Магнитното поле на Слънцето обърна полярността си

Това се случва на всеки 22 години
Обновена: 2 яну 2014 21:24 | 2 яну 2014 21:15, Елка Василева
9
Магнитното поле на Слънцето обърна полярността си
Снимка: архив, Reuters

Магнитното поле на Слънцето обърна напълно полярността си по средата на 24-ия слънчев цикъл, съобщи в. "Индипендънт", позовавайки се на НАСА и Европейската космическа агенция.

С това веднага започва нов процес на движение на полюсите, който ще свърши след 22 години, когато те отново ще се разменят.

"Обръщането на слънчевото магнитно поле е голямо събитие - каза д-р Тони Филипс от НАСА. - Магнитното въздействие на Слънцето ( наричано също хелиосфера) достига на милиарди километри, отвъд Плутон, до началото на междузвездното пространство."

Магнитното поле на Слънцето променя полярността си на всеки 22 години. Полюсите разменят местата си в кулминацията на слънчевия цикъл, когато се реорганизира "вътрешното магнитно динамо". Тогава има повече слънчеви петна и избухвания.

Точният вътрешен механизъм зад явлението още не е познат на специалистите, макар и магнитното поле на звездата ни да се наблюдава ежедневно от учените в обсерваторията "Уилкокс" на Станфордския университет. Това е четвъртата размяна на полюсите, следена от обсерваторията.

За сравнение земните полюси не са се сменяли от 800 000 години, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: слънцемагнитно поле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
3
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Теориите за големия фалш - пардон големия взрив и фалшивата еволюционна теория са пълни лъжи. Никакви милиарди години няма и никога не е имало. Има много данни за млада земя и млад космос - Бог е създал всичко много по-скоро. Има много примери за лъжи получени с методи на датиране
6
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Бре конспиративната литература или по-точно клипчета в ютуб станали много популярни - добре, добре сега остава и да пресявате информацията щото при тях също като ТВ далеч всичко , което се говори не е вярно
5
0
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До УйдурмаI torinskata plashtenica ne e na 2000 godini ...
4
0
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До УйдурмаZemnite poliusi ne se smeniat, magnitnite poliusi se smeniat... i tova niama do devede do nishto fatalno poneje stava plavno. Nai-mnogo da se kalibrira GPS mrejata.
3
1
 
6
 
! Отговори
Уйдурма преди 10 години
Последното изречение е дълбоко невярно. Земните полюси се сменят в много по-къс период - през 10 до 15 хиляди години. Това стотици или милиони години е измишльотина. Особенно като се има в предвид, че изчисленията по Въглерод 14 са неблагонадеждни - дават сревнително близки до истината резултати до 3000 години давност. За пример е Торинската плащеница на Христос - за 2000 години грешката е близо 50 процента.
2
5
 
13
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 10 години
11 години, Василева... 11 години, не 22.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАРПОВЦИТЕ ДА УДАРЯТ ЕДНО РАМО НЮ-ЙОРК ДА СТАНЕ САХАРА И ОБРАТНО