случай,ама като казвам това от 20 години кой да слуша!?
10
0
 
3
 
! Отговори
Pi преди 10 години
"1 светлинна година се равнява на около 790 милиарда километра"-1 ly е разстоянието, което изминава светлината за 1 година със скорост 299792458 m/s => S(пътя)=V(скоростта)*t(времето)S=299792458(m/s)*31557600(секунди за 1 година)=9 460 730 472 580 800 метраили пишете в google - how many kilometers is 1 light year
9
0
 
1
 
! Отговори
Марин преди 10 години
До Анонимен : Шегуваш се нали , нека да не им лепваме човешки качества на децата!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо под живот всеки разбира разумен? Дори не е сигурно, че формата на живот тук и там би била една и съща. Но да предположим, че някъде там има разумни същества, също като нас, развити като нас, които също търсят подобно на нас друг живот. Замислете се защо търсим подобна планета. Ами за да има къде да отидем, ако унищожим Земята. Тяхната логика сигурно е същата. В такъв случай едните стават излишни. Със сигурност нищо добро няма да излезе, ако някъде има подобни на нас същества и се срещнем.
7
0
 
1
 
! Отговори
234 преди 10 години
До АнонименЗащото, пич, най-близката такава е на 12 светлинни години. Заминавай да провериш!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И разстоянията и времето. Съществува така наречената хипотеза на "Рядката земя", където са изредени необикновените фактори, позволяващи на земята да се развие интелигентен живот - най-вече времето - близо милиард и половина години планетата е обитаема, което си е доста сериозен късмет и за Мления път, планетите които се смятат за стабилни толкова дълго са към стотина. Под живот в тази статия разбират бактерии - не очаквайте зелени човечета.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да има мисля че разтоянията са проблем.А сигурно има.
4
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де, щом само в Млечния път има 8,8 милиарда планети, на които е възможно да има живот и още милиони милиарди из цялата Вселена, едно нещо не мога да разбера. Къде са тия извънземни? Къде са, бе???! Защо никой от тях още не се е свързал с нас или защо ние не сме открили каквото и да било доказателство за съществуването им?
3
1
 
43
 
! Отговори
gwsg преди 10 години
Предполага се, че във Вселената има много видове разумни същества. Факта, че не са се свързали със Земята, говори сам по себе си, че са интелигентни.
2
1
 
14
 
! Отговори
Багаин преди 10 години
Е то е ясно че не сме сами във вселената интересното е как другите са се развили по напред от нас без да се самоунищожат
1
2
 
27
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 10 години
Аз нали ви казах че Междузвездни войни не е фантастика! Утре ще пием бира с Джаба Хътянина на Татуин, а Мастър Джедай Йода обеща да идем за риба в ледена дупка на ледена планета Илум в Непознатите региони.